W czym podawać kawę?
2016-11-03
Szybka kawa z mlekiem w kubku, a może delektowanie się espresso w delikatnej porcelanowej filiżance - każdy z nas ma swoje małe rytuały kawowe. A jakie są uniwersalne zasady serwowania kawy? Oto mała ściągawka z kawowego savoir-vivre'u ? w czym podawać latte, espresso lub cappuccino. O czym pamiętać przy serwowaniu gorącej kawy, a o czym - gdy podajemy kawę mrożoną?
Zapewne zgodzicie się, że w kawie najważniejsze są jej walory smakowe: aromat, nuty smakowe, harmonijny smak, wyważona kwaskowatość i subtelna goryczka. Ale sposób podania kawy też nie pozostaje bez znaczenia - dla lepszego delektowania się swoim ulubionym kawowym naparem warto znać zasady jej podawania. Co więcej ? właściwy dobór naczyń może wpływać na smakowanie kawy. Nie bez znaczenia są także kwestie estetycznego wyglądu.
W czym podać kawę?
W filiżance, w szklance, a może w kubku? Każdy z nas ma swoje przyzwyczajenia i preferencje. Zależą one od trybu życia, pory dnia czy miejsca picia kawy. A jakie są ogólne wytyczne do serwowania najpopularniejszych rodzajów kawy?
Espresso - do tego napoju przeznaczona jest mała cylindryczna filiżanka (pojemność od 50 do 70 ml) o grubych ściankach, która dłużej utrzymuje temperaturę napoju. Alternatywą jest mała filiżanka z cieniutkiej porcelany, która zatrzymuje ciepło kawy nawet na około 15 minut. Espresso podajemy z małą szklanką niegazowanej wody mineralnej.
Cappuccino - podajemy w filiżance o pojemności około 150-170 ml, najlepiej jasnej, wówczas lepiej podkreśla kolor napoju. Do cappuccino możemy dodać: wiórki kokosowe, cynamon, sypkie kakao, posypkę lub wiórki czekoladowe.
Latte macchiato - serwujemy w wysokiej szklance o pojemności od 220 do 250 ml, jako dodatek można zastosować wszelkie posypki, syropy smakowe lub sosy do kawy.
Cafe Frappe - do tego napoju przeznaczona jest wysoka szklanka (o pojemności od 220 ml), dodajemy do niego słomkę. Dodatki do frappe to m.in.: posypki, cynamon, gałka lodów.
Irish Coffee - podajemy w wysokiej szklance na nóżce lub w kubku o pojemności ok. 240 ml, polecamy dodatki w postaci: cynamonu, imbiru lub kakao.
Warto pamiętać !
O tym, że mleko powinno być podgrzane przed podaniem, ponieważ zimne mleko szybko obniża temperaturę napoju. O tym, że pod filiżankę lub szklankę z kawą warto postawić spodeczek, najlepiej z serwetką. Szczególnie dotyczy to kaw mrożonych oraz sytuacji, gdy osobno podajemy naczynie z mlekiem. Pozwoli to na uniknięcie kłopotliwych sytuacji i plam na obrusie. Szczególnie w okresie zimowym polecamy podgrzewanie naczyń do podawania kawy. W ten sposób napój nie wystygnie tak szybko. W kawiarniach czyste filiżanki "grzeją" się na ekspresach, w warunkach domowych najprościej tuż przed podaniem zalać filiżanki wrzątkiem, a gdy podgrzeją się - napełnić je kawą.
Pamiętajmy także, aby unikać podawania kawy ze słodyczami, szczególnie z kremowymi ciastkami. Ich słodki smak zaburzy delektowanie się kawą. Najlepszymi dodatkami będą gorzkie czekoladki lub ciastka korzenne.
Zapewne zgodzicie się, że w kawie najważniejsze są jej walory smakowe: aromat, nuty smakowe, harmonijny smak, wyważona kwaskowatość i subtelna goryczka. Ale sposób podania kawy też nie pozostaje bez znaczenia - dla lepszego delektowania się swoim ulubionym kawowym naparem warto znać zasady jej podawania. Co więcej ? właściwy dobór naczyń może wpływać na smakowanie kawy. Nie bez znaczenia są także kwestie estetycznego wyglądu.
W czym podać kawę?
W filiżance, w szklance, a może w kubku? Każdy z nas ma swoje przyzwyczajenia i preferencje. Zależą one od trybu życia, pory dnia czy miejsca picia kawy. A jakie są ogólne wytyczne do serwowania najpopularniejszych rodzajów kawy?
Espresso - do tego napoju przeznaczona jest mała cylindryczna filiżanka (pojemność od 50 do 70 ml) o grubych ściankach, która dłużej utrzymuje temperaturę napoju. Alternatywą jest mała filiżanka z cieniutkiej porcelany, która zatrzymuje ciepło kawy nawet na około 15 minut. Espresso podajemy z małą szklanką niegazowanej wody mineralnej.
Cappuccino - podajemy w filiżance o pojemności około 150-170 ml, najlepiej jasnej, wówczas lepiej podkreśla kolor napoju. Do cappuccino możemy dodać: wiórki kokosowe, cynamon, sypkie kakao, posypkę lub wiórki czekoladowe.
Latte macchiato - serwujemy w wysokiej szklance o pojemności od 220 do 250 ml, jako dodatek można zastosować wszelkie posypki, syropy smakowe lub sosy do kawy.
Cafe Frappe - do tego napoju przeznaczona jest wysoka szklanka (o pojemności od 220 ml), dodajemy do niego słomkę. Dodatki do frappe to m.in.: posypki, cynamon, gałka lodów.
Irish Coffee - podajemy w wysokiej szklance na nóżce lub w kubku o pojemności ok. 240 ml, polecamy dodatki w postaci: cynamonu, imbiru lub kakao.
Warto pamiętać !
O tym, że mleko powinno być podgrzane przed podaniem, ponieważ zimne mleko szybko obniża temperaturę napoju. O tym, że pod filiżankę lub szklankę z kawą warto postawić spodeczek, najlepiej z serwetką. Szczególnie dotyczy to kaw mrożonych oraz sytuacji, gdy osobno podajemy naczynie z mlekiem. Pozwoli to na uniknięcie kłopotliwych sytuacji i plam na obrusie. Szczególnie w okresie zimowym polecamy podgrzewanie naczyń do podawania kawy. W ten sposób napój nie wystygnie tak szybko. W kawiarniach czyste filiżanki "grzeją" się na ekspresach, w warunkach domowych najprościej tuż przed podaniem zalać filiżanki wrzątkiem, a gdy podgrzeją się - napełnić je kawą.
Pamiętajmy także, aby unikać podawania kawy ze słodyczami, szczególnie z kremowymi ciastkami. Ich słodki smak zaburzy delektowanie się kawą. Najlepszymi dodatkami będą gorzkie czekoladki lub ciastka korzenne.
Pokaż więcej wpisów z
Listopad 2016