Jak zielona kawa wspomaga odchudzanie?
2016-11-03
O pobudzających właściwościach czarnej palonej kawy wiemy już chyba wszystko. A jakie działanie ma niepalone zielone ziarno kawowe? W jaki sposób można je wykorzystać podczas odchudzania? Czy sama zielona kawa wystarczy, aby zgubić zbędne kilogramy?
Kawa kojarzy się przede wszystkim z aromatyczną, ciemną, pobudzającą dawką energii w postaci gorącego naparu. Podawana na wiele sposobów, z różnymi dodatkami, jest stałym elementem codziennego życia ludzi z całego świata. A zielona kawa? To nic innego jak zielone nie poddane procesowi palenia ziarna kawowca. Zielona kawa spożywana jest w formie naparów z całych lub zmielonych ziaren. Na rynku ostatnio dostępne są także tabletki z ekstraktem z zielonej kawy.
Zaparzona zielona kawa jest zupełnie inna od znanej powszechnie "małej czarnej". Ma zielonkawy kolor, jest cierpka i lekko kwaskowata. Jako że ziarna kawowca nie zostały poddane paleniu, to zielona kawa pozbawiona jest charakterystycznego aromatu i zapachu czarnej kawy. Ma także inny smak - idealny dla osób, które szukają urozmaicenia od kawy palonej. Warto jednak pamiętać, że oba rodzaje kawy zawierają podobną ilość kofeiny. Biorąc pod uwagę substancje czynne zawarte w zielonej kawie, warto wziąć ją pod uwagę, jeśli planujemy zrzucić zbędne kilogramy.
Jak działa kwas chlorogenowy?
Podstawowym składnikiem zielonej kawy, który dzięki swoim właściwościom wspomaga proces odchudzania, jest kwas chlorogenowy (ACG). Naturalnie występuje on w zielonych liściach i owocach kawowca, a ponadto można go znaleźć w brzoskwiniach, w suszonych śliwkach, w karczochach i w pokrzywach. Kwas chlorogenowy jest silnym antyoksydantem, który spowalnia tempo wchłaniania i przyswajania węglowodanów w organizmie, przez co mobilizuje go do sięgnięcia po zapasy energii z własnych rezerw, a więc z odłożonej tkanki tłuszczowej. W ten sposób zielona kawa odchudzająca stabilizuje gospodarkę cukrową w organizmie oraz ma wpływ na zmniejszenie ilości odkładanej tkanki tłuszczowej. Oba te procesy mają pośredni wpływ na odchudzanie.
Kwas chlorogenowy ma także inne dobroczynne właściwości - stymuluje procesy regeneracyjne w wątrobie oraz jako przeciwutleniacz pełni ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Niektóre źródła donoszą także o bakteriobójczych właściwościach zielonej kawy. Dietetycy jednak przestrzegają, że osoby z chorobami serca lub jelit, diabetycy oraz chorzy z nadciśnieniem powinni ostrożnie podchodzić do spożywania zielonej kawy.
Odchudzanie to złożony proces
Chociaż zielona kawa może wspomóc proces zrzucania nadprogramowych kilogramów, to nie można traktować jej jako "cudownego" preparatu na odchudzanie. Sama zielona kawa nie załatwi sprawy. Na zdrowe odchudzanie składają się dodatkowo: stosowanie odpowiedniej diety, zmiana nawyków żywieniowych, prowadzenie zdrowego trybu życia oraz regularna aktywność fizyczna. Proces powrotu do właściwej wagi powinien odbywać się stopniowo, bez drastycznych diet i bardzo intensywnych ćwiczeń.
Kawa kojarzy się przede wszystkim z aromatyczną, ciemną, pobudzającą dawką energii w postaci gorącego naparu. Podawana na wiele sposobów, z różnymi dodatkami, jest stałym elementem codziennego życia ludzi z całego świata. A zielona kawa? To nic innego jak zielone nie poddane procesowi palenia ziarna kawowca. Zielona kawa spożywana jest w formie naparów z całych lub zmielonych ziaren. Na rynku ostatnio dostępne są także tabletki z ekstraktem z zielonej kawy.
Zaparzona zielona kawa jest zupełnie inna od znanej powszechnie "małej czarnej". Ma zielonkawy kolor, jest cierpka i lekko kwaskowata. Jako że ziarna kawowca nie zostały poddane paleniu, to zielona kawa pozbawiona jest charakterystycznego aromatu i zapachu czarnej kawy. Ma także inny smak - idealny dla osób, które szukają urozmaicenia od kawy palonej. Warto jednak pamiętać, że oba rodzaje kawy zawierają podobną ilość kofeiny. Biorąc pod uwagę substancje czynne zawarte w zielonej kawie, warto wziąć ją pod uwagę, jeśli planujemy zrzucić zbędne kilogramy.
Jak działa kwas chlorogenowy?
Podstawowym składnikiem zielonej kawy, który dzięki swoim właściwościom wspomaga proces odchudzania, jest kwas chlorogenowy (ACG). Naturalnie występuje on w zielonych liściach i owocach kawowca, a ponadto można go znaleźć w brzoskwiniach, w suszonych śliwkach, w karczochach i w pokrzywach. Kwas chlorogenowy jest silnym antyoksydantem, który spowalnia tempo wchłaniania i przyswajania węglowodanów w organizmie, przez co mobilizuje go do sięgnięcia po zapasy energii z własnych rezerw, a więc z odłożonej tkanki tłuszczowej. W ten sposób zielona kawa odchudzająca stabilizuje gospodarkę cukrową w organizmie oraz ma wpływ na zmniejszenie ilości odkładanej tkanki tłuszczowej. Oba te procesy mają pośredni wpływ na odchudzanie.
Kwas chlorogenowy ma także inne dobroczynne właściwości - stymuluje procesy regeneracyjne w wątrobie oraz jako przeciwutleniacz pełni ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Niektóre źródła donoszą także o bakteriobójczych właściwościach zielonej kawy. Dietetycy jednak przestrzegają, że osoby z chorobami serca lub jelit, diabetycy oraz chorzy z nadciśnieniem powinni ostrożnie podchodzić do spożywania zielonej kawy.
Odchudzanie to złożony proces
Chociaż zielona kawa może wspomóc proces zrzucania nadprogramowych kilogramów, to nie można traktować jej jako "cudownego" preparatu na odchudzanie. Sama zielona kawa nie załatwi sprawy. Na zdrowe odchudzanie składają się dodatkowo: stosowanie odpowiedniej diety, zmiana nawyków żywieniowych, prowadzenie zdrowego trybu życia oraz regularna aktywność fizyczna. Proces powrotu do właściwej wagi powinien odbywać się stopniowo, bez drastycznych diet i bardzo intensywnych ćwiczeń.
Pokaż więcej wpisów z
Listopad 2016