Po wypaleniu kawy pakujemy ją i chowamy do magazynu z dokładnym opisem jakie to ziarno, kiedy zostało wypalone oraz na jakim stopniu. Nie jest prawdą, że świeżo palona kawa smakuje najlepiej. Świeżo palona kawa jest ?zagazowana? co w filiżance espresso daje efekt bąbelków, crema momentalnie opada, a espresso ma często ziemisto-kwaskowaty smak. Wprawne podniebienie kipera już wtedy jest w stanie wyczuć pojawiające nuty smakowe, ale dla większości taka kawa nie jest zbyt smaczna. Dlatego też musi ona ?odleżeć?. Najlepiej smakuje (w zależności od rodzaju kawy) po ok. 2-3 tygodniach. Wtedy na ziarnie pojawia się charakterystyczna, oleista substancja czyli olejki eteryczne. To w nich zaklęty jest intensywny aromat i smak kawy. Na niektórych ziarnach olejki pojawiają się już po dwóch dniach od wypalenia np. Meksyk, na innych dopiero po 3 tygodniach. Jest to dla nas jeden z najważniejszych wskaźników ?dojrzałości? kawy. Mówimy wtedy, że ziarno ?doszło?. Możemy ja wsypać do młynka i spróbować jak smakuje. Później zaczyna się mozolny proces ustawiania młynka (o rodzajach młynków i o sposobach mielenia opowiemy Wam w następnym poście). Czasami gdy kawa nie chce się łatwo ?poddać? młynkowi musimy zmielić nawet 250g ziarna (ok. 25-30 filiżanek espresso) żeby wydobyć głębię jej smaku. Często kupując u nas kawę ziarnistą pytacie czy można jej spróbować. Teoretycznie tak, ale musicie zdawać sobie sprawę, że wsypanie jednej porcji (tzn. na dwa espresso) nie gwarantuje uzyskania spodziewanego smaku. W naszej kawiarni staramy się wsypywać do młynka taki sam rodzaj kawy przez dwa, trzy dni wówczas młynek ustawia się dość łatwo, co przekłada się na jakość parzonej kawy.
Gdy kupujecie kawę ziarnistą w sklepie często jest ona sucha (nie widać na niej olejków). Niestety nie wskazuje to, że kawa jest świeżo palona, wręcz przeciwnie. Kawa jest sucha zarówno na początku swojego ?życia? (zaraz po wypaleniu) i na jego końcówce (kiedy jest sucha po prostu ze starości). Kupując kawę wielkich koncernów (nazw wymieniać nie będziemy zazwyczaj możecie mieć 100% pewność, że kawa będzie nie będzie najświeższa. Zazwyczaj będzie sucha i całkowicie pozbawiona olejków eterycznych. Niestety przechowywanie tak ogromnych ilości wypalonego ziarna przez długi czas powoduje, że traci ono swoje walory aromatyczno-smakowe.
Kawa najlepiej smakuje do ok. 3 ? 5 miesięcy po wypaleniu (będąc oczywiście odpowiednio zapakowaną). Tutaj pojawia się kolejne pytanie, które dość często zadajecie. Czy kawa musi być pakowana hermetycznie. Otóż odpowiedz jest prosta NIE, NIE MUSI. Duże firmy pakują kawę w hermetyczne opakowania wiedząc, że będzie ona stała na półce sklepowej wiele, wiele miesięcy. Olejki eteryczne, mają takie same właściwości jak każdy olej, z czasem po prostu jełczeje, a hermetyczne opakowanie ma temu zapobiec. Zatem w przypadku sprzedaży ?masowej? taki sposób pakowania jest jak najbardziej wskazany, natomiast w przypadku małych palarni jest zupełnie zbędny. My pakujemy kawę w opakowania 250g gdyż zapewniają one naszym klientom świeżość i wysoką jakość ziarna.
Na każdym opakowaniu naszej kawy znajdziecie nazwę, opis oraz datę wypalenia, dzięki temu zawsze macie pewność, że trzymacie w ręce paczkę wyśmienitej, świeżej i niezwykle aromatycznej arabiki.