Kawy z Ameryki Południowej
2016-11-03
Kawy z Ameryki Południowej cieszą się dużym uznaniem wśród kawowych smakoszy. Brazylia nie bez powodu jest największym producentem kawy na świecie, a Kolumbia słynie ze swoich wysokogatunkowych odmian arabiki. Czemu południowoamerykańska kawa zawdzięcza swoją popularność? Które rodzaje kawy z tego regionu szczególnie polecamy?
Ziarna z Ameryki Południowej swoją dużą popularność i wysoką jakość zawdzięczają przede wszystkim warunkom klimatycznym, w jakich są uprawiane. Plantacje położone w górzystych obszarach, roczny rozkład temperatury, poziom nasłonecznienia i odpowiednia wilgotność sprawiają, że południowoamerykańskie kawy charakteryzują się wyrazistym smakiem intensywnym aromatem. Znane są ze swojej delikatnej kwaskowatości, lekkiej konsystencji i orzechowo-czekoladowego posmaku.
Kawy kolumbijskie i brazylijskie
Najbardziej znane kawy z Ameryki Południowej pochodzą z Brazylii, Kolumbii i Peru. Brazylia jest obecnie największym producentem ziaren kawowych na świecie, z kolei Kolumbia jest druga na liście wytwórców arabiki. Kawa w Kolumbii rośnie na górzystych terenach, które zapewniają świetnie warunki uprawy. W większości ziarna arabiki kolumbijskiej pochodzą z tysięcy małych gospodarstw rodzinnych, gdzie szczególnie pilnuje się wysokiej jakości ziaren. Po zbiorach przygotowuje się je metodą ?na mokro?, która polega na moczeniu ziaren w wodzie przez kilka dni, a następnie suszeniu. To pracochłonna metoda, jednak pozwala na zachowanie charakterystycznych cech kolumbijskich ziaren i utrzymanie ich wysokiej jakości. Kolumbijskie arabiki - w tym najbardziej znana - Arabica Kolumbia Supremo - są jednym z podstawowych składowych komercyjnych mieszanek kawowych wykorzystywanych w kawiarniach.
Najpopularniejsze i uznane przez kawoszy kawy z Kolumbii to:
1. Wspomniana już Columbia Supremo - wyrazista, o intensywnym słodkawym aromacie i pełnym bukiecie, o wyważonej treści, znana ze swojego orzechowego i lekko owocowego posmaku, o łagodnej kwasowości i dobrej treści (tzw. good body),
2. Columbia Excelso - wysokogatunkowa kawa o karmelowo-czekoladowym posmaku,
3. Columbia Decaf - kawa o delikatnym i lekko kwaskowym smaku, o niskiej zawartości kofeiny, jest jednym z głównych towarów eksportowych Kolumbii.
Z kolei kawy brazylijskie w zdecydowanej większości są przygotowywane metodą "na sucho", polegającą na suszeniu owoców w najbardziej naturalny sposób ? na słońcu, aż do osiągnięcia odpowiedniej wilgotności. Kawy z Brazylii są podstawą w przygotowaniu mieszanek do espresso lub wykorzystywane jako jednorodne mieszanki.
Znane brazylijskie kawy to:
1. Brazylia Santos - określana jako "Królowa Kaw", o pełnym lekko miodowym smaku, delikatna, z wyczuwalną czekoladowo-orzechową nutą, łagodna, charakteryzująca się niską kwaskowatością i prawie niewyczuwalną goryczką,
2. Brazylia Yellow Bourbon - kawa o karmelowo-czekoladowym smaku, z cytrusowym akcentem i końcówką toffi, dobrze zbilansowana, idealna do mieszanek espresso i do zaparzania w ekspresie ciśnieniowym.
fot. by Mark Hillary via flickr.com, creative common licence
Ziarna z Ameryki Południowej swoją dużą popularność i wysoką jakość zawdzięczają przede wszystkim warunkom klimatycznym, w jakich są uprawiane. Plantacje położone w górzystych obszarach, roczny rozkład temperatury, poziom nasłonecznienia i odpowiednia wilgotność sprawiają, że południowoamerykańskie kawy charakteryzują się wyrazistym smakiem intensywnym aromatem. Znane są ze swojej delikatnej kwaskowatości, lekkiej konsystencji i orzechowo-czekoladowego posmaku.
Kawy kolumbijskie i brazylijskie
Najbardziej znane kawy z Ameryki Południowej pochodzą z Brazylii, Kolumbii i Peru. Brazylia jest obecnie największym producentem ziaren kawowych na świecie, z kolei Kolumbia jest druga na liście wytwórców arabiki. Kawa w Kolumbii rośnie na górzystych terenach, które zapewniają świetnie warunki uprawy. W większości ziarna arabiki kolumbijskiej pochodzą z tysięcy małych gospodarstw rodzinnych, gdzie szczególnie pilnuje się wysokiej jakości ziaren. Po zbiorach przygotowuje się je metodą ?na mokro?, która polega na moczeniu ziaren w wodzie przez kilka dni, a następnie suszeniu. To pracochłonna metoda, jednak pozwala na zachowanie charakterystycznych cech kolumbijskich ziaren i utrzymanie ich wysokiej jakości. Kolumbijskie arabiki - w tym najbardziej znana - Arabica Kolumbia Supremo - są jednym z podstawowych składowych komercyjnych mieszanek kawowych wykorzystywanych w kawiarniach.
Najpopularniejsze i uznane przez kawoszy kawy z Kolumbii to:
1. Wspomniana już Columbia Supremo - wyrazista, o intensywnym słodkawym aromacie i pełnym bukiecie, o wyważonej treści, znana ze swojego orzechowego i lekko owocowego posmaku, o łagodnej kwasowości i dobrej treści (tzw. good body),
2. Columbia Excelso - wysokogatunkowa kawa o karmelowo-czekoladowym posmaku,
3. Columbia Decaf - kawa o delikatnym i lekko kwaskowym smaku, o niskiej zawartości kofeiny, jest jednym z głównych towarów eksportowych Kolumbii.
Z kolei kawy brazylijskie w zdecydowanej większości są przygotowywane metodą "na sucho", polegającą na suszeniu owoców w najbardziej naturalny sposób ? na słońcu, aż do osiągnięcia odpowiedniej wilgotności. Kawy z Brazylii są podstawą w przygotowaniu mieszanek do espresso lub wykorzystywane jako jednorodne mieszanki.
Znane brazylijskie kawy to:
1. Brazylia Santos - określana jako "Królowa Kaw", o pełnym lekko miodowym smaku, delikatna, z wyczuwalną czekoladowo-orzechową nutą, łagodna, charakteryzująca się niską kwaskowatością i prawie niewyczuwalną goryczką,
2. Brazylia Yellow Bourbon - kawa o karmelowo-czekoladowym smaku, z cytrusowym akcentem i końcówką toffi, dobrze zbilansowana, idealna do mieszanek espresso i do zaparzania w ekspresie ciśnieniowym.
fot. by Mark Hillary via flickr.com, creative common licence
Pokaż więcej wpisów z
Listopad 2016