Kawa rozpuszczalna znacznie droższa od kawy ziarnistej
2016-11-02
Panuje powszechne przekonanie, że kawa ziarnista jest towarem ekskluzywnym, wręcz snobistycznym. A co za tym idzie - drogim. Ale nic bardziej mylnego. Kilogram średniej klasy kawy rozpuszczalnej może być nawet kilkakrotnie droższy od podobnej jakości kawy ziarnistej. Nie wierzysz? Sam się przekonaj.
Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez przynajmniej kilku filiżanek kawy. Pijemy ją w pracy, w domu, w kawiarni, na spotkaniach towarzyskich. Co roku spożywamy olbrzymie jej ilości. Czy zastanawialiście się kiedyś, ile tak naprawdę to kosztuje?
Liczy się smak!
Kawa rozpuszczalna powstaje poprzez odparowanie metodą liofilizacji (napar z kawy jest zamrażany, a następnie poprzez sublimację usuwana jest z niego woda) lub przez suszenie rozpryskowe (napar jest rozpryskiwany w wysokiej temperaturze, co usuwa z niego wodę). Oba te procesy powodują utratę wielu naturalnych właściwości kawy oraz znacznie wpływają na jej walory smakowe. Z kolei odpowiednio przygotowana kawa z palonych ziaren zachowuje wszystkie jej naturalne cechy, charakterystyczny smak i aromat, tak ceniony przez kawoszy na całym świecie. W przypadku kawy ziarnistej mamy do wyboru ziarna z całego świata, o ogromnej różnorodności smaków i aromatów, o różnym stopniu wypalenia.
Jak pijemy kawę na co dzień?
Niewątpliwą zaletą kawy rozpuszczalnej jest łatwość jej przechowywania i przygotowania. Wystarczy wsypać do kubka, zalać wodą i już - gotowe. Nieco inaczej sprawa wygląda w przypadku kawy ziarnistej. By nie straciła swojej świeżości, smaku i aromatu, warto ją przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach. Tuż przed parzeniem należy ją zmielić, ponadto wybrać odpowiednią metodę parzenia - w ekspresie ciśnieniowym, zaparzaczu, kafeterce (kawiarce), aeropressie lub po prostu zalać gorącą wodą. Sprawa nieco się upraszcza, kiedy postawimy na najczęściej wybieraną opcję wśród domowych sympatyków kawy ziarnistej, czyli ekspres ciśnieniowy z wbudowanym młynkiem. Koszt takiego urządzenia średniej klasy to ok. 1200 zł, jeśli bez młynka - ok. 600 zł. Dobrym rozwiązaniem jest także zakup młynka do kawy i kafeterki - prostego urządzenia do ciśnieniowego parzenia kawy na palniku - łączny koszt to ok. 200 zł. Warto wspomnieć, że mając na myśli młynek do kawy rekomendujemy wybrać młynek żarnowy.
Policzmy!
Koszt dobrej jakości kawy rozpuszczalnej dostępnej w sklepach to średnio 100 - 150 zł za kilogram, w przypadku kawy ziarnistej za kilogram zapłacimy ok. 40 - 50 zł. Zakładając, że pijemy 2 kawy dziennie, w ciągu roku spożyjemy ok. 2,2 kg kawy rozpuszczalnej i ok. 5,1 kg kawy ziarnistej*. Daje to koszt odpowiednio - ok. 330 zł za kawę rozpuszczalną i ok. 250 zł za kawę ziarnistą. Różnicę widać gołym okiem - to prawie 100 zł. Jeśli w domu dwie osoby piją codziennie kawę, wówczas roczne oszczędności wzrastają dwukrotnie. Doliczmy jeszcze do tego kolejne filiżanki, wizyty znajomych itd. Wówczas koszty ekspresu ciśnieniowego bez młynka zwracają się średnio po roku, a takiego z wbudowanym młynkiem - po dwóch latach. Kolejne lata picia ziarnistej kawy to realne oszczędności, które zostają w portfelu. Nie zapominajmy jednak o najważniejszym ? różnica w smaku i aromacie ? nieporównywalna.
*przy założeniu, że kawę rozpuszczalną zaparzamy z jednej łyżki stołowej (ok. 3 g), a na jedną filiżankę kawy z ziaren potrzeba ok. 7 g kawy; wynik pomnożony przez 365 dni w roku
Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez przynajmniej kilku filiżanek kawy. Pijemy ją w pracy, w domu, w kawiarni, na spotkaniach towarzyskich. Co roku spożywamy olbrzymie jej ilości. Czy zastanawialiście się kiedyś, ile tak naprawdę to kosztuje?
Liczy się smak!
Kawa rozpuszczalna powstaje poprzez odparowanie metodą liofilizacji (napar z kawy jest zamrażany, a następnie poprzez sublimację usuwana jest z niego woda) lub przez suszenie rozpryskowe (napar jest rozpryskiwany w wysokiej temperaturze, co usuwa z niego wodę). Oba te procesy powodują utratę wielu naturalnych właściwości kawy oraz znacznie wpływają na jej walory smakowe. Z kolei odpowiednio przygotowana kawa z palonych ziaren zachowuje wszystkie jej naturalne cechy, charakterystyczny smak i aromat, tak ceniony przez kawoszy na całym świecie. W przypadku kawy ziarnistej mamy do wyboru ziarna z całego świata, o ogromnej różnorodności smaków i aromatów, o różnym stopniu wypalenia.
Jak pijemy kawę na co dzień?
Niewątpliwą zaletą kawy rozpuszczalnej jest łatwość jej przechowywania i przygotowania. Wystarczy wsypać do kubka, zalać wodą i już - gotowe. Nieco inaczej sprawa wygląda w przypadku kawy ziarnistej. By nie straciła swojej świeżości, smaku i aromatu, warto ją przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach. Tuż przed parzeniem należy ją zmielić, ponadto wybrać odpowiednią metodę parzenia - w ekspresie ciśnieniowym, zaparzaczu, kafeterce (kawiarce), aeropressie lub po prostu zalać gorącą wodą. Sprawa nieco się upraszcza, kiedy postawimy na najczęściej wybieraną opcję wśród domowych sympatyków kawy ziarnistej, czyli ekspres ciśnieniowy z wbudowanym młynkiem. Koszt takiego urządzenia średniej klasy to ok. 1200 zł, jeśli bez młynka - ok. 600 zł. Dobrym rozwiązaniem jest także zakup młynka do kawy i kafeterki - prostego urządzenia do ciśnieniowego parzenia kawy na palniku - łączny koszt to ok. 200 zł. Warto wspomnieć, że mając na myśli młynek do kawy rekomendujemy wybrać młynek żarnowy.
Policzmy!
Koszt dobrej jakości kawy rozpuszczalnej dostępnej w sklepach to średnio 100 - 150 zł za kilogram, w przypadku kawy ziarnistej za kilogram zapłacimy ok. 40 - 50 zł. Zakładając, że pijemy 2 kawy dziennie, w ciągu roku spożyjemy ok. 2,2 kg kawy rozpuszczalnej i ok. 5,1 kg kawy ziarnistej*. Daje to koszt odpowiednio - ok. 330 zł za kawę rozpuszczalną i ok. 250 zł za kawę ziarnistą. Różnicę widać gołym okiem - to prawie 100 zł. Jeśli w domu dwie osoby piją codziennie kawę, wówczas roczne oszczędności wzrastają dwukrotnie. Doliczmy jeszcze do tego kolejne filiżanki, wizyty znajomych itd. Wówczas koszty ekspresu ciśnieniowego bez młynka zwracają się średnio po roku, a takiego z wbudowanym młynkiem - po dwóch latach. Kolejne lata picia ziarnistej kawy to realne oszczędności, które zostają w portfelu. Nie zapominajmy jednak o najważniejszym ? różnica w smaku i aromacie ? nieporównywalna.
*przy założeniu, że kawę rozpuszczalną zaparzamy z jednej łyżki stołowej (ok. 3 g), a na jedną filiżankę kawy z ziaren potrzeba ok. 7 g kawy; wynik pomnożony przez 365 dni w roku
Pokaż więcej wpisów z
Listopad 2016