Arabica a robusta – czym różnią się dwa najpopularniejsze gatunki kawy?
2016-11-03
Coffea Arabica i Coffea Robusta zdominowały światową produkcję kawy. Dlaczego są tak popularne? Czym się różnią, gdzie są uprawiane? Czy w smaku da się wyczuć różnicę między tymi dwoma gatunkami? I który z nich powoduje powstanie pianki na powierzchni kawy?
Zastanawialiście się kiedyś, jaką historię i pochodzenie mają ziarna, z których właśnie pijecie kawę? Prawdopodobnie podano wam arabicę, robustę lub mieszankę obu tych gatunków. Istnieje między nimi wiele różnic ? w sposobie uprawy, w wyglądzie ziaren, ich smaku i zawartości kofeiny. Arabica uznawana jest za kawę najwyższej jakości, z kolei robusta jest łatwiejsza w uprawie. Warunki i właściwości kawy, w tym jej smak i aromat, w dużej mierze są zależne od warunków uprawy ? od miejsca, rodzaju gleby, wysokości, na jakiej jest plantacja, temperatury, poziomu nasłonecznienia czy sumy opadów.
Poznasz ją po ziarnie?
Wygląd ziaren obu tych gatunków jest różny. Ziarna arabici są płaskie, nieco podłużne i mają lekko zielonkawy kolor. Z kolei ziarna robusty są nieco mniejsze, bardziej owalne, a barwa - od bladozielonej do szarawej - zależy od odmiany. Arabica i robusta mają inne wymagania podczas uprawy. Ta druga jest zdecydowanie łatwiejsza w uprawie - rośnie na całym świecie w regionach strefy międzyzwrotnikowej, olbrzymie plantacje robusty są w Wietnamie, Brazylii, Ugandzie i Kamerunie. Zdecydowanie bardziej wymagająca jest uprawa krzewów arabici - dobre plony tego gatunku rosną na plantacjach usytuowanych na wysokości od 1 do 2 tys. m n.p.m. Dodatkowo najlepiej, aby były to wilgotne tropiki o temperaturze z przedziału od 15 do 30 stopni Celsjusza. Takie wymagania powodują, że największe plantacje arabici są w Brazylii, Etiopii, Indonezji, Jemenie i na Jawie. Arabica i robusta mają jeszcze jedną zasadniczą różnicę, niewidoczną gołym okiem. Roślina arabici ma po 44 chromosomy w każdej komórce, a robusta - o połowę mniej, dlatego łatwiej się ją uprawia. Jest też bardziej odporna na szkodniki i drobnoustroje chorobotwórcze.
Czy różnią się w smaku?
Tak, różnica jest dosyć istotna, wyczuwalna nawet dla mniej wprawnego kawosza. Kawa z ziaren arabici jest łagodna w smaku, niekiedy - w zależności od odmiany - można w niej wyczuć korzenny lub czekoladowy posmak. Z kolei napar z ziaren robusty jest mniej delikatny, ma ostrzejszy, bardziej gorzki i nieco cierpki smak. Zawiera też znacznie więcej kofeiny niż arabica, dlatego ma silniejsze właściwości pobudzające. Która jest lepsza? To kwestia gustu, jedni wolą delikatną arabicę, inni mocną i pobudzającą robustę. To właśnie ta ostatnia jest odpowiedzialna za piankę (tzw. crema) powstającą na powierzchni kawy podczas parzenia. Większość mieszanek kawowych wykorzystywanych w kawiarniach to ziarna obu gatunków zmieszane w różnych proporcjach. Arabica dostępna w sklepach to zwykle mieszanka ziaren z kilku odmian tego gatunku. A wy wybieracie arabicę czy robustę?
fot. by ruben alexander via flickr.com, creative common licence
Zastanawialiście się kiedyś, jaką historię i pochodzenie mają ziarna, z których właśnie pijecie kawę? Prawdopodobnie podano wam arabicę, robustę lub mieszankę obu tych gatunków. Istnieje między nimi wiele różnic ? w sposobie uprawy, w wyglądzie ziaren, ich smaku i zawartości kofeiny. Arabica uznawana jest za kawę najwyższej jakości, z kolei robusta jest łatwiejsza w uprawie. Warunki i właściwości kawy, w tym jej smak i aromat, w dużej mierze są zależne od warunków uprawy ? od miejsca, rodzaju gleby, wysokości, na jakiej jest plantacja, temperatury, poziomu nasłonecznienia czy sumy opadów.
Poznasz ją po ziarnie?
Wygląd ziaren obu tych gatunków jest różny. Ziarna arabici są płaskie, nieco podłużne i mają lekko zielonkawy kolor. Z kolei ziarna robusty są nieco mniejsze, bardziej owalne, a barwa - od bladozielonej do szarawej - zależy od odmiany. Arabica i robusta mają inne wymagania podczas uprawy. Ta druga jest zdecydowanie łatwiejsza w uprawie - rośnie na całym świecie w regionach strefy międzyzwrotnikowej, olbrzymie plantacje robusty są w Wietnamie, Brazylii, Ugandzie i Kamerunie. Zdecydowanie bardziej wymagająca jest uprawa krzewów arabici - dobre plony tego gatunku rosną na plantacjach usytuowanych na wysokości od 1 do 2 tys. m n.p.m. Dodatkowo najlepiej, aby były to wilgotne tropiki o temperaturze z przedziału od 15 do 30 stopni Celsjusza. Takie wymagania powodują, że największe plantacje arabici są w Brazylii, Etiopii, Indonezji, Jemenie i na Jawie. Arabica i robusta mają jeszcze jedną zasadniczą różnicę, niewidoczną gołym okiem. Roślina arabici ma po 44 chromosomy w każdej komórce, a robusta - o połowę mniej, dlatego łatwiej się ją uprawia. Jest też bardziej odporna na szkodniki i drobnoustroje chorobotwórcze.
Czy różnią się w smaku?
Tak, różnica jest dosyć istotna, wyczuwalna nawet dla mniej wprawnego kawosza. Kawa z ziaren arabici jest łagodna w smaku, niekiedy - w zależności od odmiany - można w niej wyczuć korzenny lub czekoladowy posmak. Z kolei napar z ziaren robusty jest mniej delikatny, ma ostrzejszy, bardziej gorzki i nieco cierpki smak. Zawiera też znacznie więcej kofeiny niż arabica, dlatego ma silniejsze właściwości pobudzające. Która jest lepsza? To kwestia gustu, jedni wolą delikatną arabicę, inni mocną i pobudzającą robustę. To właśnie ta ostatnia jest odpowiedzialna za piankę (tzw. crema) powstającą na powierzchni kawy podczas parzenia. Większość mieszanek kawowych wykorzystywanych w kawiarniach to ziarna obu gatunków zmieszane w różnych proporcjach. Arabica dostępna w sklepach to zwykle mieszanka ziaren z kilku odmian tego gatunku. A wy wybieracie arabicę czy robustę?
fot. by ruben alexander via flickr.com, creative common licence
Pokaż więcej wpisów z
Listopad 2016