Kawa BIO Fair Trade – a co to takiego?
2016-11-03
Kawa BIO, Eco, organiczna, Fair Trade - to coraz częściej pojawiające się pojęcia w świecie kawoszy, coraz popularniejsze nie tylko na etykietach opakowań kawy, ale także w kawiarniach i w sklepach z kawą. Co tak naprawdę oznaczają te terminy? I czym taka kawa różni się od innych ziaren?
Wyobraź sobie krzewy kawowca uprawiane na małych plantacjach, wysoko w górach Tajlandii, Etiopii lub Gwatemali, doglądane przez małych lokalnych wytwórców z największą dbałością o każde ziarno, bez zanieczyszczeń, sztucznych nawozów i pestycydów. Ręcznie zbierane ziarna są suszone w pełnym słońcu, powstaje z nich kawa najwyższej jakości, o intensywnym aromacie i o niezwykłych walorach smakowych. To nie marzenia o idealnej kawie, ale opis wytwarzania kawy organicznej.
Najprościej mówiąc kawa BIO (organiczna) to kawa posiadająca odpowiedni certyfikat, który przyznaje się za warunki uprawy, zbioru, przechowywania i obróbki ziaren. To kawa w 100% naturalna, uprawiana na najwyższej jakości gruntach, bez stosowania chemicznych nawozów, herbicydów i środków ochrony roślin, z poszanowaniem ludzi i środowiska. Aby uzyskać certyfikat BIO należy spełnić szereg warunków, które trudne są do realizacji na dużych plantacjach, na których standardowo stosuje się nawozy i środki ochrony roślin, a część produkcji jest zmechanizowana. Dlatego większość ziaren kawy BIO pochodzi z małych plantacji, z upraw drobnych rolników, który zwykle zrzeszają się w lokalne spółdzielnie. Ogromną zaletą kawy organicznej jest niczym nie zakłócony proces dojrzewania ziaren w naturalnych warunkach, który pozwala na uwypuklenie jej wyjątkowych walorów smakowych.
Aby ziarna mogły uzyskać certyfikat BIO, muszą być zbierane z upraw, gdzie stosowane są procedury rolnictwa ekologicznego, co okresowo sprawdzane jest przez odpowiednie instytucje. Ziarna zbierane są ręcznie, suszone na słońcu, a do ich obróbki wykorzystywane są wyłącznie młyny i prażalnie z certyfikatem BIO.
Dlaczego warto sięgnąć po kawę ekologiczną?
Z tego samego powodu, z jakiego sięgamy po żywność ekologiczną. Bo mamy pewność, że została wyprodukowana z zachowaniem metod naturalnej uprawy, bo jest wolna od pozostałości chemicznych środków stosowanych podczas uprawy. Bo wiemy, że podczas jej produkcji nie ucierpiało środowisko naturalne i nie doszło do zanieczyszczenia ziemi i wód gruntowych. Krótko mówiąc - jest zdrowsza, a proces jej produkcji przeprowadzono z najwyższą dbałością o środowisko naturalne.
Co oznacza określenie Fair Trade?
Także w Polsce spotyka się już kawy Fair Trade(dostępne są także w naszej ofercie), czyli produkty będące owocem tzw. "sprawiedliwego handlu". Idea Fair Trade ma na celu ochronę interesów małych lokalnych wytwórców, gwarantuje im stałe ceny skupu, odbywa się bez pośredników i bez udziału dużych koncernów. W efekcie czego cały zysk ze sprzedaży wędruje do kieszeni producenta, co pozwala na rozwój małych lokalnych wytwórni i zapewnia godziwe warunki pracy. Ma to szczególnie duże znaczenie dla krajów rozwijających się, a z takich właśnie regionów pochodzi istotna część światowych zbiorów kawy. Sięgając po kawy BIO Fair Trade mamy świadomość nie tylko pochodzenia i wysokiej jakości ziaren - liczą się nie tylko jej walory smakowe, ale także sposób, w jaki została wyprodukowana.
Wyobraź sobie krzewy kawowca uprawiane na małych plantacjach, wysoko w górach Tajlandii, Etiopii lub Gwatemali, doglądane przez małych lokalnych wytwórców z największą dbałością o każde ziarno, bez zanieczyszczeń, sztucznych nawozów i pestycydów. Ręcznie zbierane ziarna są suszone w pełnym słońcu, powstaje z nich kawa najwyższej jakości, o intensywnym aromacie i o niezwykłych walorach smakowych. To nie marzenia o idealnej kawie, ale opis wytwarzania kawy organicznej.
Najprościej mówiąc kawa BIO (organiczna) to kawa posiadająca odpowiedni certyfikat, który przyznaje się za warunki uprawy, zbioru, przechowywania i obróbki ziaren. To kawa w 100% naturalna, uprawiana na najwyższej jakości gruntach, bez stosowania chemicznych nawozów, herbicydów i środków ochrony roślin, z poszanowaniem ludzi i środowiska. Aby uzyskać certyfikat BIO należy spełnić szereg warunków, które trudne są do realizacji na dużych plantacjach, na których standardowo stosuje się nawozy i środki ochrony roślin, a część produkcji jest zmechanizowana. Dlatego większość ziaren kawy BIO pochodzi z małych plantacji, z upraw drobnych rolników, który zwykle zrzeszają się w lokalne spółdzielnie. Ogromną zaletą kawy organicznej jest niczym nie zakłócony proces dojrzewania ziaren w naturalnych warunkach, który pozwala na uwypuklenie jej wyjątkowych walorów smakowych.
Aby ziarna mogły uzyskać certyfikat BIO, muszą być zbierane z upraw, gdzie stosowane są procedury rolnictwa ekologicznego, co okresowo sprawdzane jest przez odpowiednie instytucje. Ziarna zbierane są ręcznie, suszone na słońcu, a do ich obróbki wykorzystywane są wyłącznie młyny i prażalnie z certyfikatem BIO.
Dlaczego warto sięgnąć po kawę ekologiczną?
Z tego samego powodu, z jakiego sięgamy po żywność ekologiczną. Bo mamy pewność, że została wyprodukowana z zachowaniem metod naturalnej uprawy, bo jest wolna od pozostałości chemicznych środków stosowanych podczas uprawy. Bo wiemy, że podczas jej produkcji nie ucierpiało środowisko naturalne i nie doszło do zanieczyszczenia ziemi i wód gruntowych. Krótko mówiąc - jest zdrowsza, a proces jej produkcji przeprowadzono z najwyższą dbałością o środowisko naturalne.
Co oznacza określenie Fair Trade?
Także w Polsce spotyka się już kawy Fair Trade(dostępne są także w naszej ofercie), czyli produkty będące owocem tzw. "sprawiedliwego handlu". Idea Fair Trade ma na celu ochronę interesów małych lokalnych wytwórców, gwarantuje im stałe ceny skupu, odbywa się bez pośredników i bez udziału dużych koncernów. W efekcie czego cały zysk ze sprzedaży wędruje do kieszeni producenta, co pozwala na rozwój małych lokalnych wytwórni i zapewnia godziwe warunki pracy. Ma to szczególnie duże znaczenie dla krajów rozwijających się, a z takich właśnie regionów pochodzi istotna część światowych zbiorów kawy. Sięgając po kawy BIO Fair Trade mamy świadomość nie tylko pochodzenia i wysokiej jakości ziaren - liczą się nie tylko jej walory smakowe, ale także sposób, w jaki została wyprodukowana.
Pokaż więcej wpisów z
Listopad 2016