Po czym poznać dobrą kawiarnię? Zamówcie espresso – jeśli będzie mocne i esencjonalne, a na dodatek dostaniecie do niego szklankę wody, to znaczy, że warto ją odwiedzać częściej. Czy wodę powinno się pić przed czy po wypiciu espresso? I po co tak naprawdę się ją podaje?
Latte art to mówiąc najprościej – sztuka malowania obrazów mlekiem po kawie. Mimo, że to jedna z dziedzin sztuki baristycznej i wymaga nie lada umiejętności, to każdy miłośnik kawy może się jej nauczyć. Tworzenie podstawowych wzorów wcale nie jest takie trudne. Wystarczy odrobina praktyki :)
W domowym zaciszu, na spotkaniu ze znajomymi, podczas wieczoru z książką – także wtedy możecie cieszyć się naprawdę dobrą i aromatyczną kawą. Wystarczy do tego nieco wiedzy, wysokiej jakości ziarna i… odrobina uczucia.
Espresso największą popularnością cieszy się we Włoszech, czy Hiszpanii, jednak walory napoju coraz częściej doceniają mieszkańcy innych krajów europejskich. Miłośnicy tego rodzaju kawy mogą ją zamówić w kawiarni lub restauracji, albo przygotować ją samodzielnie. Wiele osób w tym miejscu może postawić pytanie – po jakie gatunki kaw należy sięgnąć, by espresso przygotowane w domowym zaciszu było wyśmienite?
Mielenie kawy jest procesem niezwykle istotnym, i jednym z kluczowych elementów dobrego espresso. Niektórzy uważają nawet, że jest to najważniejszy etap przygotowywania kawy.
O kawie mówi i pisze się na tysiące sposobów. A co z pozostałością po naparze? Fusy z kawy zawierają wiele cennych substancji oraz przeciwutleniacze o dobroczynnym wpływie na organizm. Kreatywnie można wykorzystać nie tylko kawowe ziarna, ale także fusy. Do czego mogą się przydać?