Jak i czym spienić mleko do kawy?
2016-11-03
Spienione mleko jest jednym z najważniejszych składników wielu rodzajów kaw, w tym m.in.: cappuccino czy cafe latte. W jaki sposób - oprócz dyszy w ekspresie ciśnieniowym - można uzyskać spienione mleko i mleczną piankę? O czym pamiętać, aby uzyskać idealnie spienione mleko?
Wbrew pozorom spienianie mleka wymaga pewnych umiejętności. Przede wszystkim trzeba dobrać odpowiednie mleko i pilnować właściwej temperatury - nie wolno przegrać ani zagotować mleka, bo to spowoduje powstanie "kożucha?" na powierzchni kawy. A do tego nie wolno dopuścić. Idealna mleczna pianka powinna być niezbyt gęsta, gładka i lekka, a na pewno nie zwarta ani rzadka. Aby taką przygotować - potrzeba praktyki i trochę wprawy.
O czym warto pamiętać?
Po pierwsze - przygotuj mleko i dzbanek do spieniania. Jak to zrobić? Wstaw je do lodówki - aby pianka mleczka była idealna, mleko i dzbanek powinny być zimne. Najlepsze są dzbanki ze stali nierdzewnej, gdyż równomiernie rozchodzi się w nich temperatura, co ma znaczenie dla odpowiedniej konsystencji mleka. Pomocny może być także termometr, gdyż idealnie spienione mleko do gorących kaw powinno mieć temperaturę ok. 70-72°C. Pamiętaj, że marki mleka różnią się między sobą. Z jednych łatwiej przygotować piankę, z innych trudniej. Najlepsze mleko zwykle wybiera się metodą prób i błędów. Unikaj mleka odtłuszczonego, najlepsze jest to półtłuste i pełnotłuste.
Jak spieniać?
Gdy korzystasz ze spieniacza w ekspresie, wówczas do zimnego dzbanka wlej mleko, przechyl naczynie, a następnie zanurz spieniacz najgłębiej jak to możliwe. Dopiero teraz włącz urządzenie. Powoli obniżaj dzbanek, aby urządzenie zbliżało się do powierzchni mleka. Teraz powinno się pojawić jednostajne syczenie, co świadczy o tworzeniu się pianki. Gdy mleko osiągnie temperaturę ok. 38-40°C, wówczas należy wprawić je w ruch wirowy. W tym celu przesuń dyszę spieniacza do bocznej ścianki dzbanka, aż mleko wewnątrz zacznie wirować. Teraz poczekaj, aż osiągnie temperaturę ok. 70-72°C. Wyłącz i wyjmij spieniacz. Teraz masz w dzbanku trzy warstwy - na dnie lekko napowietrzone mleko, wyżej gęsta piana, na powierzchni lekka mleczna pianka. Teraz warto wymieszać warstwy łyżeczką, by uzyskać idealnie spienioną mleczną pianę. Mieszaj intensywnie od czasu do czasu strzepując łyżeczkę o brzeg dzbanka.
Czym spieniać mleko?
Najpopularniejsze jest korzystanie z dyszy spieniających, w które wyposażone jest większość ekspresów ciśnieniowych na rynku. Alternatywą są ręcznie spieniacze zasilane bateryjnie, które nie wprowadzają gorącej pary wodnej do mleka ani nie podgrzewają go, a jedynie mechanicznie spieniają. Inną opcją są spieniacze przypominające kubki z sitkiem spieniającym wewnątrz. Wlewa się do nich gorące mleko i spienia je poprzez potrząsanie naczynia. Wygodną opcją są elektryczne spieniacze dzbankowe, które przygotują piankę mleczną o dowolnej temperaturze (zimną, ciepłą lub gorącą do różnych rodzajów kaw - mrożonych, koktajli, espresso itd.). Najprostszą opcją, jednak mało "profesjonalną" jest zakręcany pojemnik (np. niewielki słoik), do którego wlewa się gorące mleko i intensywnie potrząsa.
Wbrew pozorom spienianie mleka wymaga pewnych umiejętności. Przede wszystkim trzeba dobrać odpowiednie mleko i pilnować właściwej temperatury - nie wolno przegrać ani zagotować mleka, bo to spowoduje powstanie "kożucha?" na powierzchni kawy. A do tego nie wolno dopuścić. Idealna mleczna pianka powinna być niezbyt gęsta, gładka i lekka, a na pewno nie zwarta ani rzadka. Aby taką przygotować - potrzeba praktyki i trochę wprawy.
O czym warto pamiętać?
Po pierwsze - przygotuj mleko i dzbanek do spieniania. Jak to zrobić? Wstaw je do lodówki - aby pianka mleczka była idealna, mleko i dzbanek powinny być zimne. Najlepsze są dzbanki ze stali nierdzewnej, gdyż równomiernie rozchodzi się w nich temperatura, co ma znaczenie dla odpowiedniej konsystencji mleka. Pomocny może być także termometr, gdyż idealnie spienione mleko do gorących kaw powinno mieć temperaturę ok. 70-72°C. Pamiętaj, że marki mleka różnią się między sobą. Z jednych łatwiej przygotować piankę, z innych trudniej. Najlepsze mleko zwykle wybiera się metodą prób i błędów. Unikaj mleka odtłuszczonego, najlepsze jest to półtłuste i pełnotłuste.
Jak spieniać?
Gdy korzystasz ze spieniacza w ekspresie, wówczas do zimnego dzbanka wlej mleko, przechyl naczynie, a następnie zanurz spieniacz najgłębiej jak to możliwe. Dopiero teraz włącz urządzenie. Powoli obniżaj dzbanek, aby urządzenie zbliżało się do powierzchni mleka. Teraz powinno się pojawić jednostajne syczenie, co świadczy o tworzeniu się pianki. Gdy mleko osiągnie temperaturę ok. 38-40°C, wówczas należy wprawić je w ruch wirowy. W tym celu przesuń dyszę spieniacza do bocznej ścianki dzbanka, aż mleko wewnątrz zacznie wirować. Teraz poczekaj, aż osiągnie temperaturę ok. 70-72°C. Wyłącz i wyjmij spieniacz. Teraz masz w dzbanku trzy warstwy - na dnie lekko napowietrzone mleko, wyżej gęsta piana, na powierzchni lekka mleczna pianka. Teraz warto wymieszać warstwy łyżeczką, by uzyskać idealnie spienioną mleczną pianę. Mieszaj intensywnie od czasu do czasu strzepując łyżeczkę o brzeg dzbanka.
Czym spieniać mleko?
Najpopularniejsze jest korzystanie z dyszy spieniających, w które wyposażone jest większość ekspresów ciśnieniowych na rynku. Alternatywą są ręcznie spieniacze zasilane bateryjnie, które nie wprowadzają gorącej pary wodnej do mleka ani nie podgrzewają go, a jedynie mechanicznie spieniają. Inną opcją są spieniacze przypominające kubki z sitkiem spieniającym wewnątrz. Wlewa się do nich gorące mleko i spienia je poprzez potrząsanie naczynia. Wygodną opcją są elektryczne spieniacze dzbankowe, które przygotują piankę mleczną o dowolnej temperaturze (zimną, ciepłą lub gorącą do różnych rodzajów kaw - mrożonych, koktajli, espresso itd.). Najprostszą opcją, jednak mało "profesjonalną" jest zakręcany pojemnik (np. niewielki słoik), do którego wlewa się gorące mleko i intensywnie potrząsa.
Pokaż więcej wpisów z
Listopad 2016