Co powinniśmy wiedzieć o białej herbacie?
Białą herbatę produkuje się zwykle z pąków oraz z tych najmłodszych listków. Z uwagi na to, jest ona uznawana właśnie za produkt najlepszej jakości, jaki dostępny jest na rynku, a jednocześnie za ten najtrudniej dostępny. Jest to oczywiście po części prawdziwa opinia, natomiast to również spore uogólnienie. Okazuje się, że wykorzystywanie młodych liści na susz sprawia, że możliwe jest przeniknięcie większej ilości pozywanych substancji do samego naparu. Wspomniana dostępność tej herbaty to bardzo sporna kwestia.
Herbaty białe możemy spotkać w różnych sklepach z herbatą, a niekiedy nawet w bardzo niskiej cenie, ponieważ w naszym kraju to produkt bardzo popularny. Z drugiej strony, warto zachować pewną ostrożność i sięgać jednak po towar w dobrych herbaciarniach, gdzie mamy do czynienia z produktami świeżymi i pochodzącymi z pewnych i zaufanych źródeł.
Biała herbata i jej pochodzenie
Jak w wypadku wielu innych herbat, biała była uprawiana oraz produkowana jedynie w cesarskich ogrodach herbacianych. Wiosną zrywno te najmłodsze listki z wiecznie zielonego, herbacianego krzewu, a następnie były one podgrzewane na parze i przepłukiwane źródlaną wodą. Zaraz po ich wysuszeniu, liście były mielone na biały proszek, który dodawano do gorącej wody. Był to napój, na który mógł jednak pozwolić sobie jedynie sam cesarz. Biała herbata jaką znamy dzisiaj, została po raz pierwszy wyprodukowana w prowincji Fujian, w południowo-wschodniej części Chin w XIII wieku, jednak po krótki czasie rozprzestrzeniła się po sąsiadujących prowincjach. Z uwagi na jej delikatność, a także brak konkretnych metod przechowywania, bardzo długo była ona niedostępna poza Chinami. Rozwój technologii, a także samego produktu oraz wzrost popytu na ten luksusowy towar sprawiły jednak, że biała herbata zaczęła być dostępna dla mieszkańców wielu zakątków świata.
Produkcja białej herbaty
W odróżnieniu od innych herbat, proces przetwarzania liści do herbaty białej jest dość złożony. Pierwszy etap po zbiorach to więdnięcie, czego celem jest redukcja wody w młodych listkach. Następnie dochodzi do suszenia herbaty, po czym w niektórych wypadkach, jest ona rolowana.
W wypadku białej herbaty, suszenie odbywało się niegdyś jedynie na słońcu, co spotykane jest gdzieniegdzie po dziś dzień, u bardziej ortodoksyjnych producentów. Obecnie, mowa o w pełni kontrolowanym procesie, przy którym stosuje się specjalne suszarki elektrycznie sterowane.
Biała herbata i jej smak
Warto wiedzieć, że mamy tu do czynienia z jedną z najbardziej delikatnych herbat, co dotyczy nie tylko samych listków, z których się ją produkuje. Po zaparzeniu, uzyskujemy bowiem wyjątkowo jasny i delikatny w smaku napar. W wypadku tej herbaty, najczęściej spotykane są warzywne, owocowe i kwiatowe nuty smakowe, natomiast ich występowanie uzależnione jest od danej herbaty, którą parzymy. Co ważne, dla osób przyzwyczajonych do smaków bardziej wyrazistych i charakterystycznych, biała herbata może okazać się zbyt słaba. Zanim podamy komuś taką herbatę, warto zapytać zatem o jej preferencję, a próbując ją samemu, powinniśmy dać sobie więcej czasu, aby przywyknąć do jej smaku i aromatu. Zaleca się także przed jej spożyciem dokonać oczyszczenia swych kubków smakowych, poprzez wypicie zwykłej, ciepłej wody.
W jaki sposób parzyć białą herbatę
Mają na względzie wspomnianą już wcześniej delikatność, prawidłowe parzenie białej herbaty, przypomina nieco przygotowywanie herbaty zielonej. Najważniejszym aspektem jest tutaj temperatura parzenia. Ta nie może być zbyt wysoka, gdyż napar może okazać się gorzki. Kluczem jest to, aby odnaleźć złoty środek w doborze temperatury. Herbarta biała oraz zielona mają odmienny stopień oksydacji. Im jest on wyższy, tym temperatura parzenia także może być wyższa. Uznaje się zatem, że białą herbatę powinno się parzy przy użyciu wody, której temperatura wynosi około 80 stopni Celsjusza.