Twarzą w twarz z czerwoną herbatą

2021-04-22
Twarzą w twarz z czerwoną herbatą

Czerwona herbata cieszy się coraz większą popularnością nie tylko wśród prawdziwych miłośników herbat, ale i osób, które w sposób szczególny chcą zadbać o swoje zdrowie. Herbata, o której mowa jest pomocna w odchudzaniu, korzystnie wpływa na poziom cholesterolu – zdecydowanie wnosi do naszego organizmu wiele dobrego. To z kolei sprawia, że warto przyjrzeć jej się bliżej. A zatem nie zwlekajmy!  

 

Herbata czerwona – podstawowe informacje

Herbata czerwona wywodzi się z Chin, dokładniej rzecz ujmując z prowincji Yunnan. Dawniej, kiedy władze w Chinach sprawowała dynastia Tang, herbata tej odmiany przeznaczony była tylko dla rodziny królewskiej. Na całe szczęście dziś herbata czerwona dostępna jest nie tylko dla mieszkańców Chin, ale i pozostałych społeczeństw.  

Współcześnie produkcja czerwonej herbaty odbywa się głównie w południowo-wschodniej części Chin, jak również na Tajwanie. Od typowej czarnej herbaty różni się tylko tym, że poddaje się ją specjalnym procesom fermentacji i leżakowania. To dzięki tym etapom zyskuje niebywały smak i aromat.

Na szczególną uwagę zasługuje wspomniany już okres leżakowania herbaty czerwonej. Im ten czas jest dłuższy, tym herbata uznawana jest za lepszą. W sprzedaży dostępne są nawet herbaty, które leżakują kilkadziesiąt lat. Przy okazji należy wspomnieć, że są to jedne z najdroższych herbat.

 

Czerwona herbata – smak, aromat, wygląd

Ten, kto już raz próbował herbaty czerwonej, ten wie, że odznacza się ona charakterystycznym zapachem, intensywnym (ziemistym) smakiem oraz brunatnoczerwonym kolorem. Wszystko to za sprawą specjalnego procesu fermentacji i leżakowania. Proces fermentacji przeprowadza się tuż po zebraniu liści z krzewu herbacianego. Etap ten trwa stosunkowo krótko, ponieważ jest w pewnym momencie przerywany. Po co? Po to, by przejść do kolejnego ważnego etapu – leżakowania.

W wyniku obu tych procesów (fermentacji i leżakowania, które trwa od kilku do nawet kilkudziesięciu lat) herbata czerwona uzyskuje wszystko to, co najlepsze – unikalną czerwoną barwę, wyjątkowy smak i aromat, jak również cenne właściwości prozdrowotne. A skoro o nich mowa, to omówmy i je.  

 

Herbata czerwona – właściwości i działanie

Nie sposób nie zauważyć, że właściwości zdrowotne herbaty czerwonej – „nagłośnione” czy też mocno spopularyzowane – sprawiły, że stała się ona obiektem zainteresowania sporej rzeszy ludzi na całym świecie. W przypadku tej herbaty walory smakowe zdecydowanie znajdują miejsce drugie. O nich słyszy się znacznie rzadziej. Czy jest się czemu dziwić? Na to pytanie musicie odpowiedzieć sobie sami, ale zanim to zrobicie, poznajcie najważniejsze korzyści, jakie płyną z picia herbaty czerwonej. Oto one!

Czerwona herbata nie bez powodu określana jest jako pogromca tłuszczu. Regularnie wypijana przyśpiesza metabolizm, dlatego też w szczególności polecana jest osobom będącym na dietach odchudzających. Wszystko to za sprawą substancji zawartych w liściach czerwonej herbaty. To one sprawiają, że zarówno tłuszcze, jak i cukier przyswajane są w znacznie mniejszej ilości. Warto wiedzieć, że właściwości odchudzające to naczelna zaleta tej odmiany herbaty.

Herbata, o której mowa, usprawnia także pracę jelit i wątroby. Obniża poziom złego cholesterolu oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Poprawia pamięć i koncentrację. Ze względu na znaczną zawartość polifenoli blokuje powstawanie w organizmie wolnych rodników będących przyczyną wielu groźnych chorób. Zawarty w herbacie fluor chroni zęby przed próchnicą. Z uwagi na wysoką zawartość kofeiny stanowi alternatywę dla kawy, gwarantując przy tym pobudzenie i wyraźną poprawę koncentracji. Warto ją pić, kiedy nasz organizm zmaga się z grypą lub przeziębieniem, ponieważ szybciej usunie bakterie i wirusy. Herbata tego typu wykazuje jeszcze działanie moczopędne, przez co wspomaga oczyszczanie organizmu.  

 

Sposób parzenia herbaty czerwonej

Po zakupie herbaty czerwonej koniecznie wysokiej jakości*, nie pozostaje już nic innego, jak prawidłowe jej zaparzenie, a następnie delektowanie się nią. Jak zatem podejść do tematu parzenia tego rodzaju herbaty?

  1. Odmierz 1-2 łyżeczki liści herbaty.
  2. Zalej je wodą o temperaturze 90-95 stopni Celsjusza.
  3. Parz pod przykryciem przez około 2-3 minuty. Co ciekawe, liście czerwonej herbaty można parzyć wielokrotnie. Za każdym kolejnym razem uzyskamy jednak nieco słabszy smak, aromat, a także barwę naparu.

Jeśli wprowadzasz do swojego menu herbatę czerwoną z myślą, że zadziała ona wspomagająco na proces odchudzania, to pamiętaj, że najlepiej wypić ją dopiero po posiłku (optymalnie 30 minut po skonsumowaniu śniadania, obiadu etc.).

* W ofercie naszego sklepu internetowego znajdziesz herbaty czerwone liściaste w dwóch odsłonach: Albert Tea Oolong oraz Albert Tea Pu-erh.  

 

Przeczytaj takżeKakao zamiast kawy? Dokładnie tak!

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2021
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel