Jak przechowywać kawę w domu?
2016-11-02

Oprócz naturalnych właściwości wynikających z odmiany kawowca oraz jego warunków uprawy, to właśnie palenie kawy oraz sposób jej przechowywania mają kluczowe znaczenie dla jej walorów smakowych. Istnieje wiele niewiadomych w temacie przechowywania kawy - lepiej mielić, czy przechowywać w ziarnach; trzymać w lodówce czy w temperaturze pokojowej; jakie opakowanie wybrać do przechowywania; czy lepiej zielone ziarna czy palone? Oto kilka najważniejszych zasad przechowywania kawy.
Ziarna czy mielona?
Najdłuższą świeżość zachowują zielone ziarna kawy - przechowywane w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnym pojemniku zachowują swoje właściwości nawet przez rok. Najlepszym rozwiązaniem jest wypalanie i mielenie bezpośrednio przez zaparzaniem - wówczas zachowany jest najintensywniejszy aromat, a z ziaren wydobywa się najlepsze walory smakowe.
Palone ziarna (np. z palarni) zachowują świeżość przez kilka tygodni, ale tylko pod warunkiem, że są przechowywane w szczelnym opakowaniu, bez dostępu światła, powietrza i wilgoci. Najlepiej zużyć je w ciągu dwóch tygodni - i jak już wspomniano - małe porcje mielić bezpośrednio przed parzeniem. Nie warto mielić ziaren "na zapas" - wówczas tracimy z kawy jej najlepsze walory smakowe.
Unikaj przechowywania zmielonej kawy. W takiej postaci zaczyna tracić aromat już po godzinie od zmielenia, a czas maksymalnego przechowywania w szczelnie zamkniętym opakowaniu to zaledwie kilka dni. Przechowuj raczej zielone lub palone ziarna kawy.
Wygodną opcją jest kupowanie małych porcji świeżo palonych ziaren, np. zapasu wystarczającego na 3 tygodnie, a następnie odpowiednie jej przechowywanie oraz mielenie małych porcji bezpośrednio przed parzeniem. Dzięki temu mamy gwarancję świeżości i najlepszego aromatu kawy.
Jakie opakowanie wybrać do przechowywania?
Kawę pod każdą postacią powinno się przechowywać w szczelnie zamykanym opakowaniu, bez dostępu powietrza, światła i wilgoci. Najlepiej wybrać szklane pojemniki, unikając metalowych, które mają niekorzystny wpływ na smak kawy. Nie powinno się także przesypywać kawy z fabrycznych opakowań. Polecanym rozwiązaniem jest dokładne zamknięcie opakowania klamrą, a następnie umieszczenie go w szczelnym szklanym pojemniku.
Czy trzymać kawę w lodówce?
Nie. Kawy - ani mielonej, ani ziarnistej - nie powinno się mrozić i trzymać w lodówce. Powód? Mimo, że niska temperatura spowalnia procesy metaboliczne zachodzące w kawie, to jednocześnie niszczy olejki eteryczne, które są kluczowe dla smaku i aromatu kawy. Ponadto w lodówce kawa szybko wilgotnieje i przechodzi zapachami innych produktów. Ziarna kawowe najlepiej trzymać w temperaturze pokojowej, jednak warto wybierać ciemne, suche i nieco chłodniejsze miejsca.
Pokaż więcej wpisów z
Listopad 2016