Herbata owocowa – poddaj się unikalnym smakom i aromatom
Herbata owocowa to dobry wybór zarówno zimową, jak i letnią porą. Orzeźwiające i wyraziste nuty owocowe stanowią świetny zamiennik dla innych rodzajów herbat – zielonych, czarnych, czerwonych czy białych. Jak pośród mnóstwa propozycji na sklepowych półkach wybrać naprawdę dobrą herbatę owocową? Jakie właściwości gwarantuje herbata tego typu? Czy napar owocowy jest lepszy od klasycznych herbat? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie poniżej. Zapraszamy do lektury!
Herbata owocowa sypana vs. herbata owocowa w saszetkach – którą wybrać?
Sklepy stacjonarne i internetowe oferują różnorodne herbaty owocowe w saszetkach lub sypane. Możemy wybierać spośród herbat jednoskładnikowych lub mieszanek owocowych. Tak szeroki wybór sprawia, że każdy z nas może wybrać herbatę dopasowaną do swoich indywidualnych preferencji.
Szukając herbatek owocowych, swoją uwagę powinniśmy kierować raczej w stronę herbat sypanych. To one zagwarantują nam bogactwo smaków i aromatów, a ponadto dostarczą cenne składniki odżywcze. Warto uważnie czytać etykiety produktów – herbaty owocowe powinny zawierać zarówno prawdziwe owoce, jak i płytki kwiatów czy liście. Niestety często zdarza się, że herbatki tego typu są aromatyzowane, zawierają regulatory kwasowości, cukier i inne słodziki… Pamiętajmy, by w herbatach owocowych unikać wszelkich dodatków sztucznych, a wybierać tylko takie, których zawartość opiera się o naturalne składniki. Wbrew pozorom o takie herbaty dziś nietrudno. Najlepiej ich szukać w wyspecjalizowanych sklepach herbacianych.
Herbata owocowa – na co zwrócić szczególną uwagę podczas zakupów?
Analizując składy dostępnych na rynku herbat owocowych, można stwierdzić, że mamy do czynienia tak naprawdę z dwoma rodzajami herbat tego typu. Jak to rozumieć? Już tłumaczymy.
W skład herbatek owocowych mogą, ale nie muszą wchodzić tradycyjne herbaty. W jednym produkcie znajdziemy dodatek herbaty czarnej, zielonej, białej, w drugim zaś tego dodatku nie odnotujemy (taka herbata owocowa stanowi mieszankę wyłącznie suszonych owoców). To pokazuje, że określenie „herbata” w kontekście herbat owocowych nie jest precyzyjne aczkolwiek spopularyzowane.
Herbata owocowa w granulkach – tak czy nie?
Temat herbat owocowych obejmuje także herbaty w formie instant, czyli granulowanej. Na pewno każdy z nas kojarzy ten rodzaj herbat. Często produkt tego typu podaje się dzieciom – choćby z uwagi na słodki i przyjemny posmak.
Herbaty owocowe instant rozpuszczają się pod wpływem ciepłej lub zimnej wody, stanowiąc dla wielu niezwykle wygodną alternatywę dla (o wiele lepszych jakościowo) herbat sypanych. Trzeba wiedzieć, że w procesie produkcji herbata rozpuszczalna poddawana jest wysokim temperaturom – wówczas traci większość cennych składników odżywczych i witamin, stając się produktem mało atrakcyjnym dla każdego, kto prowadzi zdrowy i świadomy tryb życia. Warto jeszcze zaznaczyć, że herbaty owocowe granulowane zazwyczaj zawierają w składzie spore ilości dodatków sztucznych oraz… cukru!
Owocowe herbaty – jakie właściwości zdrowotne posiadają?
Herbata owocowa sypana, która jak już ustaliliśmy, jest najzdrowszym produktem spośród wszystkich dostępnych na rynku herbat owocowych, to napój o nieliczonych właściwościach zdrowotnych. Dzięki zawartości składników mineralnych i witamin, takich jak witamina C, beta karoten, potas czy witaminy z grupy B – stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej diety. Warto tutaj zaznaczyć, że dobre herbaty owocowe nie zawierają cukru oraz żadnych sztucznych składników, co sprawia, że napar, który pijemy to tak zwane złoto dla naszego organizmu, często wyczerpanego pracą umysłową/ fizyczną, stresem, a nawet nadmierną aktywnością fizyczną.
Herbata owocowa – sposób parzenia
W parzeniu herbaty owocowej tak naprawdę nie ma nic skomplikowanego. Wystarczy pamiętać, aby do jej zaparzania używać wody o temperaturze 95 stopni Celsjusza, a następnie parzyć przez około 8 minut. Po tym czasie należy usunąć owocowy susz, by napar nie zyskał nieprzyjemnego, gorzkiego posmaku. Dobrze wiedzieć, iż w przypadku herbat owocowych, suszone owoce użyte raz do zaparzania niestety, ale nie nadają się do ponownego użytku.
Powyższe reguły (temperatura wody i czas parzenia) nie są jednak sztywną regułą! Dlatego zawsze czytajmy etykiety produktów, by mieć pewność, że parzymy herbatę w sposób właściwy – zalecany przez producenta. Przestrzegając tych zaleceń, uzyskamy pożądany smak, aromat i właściwości zdrowotne owocowego naparu.
Przykładowo, dostępne w naszym sklepie internetowym herbaty owocowe wymagają użycia wody o innej temperaturze, a czas parzenia także nieco się różni:
- Albert Tea Strawberry Sensation (zielona herbata z liofilizowanymi truskawkami, różą i lawendą) wymaga użycia wody o temperaturze 75-85 stopni Celsjusza, a czas parzenia wynosi 2-3 minuty.
- Albert Tea Red Blast (herbatę z czerwonych owoców) powinniśmy z kolei zalać wodą o temperaturze 95 stopni Celsjusza i parzyć przez około 6-8 minut.
Przeczytaj także: Pigwa – idealny dodatek do herbaty