Skuś się na napar z lapacho

2021-04-07
Skuś się na napar z lapacho

Na naszym blogu poruszaliśmy już temat niejednej herbaty – zielonej, białej, żółtejrooibos i nie tylko. Dziś na tapet bierzemy herbatę lapacho. Mimo, że jej popularność jest znacznie niższa niż wspomnianych wyżej naparów, to wierzcie nam, że warto się nią zainteresować! Dlaczego? Czym może nas zaskoczyć lapacho? O tym poniżej.  

 

Słów kilka o lapacho

Lapacho określane również jako Pau d’arco czy herbata Inków pochodzi z lasów deszczowych Ameryki Środkowej i Południowej. To nazwa nie tylko rosnącego tam drzewa, ale i wewnętrznej kory, która (co ciekawe) wykorzystywana jest od wieków w medycynie tradycyjnej. Pod określeniem lapacho kryje się także napar, jaki otrzymujemy z pozyskanej wewnętrznej części kory drzewa gatunku Tabebuia impetiginosa.

Jak się okazuje, spożywanie herbaty z lapacho może przynieść wiele dobrego dla naszego organizmu. Wiedziały już o tym plemiona Inków, które stosowały tego typu napój na rozmaite dolegliwości. Dziś badania naukowe potwierdzają właściwości lecznicze lapacho uznawane niegdyś przez Inków, lecz tylko wybrane…. Z biegiem czasu ludzkość doszła także do wniosków, że herbata z lapacho nie jest dobra dla wszystkich! Przejdźmy zatem do omówienia właściwości zdrowotnych, działania, jak również przeciwskazań – a więc kwestii najistotniejszych, jeśli chodzi o spożywanie herbaty lapacho.  

 

Lapacho – co cennego w sobie kryje?

Jak już wspomnieliśmy, współcześni naukowcy potwierdzają niektóre lecznicze właściwości lapacho. Wszystko to dzięki wysokiej zawartości pierwiastków mineralnych, takich jak wapń, żelazo, magnez, potas czy mangan. Poza tym w skład herbaty lapacho wchodzą jeszcze kwercetyna, alkaloidy, karnasol, koenzym Q10, jak również saponiny steroidowe i kwasy hydrobenzoesowe. Na tym jednak nie koniec, bowiem to dwie kolejne substancje aktywne zawarte w korze z Tabebuia – lapachol oraz beta-lapachon odgrywają zasadniczą rolę, jeśli mowa o działaniu prozdrowotnym.  

 

Herbata z lapacho – jakie działanie wykazuje?

Napar z lapacho wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwnowotworowe i antybakteryjne. W związku z tym okazuje się niezwykle pomocny w leczeniu m.in. grypy, chorób skórnych, opryszczki typu I i II. Na tym jednak nie koniec – spożywanie herbaty z lapacho to dobry sposób na wsparcie układu odpornościowego, pokarmowego, jak również limfatycznego.

Napar tego typu okazuje się zbawienny przy każdym przeciążeniu wątroby. Przynosi olbrzymią ulgę wątrobie obciążonej nie tylko lekarstwami, ale i jedzeniem przepełnionym substancjami chemicznymi. Polecany jest także osobom zmagającym się z wrzodami. Warto po niego sięgnąć podczas infekcji oraz prewencyjnie – w sezonie wzmożonej zachorowalności, by wzmocnić odporność organizmu. Lapacho może nam posłużyć także jako środek uspokajający – jeśli masz kłopoty z zasypianiem, spróbuj przez kilka dni pić herbatę z kory Tabebuia. Nie można pominąć korzystnego wpływu spożywania herbaty Inków na stan skóry. Napar z lapacho doskonale radzi sobie z trądzikiem, łuszczycą oraz trudno gojącymi się ranami. Na koniec warto zaznaczyć, że herbata z kory Tabebuia zalecana jest osobom cierpiącym na anemię – Pau d’arco znacząco podnosi poziom żelaza w surowicy krwi.  

 

Napar z lapacho – kiedy NIE stosować?

Ogólnie rzecz biorąc, regularne spożywanie herbaty z lapacho nie jest zalecane. Idąc dalej, napar z kory Tabebuia może gościć w naszej diecie nie dłużej niż przez miesiąc. Ważne, abyśmy przestrzegali tej zasady i stosowali tenże napój raczej doraźnie czy też sporadycznie. Co więcej, decydując się na picie naparu z lapacho, należy obserwować swój organizm. Zdarza się, że picie herbaty tego typu wywołuje zawroty głowy, nudności, biegunkę, wymioty. W takiej sytuacji należy odstawić napar.

Warto zaznaczyć, że lapacho powinniśmy traktować tylko jako suplement, a nie lek. Już teraz wyzbądźmy się tych wszystkich wewnętrznych głosów, które podpowiadają nam, by zamienić przyjmowane dotąd leki na herbatę z lapacho. Absolutnie tak nie postępujmy! Może się to wiązać z przykrymi skutkami zdrowotnymi.

Kategorycznie odradza się spożywać herbatę Inków kobietom w ciąży, matkom karmiącym, jak również osobom przyjmującym leki przeciwzakrzepowe. Wstrzymajmy się także z podawaniem tego typu naparu małym dzieciom.  

 

Przygotowanie herbaty lapacho

  1. W garnku zagotuj wodę w ilości 1 litra.
  2. Następnie odmierz 3 łyżeczki lapacho i wlej do garnka z wrzącą wodą.
  3. Całość gotuj na małym ogniu przez kolejne 10-15 minut.
  4. Zdejmij z ognia i zaparzaj pod przykryciem przez następne 20 minut.
  5. Za pomocą sitka usuń korę lapacho.
  6. Napar jest gotowy do spożycia. Na zdrowie!

Ważne! Zalecana dzienna dawka spożycia herbaty z lapacho to nie więcej niż 5 szklanek.  

 

Przeczytaj także: Herbata z nagietkiem – powody, dla których warto ją pić

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2021
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel