Jak parzyć zieloną kawę?
2016-11-03
Zielona kawa cieszy się coraz większą popularnością. I nic w tym dziwnego - wspomaga proces odchudzania, oczyszcza organizm z toksyn, pomaga redukować cellulit oraz chroni przed rozwojem chorób nowotworowych. Czemu zawdzięcza swoje dobroczynne właściwości? W jakiej formie ją pić i jak przygotować napar z zielonej kawy?
Zielona kawa to nic innego niż surowe, nie poddane procesowi palenia, ziarna kawowca. Ostatnio zyskuje coraz większą popularność, głównie dzięki składnikom aktywnym pomagającym zrzucić zbędne kilogramy. Najważniejszym z nich jest kwas chlorogenowy - substancja, która spowalnia tempo metabolizmu węglowodanów w organizmie, przez co stymuluje go do spalania tkanki tłuszczowej. Składniki zielonej kawy mają jeszcze inne dobroczynne właściwości - mają działanie bakteriobójcze, stymulują procesy regeneracji w wątrobie, oczyszczają organizm z toksyn oraz odgrywają ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych.
Jak parzyć zieloną kawę?
Do kupienia dostępna jest najczęściej w formie zielonych ziaren lub zmielona gotowa do parzenia. Zieloną kawę można kupić w postaci ziaren i mielić ją samodzielnie tuż przed parzeniem, aby zachowała jak najwięcej swoich właściwości smakowych i zdrowotnych. Na rynku dostępne są zielone ziarna konkretnego rodzaju lub mieszanki (np. arabiki, najlepiej wybierać produkt umyty). Drugim polecanym sposobem jest zalewanie całych ziaren, można to zrobić aż trzykrotnie z jednej porcji kawy.
Weźmy pod uwagę, że surowe ziarna są bardzo twarde, dlatego - aby nie uszkodzić młynka - warto je najpierw nieco rozdrobnić np. w moździerzu. A najłatwiej - kupić mieloną lub w sklepie poprosić o jej zmielenie. Do parzenia można użyć zaparzacza tłokowego (wówczas łatwo oddzielić fusy), Aeropressu lub zwykłego kubka, w którym chcemy otrzymać napar. Proporcje do parzenia warto ustalić samemu, ale na początek zaleca się wsypanie do filiżanki lub kubka 2-3 łyżeczek zmielonej kawy i zalanie gorącą (ale nie wrzącą, zalecana jest temperatura około 90°C) wodą. Potem należy odczekać od 3 do 5 minut i napar jest gotowy do picia. Ze względu na fakt, że zielonej kawy nie powinno się zalewać wrzątkiem, aby nie utraciła swoich właściwości zdrowotnych, nie poleca się parzenia jej w ekspresach ciśnieniowych.
Są tacy, którzy twierdzą, że napar z zielonej kawy ma nieco cierpki i kwaskowaty smak. Inni z kolei uważają, że zielona kawa jest łagodniejsza i delikatniejsza w smaku od swojej czarnej i palonej odpowiedniczki. A jak jest naprawdę? Wszystko zależy od rodzaju użytych ziaren, sposobu przyrządzenia, ewentualnych dodatków i - co najważniejsze - od upodobań pijącego. Zwykle smak naparu z zielonej kawy porównuje się do smaku zielonej herbaty. Daje się słyszeć opinie, że zielona kawa jest idealna dla osób, które nie przepadają za smakiem kawy, ale chciałyby "skorzystać" z jej pobudzających właściwości. Bowiem oba rodzaje kawy zawierają zbliżoną ilość kofeiny. Nie spodziewajmy się także charakterystycznego aromatu i zapachu czarnej kawy. Jako że surowe ziarna nie zostały wypalone, to zielona kawa jest go pozbawiona.
A jak podawać zieloną kawę? Zwykle w kubkach lub filiżankach, oprócz tego wedle upodobania, aby poprawić walory smakowe -można stosować dodatki. Trzeba jednak pamiętać, że dodatki do kawy zwykle są kaloryczne, a przecież zielona kawa jest najczęściej pita w celu pozbycia się zbędnych kilogramów.
Zielona kawa to nic innego niż surowe, nie poddane procesowi palenia, ziarna kawowca. Ostatnio zyskuje coraz większą popularność, głównie dzięki składnikom aktywnym pomagającym zrzucić zbędne kilogramy. Najważniejszym z nich jest kwas chlorogenowy - substancja, która spowalnia tempo metabolizmu węglowodanów w organizmie, przez co stymuluje go do spalania tkanki tłuszczowej. Składniki zielonej kawy mają jeszcze inne dobroczynne właściwości - mają działanie bakteriobójcze, stymulują procesy regeneracji w wątrobie, oczyszczają organizm z toksyn oraz odgrywają ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych.
Jak parzyć zieloną kawę?
Do kupienia dostępna jest najczęściej w formie zielonych ziaren lub zmielona gotowa do parzenia. Zieloną kawę można kupić w postaci ziaren i mielić ją samodzielnie tuż przed parzeniem, aby zachowała jak najwięcej swoich właściwości smakowych i zdrowotnych. Na rynku dostępne są zielone ziarna konkretnego rodzaju lub mieszanki (np. arabiki, najlepiej wybierać produkt umyty). Drugim polecanym sposobem jest zalewanie całych ziaren, można to zrobić aż trzykrotnie z jednej porcji kawy.
Weźmy pod uwagę, że surowe ziarna są bardzo twarde, dlatego - aby nie uszkodzić młynka - warto je najpierw nieco rozdrobnić np. w moździerzu. A najłatwiej - kupić mieloną lub w sklepie poprosić o jej zmielenie. Do parzenia można użyć zaparzacza tłokowego (wówczas łatwo oddzielić fusy), Aeropressu lub zwykłego kubka, w którym chcemy otrzymać napar. Proporcje do parzenia warto ustalić samemu, ale na początek zaleca się wsypanie do filiżanki lub kubka 2-3 łyżeczek zmielonej kawy i zalanie gorącą (ale nie wrzącą, zalecana jest temperatura około 90°C) wodą. Potem należy odczekać od 3 do 5 minut i napar jest gotowy do picia. Ze względu na fakt, że zielonej kawy nie powinno się zalewać wrzątkiem, aby nie utraciła swoich właściwości zdrowotnych, nie poleca się parzenia jej w ekspresach ciśnieniowych.
Są tacy, którzy twierdzą, że napar z zielonej kawy ma nieco cierpki i kwaskowaty smak. Inni z kolei uważają, że zielona kawa jest łagodniejsza i delikatniejsza w smaku od swojej czarnej i palonej odpowiedniczki. A jak jest naprawdę? Wszystko zależy od rodzaju użytych ziaren, sposobu przyrządzenia, ewentualnych dodatków i - co najważniejsze - od upodobań pijącego. Zwykle smak naparu z zielonej kawy porównuje się do smaku zielonej herbaty. Daje się słyszeć opinie, że zielona kawa jest idealna dla osób, które nie przepadają za smakiem kawy, ale chciałyby "skorzystać" z jej pobudzających właściwości. Bowiem oba rodzaje kawy zawierają zbliżoną ilość kofeiny. Nie spodziewajmy się także charakterystycznego aromatu i zapachu czarnej kawy. Jako że surowe ziarna nie zostały wypalone, to zielona kawa jest go pozbawiona.
A jak podawać zieloną kawę? Zwykle w kubkach lub filiżankach, oprócz tego wedle upodobania, aby poprawić walory smakowe -można stosować dodatki. Trzeba jednak pamiętać, że dodatki do kawy zwykle są kaloryczne, a przecież zielona kawa jest najczęściej pita w celu pozbycia się zbędnych kilogramów.
Pokaż więcej wpisów z
Listopad 2016