Co wiemy o Earl Grey?

2021-04-14
Co wiemy o Earl Grey?

Earl Grey to jedna z najbardziej lubianych i najczęściej wybieranych herbat. Jedni zamawiają ją „od święta” w restauracji bądź kawiarni, a inni sięgają po nią codziennie, choćby podczas śniadań. To, czym przekonuje nas Earl Grey, to niewątpliwie unikalny smak i aromat. Czym jeszcze może nas zaskoczyć ta odmiana herbaty? Sprawdźmy to. 

 

Herbata Earl Grey – podstawowe informacje

Earl Grey to chyba najbardziej rozpoznawalny rodzaj herbaty czarnej. Swoje charakterystyczne walory smakowe i zapachowe zawdzięcza olejkowi eterycznemu z bergamotki. Czym jest bergamotka? To owoc cytrusowy o lekko cierpkim smaku i subtelnym zapachu, który uprawia się głównie w krajach śródziemnomorskich. Sam olejek, który dodawany jest do herbaty Earl Grey pochodzi dokładnie ze skórki owocu. Dodatek olejku sprawia, że herbata zyskuje orzeźwiający i energetyczny smak, a przy tym wykazuje szereg działań prozdrowotnych, o czym za chwilę.

Na wstępie warto jeszcze wyjaśnić, czym jest Earl Grey, a właściwie skąd wzięła się nazwa omawianego napoju. Wersji powstania nazwy jest kilka, jednak ta przytoczona poniżej jest najbardziej rozpowszechniona.

Zgodnie z nią, nazwa Earl Grey pochodzi od nazwiska znanej osobistości, niejakiego Earla Charlesa Grey’a – premiera Wielkiej Brytanii w latach 1830-1834. Według rozpowszechnionej legendy polityk otrzymał herbatę z dodatkiem bergamotki w prezencie od chińskiego urzędnika w ramach podziękowania za uratowanie (przez współpracownika premiera) tonącego syna. Prawdziwość przytoczonej opowieści jest jednak podawana w wątpliwość i wydaje się mało prawdopodobna, ponieważ sam premier nigdy nie gościł w Chinach, gdzie podarunek miał otrzymać.

Co ciekawe, teorii przedstawiających odkrycie herbaty Earl Grey jest więcej! Niestety żadna z nich do dziś nie została w jakikolwiek sposób potwierdzona… Przejdźmy zatem do tego, co pewne i wartościowe z punktu widzenia konsumenta!  

 

Earl Grey Tea – co kryje filiżanka tego napoju i jak parzyć herbatę tego typu?

Jak już wspomnieliśmy, Earl Grey Tea swoje wyjątkowe właściwości smakowe i aromatyczne zawdzięcza olejkowi z bergamotki. Napar powstający po przygotowaniu herbaty Earl Grey posiada mocny i rześki smak oraz zapach z wyczuwalnymi nutami cytrusowymi. Wizualnie napój przybiera ciemną barwę, wpadającą w bursztynowe tony.

Rozmawiając o smaku i aromacie herbaty Earl Grey, warto wspomnieć o właściwym jej przygotowaniu. Wiadomo bowiem, że sposób parzenia ma zasadniczy wpływ na walory smakowe i zapachowe napoju. Jak zatem parzyć herbatę Earl Grey, by wydobyć z niej najlepsze smaki i aromaty?

Sposób parzenia: 1 łyżeczkę herbaty sypanej Earl Grey zalewamy przefiltrowaną, gorącą wodą o temperaturze 100 stopni Celsjusza. Parzymy pod przykryciem przez około 3 minuty. Tak przygotowany napój jest gotowy do spożycia.

Earl Grey Tea jest idealna zarówno do posiłków (przede wszystkim śniadań), jak i do deserów. Jednocześnie trzeba powiedzieć, iż nie brakuje osób, które uwielbiają się rozkoszować tym rodzajem herbaty samodzielnie.  

 

Earl Grey – właściwości, dla których warto pić tę herbatę

Herbata Earl Grey nie tylko świetnie smakuje, ale i wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Przede wszystkim aromat herbaty Earl Grey (a dokładniej zawartość olejku z bergamotki) działa relaksująco i uspokajająco na nasz organizm. Dlatego herbata ta jest wprost idealna po wyczerpującym czy też stresującym dniu w pracy. Uznaje się ją nawet za naturalny wspomagacz w leczeniu stanów depresyjnych.

Z drugiej zaś strony zawartość kofeiny w herbacie Earl Grey wpływa pozytywnie na pracę mózgu (wyostrza umysł, pozwala zachować koncentrację) i dodaje energii niezbędnej do wykonania codziennych zadań i rozmaitych obowiązków. Oznacza to, że herbata tego typu jest doskonałą alternatywą dla „małej czarnej”.

Kolejną zaletą płynącą z picia Earl Grey Tea jest wsparcie układu pokarmowego. Herbatka z dodatkiem olejku z bergamotki rozwiązuje problemy związane niestrawnością, mdłościami czy kolką. Swoje zastosowanie znajduje przy leczeniu dolegliwości ze strony jelit oraz żołądka.

Czy wiedzieliście, że olejek z bergamotki, będący składnikiem herbaty Earl Grey to potężne źródło witaminy C? Potrzebujemy jej choćby po to, by skutecznie bronić się przed grypą czy przeziębieniem.

Zaskakującą korzyścią, jaką daje nam picie herbaty Earl Grey, jest zapobieganie próchnicy zębów i chorobom dziąseł. Wszystko to za sprawą katechin (jednych z najsilniejszych przeciwutleniaczy), które doskonale radzą sobie z zakażeniami powstającymi w jamie ustnej, jak również obecnym w liściach herbaty Earl Grey fluorze, który chroni zęby stricte przed próchnicą i wzmacnia je.  

 

Przeczytaj także: Herbata owocowa – poddaj się unikalnym smakom i aromatom

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2021
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel