Sposoby palenia kawy

2016-11-02
Sposoby palenia kawyZiarna kawy swoje walory smakowe zawdzięczają tylko i wyłącznie paleniu - bez tego procesu nie byłoby możliwości zaparzenia jakiejkolwiek kawy. Na świecie stosuje się kilka sposobów jej palenia i to właśnie od niego zależą walory smakowe kawy.

Palenie kawy, wbrew pozorom, wcale nie jest łatwym procesem i wymaga dużego doświadczenia. Paleniu poddawane są zielone ziarna kawy, a sama czynność może przebiegać szybko lub powoli. Sposobów na uzyskanie aromatycznej kawy jest kilka, wybór odpowiedniej metody zależy przede wszystkim od jej gatunku.

Przemysłowe sposoby palenia kawy

Kawa to napój, bez którego większość z nas nie może się po prostu obejść. Wybór rodzajów kaw jest bardzo szeroki, ale nie każdy wie, że swoje walory smakowe zawdzięcza ona paleniu.

Palenie przemysłowe charakteryzuje się wypalaniem wielu ton kawy naraz - najczęstszymi metodami są palenie komorowe, palenie taśmowe, palenie ciągłe. Z reguły proces przemysłowego palenia przeprowadzany jest w wysokiej temperaturze i trwa niezwykle krótko - w dużej ilości przypadków nie przekracza nawet dwóch minut. Przemysłowe palenie kawy nie pozwala na wydobycie głębokich walorów smakowych i nie stosuje się go przy ziarnach wysokogatunkowych.

Innym sposobem na palenie kawy jest palenie bębnowe przemysłowe. W tym wypadku wypalaniu poddaje się mniejsze ilości kawy - z reguły do około 600 kg. W odróżnieniu od np. komorowego palenia, tutaj proces trwa od około 8 do 12 minut i również odbywa się w wysokiej temperaturze. Niestety, metoda ta przeważnie nie pozwala uzyskać ziaren o wysokich walorach smakowych.

Mistrzowskie palenie kawy

Ziarna wypalane przemysłowo z reguły nie odznaczają się wysokimi walorami aromatycznymi. Dlatego też prawdziwi miłośnicy i smakosze kawy powinni sięgać po ziarna wypalane metodą tradycyjną, inaczej nazywaną mistrzowską. Sposób ten charakteryzuje się paleniem niewielkiej ilości kawy (najczęściej do 60 kg) w temperaturze 230 stopni C, przez co najmniej 15 minut. Proces ten nadzorowany jest przez mistrza, który obsługuje maszynę, do jego obowiązków należy sprawdzanie koloru ziaren. Taki sposób palenia wydobywa wszystkie walory smakowe i stosuje się go tylko przy kawach wysokogatunkowych.

Domowe palenie kawy

Niewiele osób wie, że kawę można wypalić w domowym zaciszu. Proces ten nie wymaga użycia specjalnego sprzętu i ziarna kawy można poddać paleniu przy użyciu popularnych urządzeń. Sposobów na palenie kawy w domu jest kilka.

Pierwszą metodą może być wypalenie kawy w piekarniku - świeże ziarna należy umieścić na papierze do pieczenia i położyć na blachę. Sam piekarnik trzeba rozgrzać do temperatury około 230 stopni C. Gdy kuchenka została wyposażona w termoobieg należy go włączyć, gdyż poprawi on równomierność palenia. Podczas palenia, co kilka minut warto mieszać ziarno. Pierwszym sygnałem, że palone ziarno zaczyna dochodzić jest "pierwszy crack", czyli odgłos strzelania. Średnio wypalone ziarno będzie gotowe po "drugim cracku", jest on nieco mniej głośny niż pierwszy.

Kolejnym sposobem jest palenie ziaren kawy na patelni. Do przeprowadzenia tego procesu potrzebna jest głęboka patelnia, kuchenka oraz łyżka na długim trzonku. Gdy ziarna zostały równomiernie rozprowadzone na patelni, należy ją postawić na duży ogień. Podczas jej palenia należy energicznie mieszać ziarna. Długość procesu zależy od preferencji kawosza i jeśli ziarna nabiorą pożądanego koloru trzeba je natychmiast schłodzić.

Większość osób decyduje się na zakup kawy palonej przez specjalistów, w tym wypadku mamy pewność, że nabędziemy taką kawę o jaką nam chodziło.
Pokaż więcej wpisów z Listopad 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel