Pyszna kawa? Czy ekspres do kawy ma wpływ na smak?
Zadbaj o czystość wody – pamiętaj o filtracji
Jednym z kluczowych składników kawy jest woda, dlatego jej jakość bezpośrednio wpływa na charakterystyczny smak przygotowanego napoju. Warto podkreślić, że ma ona znaczenie również w kontekście samego ekspresu. Jeśli będziesz używał twardej wody, we wnętrzu urządzenia szybko zacznie osadzać się kamień. Jego obecność wyczują nie tylko koneserzy, ale także okazjonalni degustatorzy kawy. Napój przygotowany w niewyczyszczonym ekspresie będzie odznaczał się nieco gorzkawym posmakiem, w skrajnych przypadkach sprawiając wrażenie nieświeżego. Nawet kawa ziarnista o najwyższej jakości nie będzie w stanie przykryć tego nieprzyjemnego odczucia. Warto podkreślić, że osadzający się kamień wpływa także na stan techniczny całego urządzenia. Uszkodzeniu mogą ulec gumowe uszczelki, które z czasem będą bardziej kruche i tym samym mniej efektywne. To z kolei może poskutkować dłuższym procesem nagrzewania się wody, zwiększając koszty zużycia energii. Jeśli zatem nie korzystasz z filtra, musisz dbać o regularne odkamienianie swojego ekspresu. Aby zaoszczędzić sobie żmudnego czyszczenia, wystarczy pamiętać o tym, by w urządzeniu zawsze znajdowała się świeża i przefiltrowana woda.
Usuwaj pozostałości po sparzonej kawie
Wiele osób zapomina, jak ważne jest usuwanie na bieżąco pozostałości po przygotowanych w ekspresie napojach. Zalegające resztki w pojemnikach przeznaczonych na fusy, ziarna kawy czy wodę, znamiennie wpływają na walory smakowe przyrządzanych naparów. Musisz zadbać o najdrobniejsze elementy swojego urządzenia. Istotne jest między innymi zachowanie czystości w samym systemie spieniania mleka oraz dyszy. Jeśli regularnie będziesz usuwał pozostałości, ta czynność szybko stanie się Twoim nawykiem, dzięki czemu zalegające resztki nie wpłyną negatywnie na smak przyrządzanego napoju.
Walory smakowe a stopień zmielenia kawy
Nowoczesne ekspresy do kawy wyróżniają się możliwością zastosowania wielu szczegółowych parametrów. Jednym z nich jest stopień zmielenia kawy. Wielu kawoszy podkreśla, że od tego elementu zależy smak przyrządzanego napoju. Aby wydobyć z ziaren maksymalną esencję, najlepiej ustawić opcję najdrobniejszego mielenia. Oczywiście należy wziąć pod uwagę specyfikę preferowanego przez nas napoju. Jesteś amatorem aromatycznego espresso? W takim przypadku zadbaj o to, aby zastosowane ziarna nie były zbyt grubo zmielone. W przeciwnym razie w urządzeniu nie wytworzy się wystarczające do zaparzenia ciśnienie, a woda nie będzie równomiernie przepływać przez ziarenka. Tak przygotowana kawa może mieć wyczuwalnie kwaskowaty posmak. Ponadto, zbyt grubo zmielone ziarna zmniejszą intensywność całego napoju.https://blueberryroasters.pl/pl/products/sage-the-barista-touch-903.html
Używasz ekspresu kolbowego? Sprawdź, o czym musisz pamiętać!
Wśród popularnych urządzeń do przygotowywania aromatycznej kawy warto wyróżnić ekspres kolbowy, niezastąpiony w branży gastronomicznej. Ten specyficzny sprzęt wymaga dbałości o najdrobniejsze detale, jeśli zależy Ci na zachowaniu walorów smakowych przyrządzanego napoju. Bardzo ważną kwestią jest regularne czyszczenie grupy – obszaru, z którego woda wydostaje się bezpośrednio na kawę. Analogiczną częścią w ekspresie automatycznym jest blok zaparzający. Kolbowe urządzenia działają w oparciu o zawór trójdrożny, który odpowiada za wypływanie wody przez prysznic na kawę. Odrobina płynu zawsze pozostaje w obiegu, aby niebawem wylądować w tak zwanej tacce ociekowej. Niestety, wewnątrz osadza się nie tylko woda, ale także pozostałości po kawie. Jeśli nie będziesz regularnie usuwać tych nieczystości, znacznie obniżysz walory smakowe przyrządzanych napojów. Zaleca się, aby ekspres kolbowy w domowym zastosowaniu czyścić co najmniej raz w tygodniu. W przypadku urządzenia wykorzystywanego w lokalu gastronomicznym należy każdego dnia dokładnie oczyszczać kolbę.https://blueberryroasters.pl/pl/products/conti-cc100-espresso-jednogrupowy-558.html
Smak kawy a temperatura
Na walory smakowe kawy wpływa także temperatura jej przyrządzania. Nowoczesne ekspresy do kawy pozwalają szybko ustawić odpowiednie wartości. Jeśli urządzenie zaparzy ziarna w za ciepłej lub w za zimnej temperaturze, smak napoju zostanie zaburzony. Oczywiście nie będzie to winą samego ekspresu – od Ciebie zależy, jak ustawisz jego parametry. Przykładowo, kawa Arabica najlepiej smakuje w nieco niższej temperaturze.Pyszna kawa nie jest trudna w przyrządzaniu, ale musisz pamiętać o odpowiednim przygotowaniu ekspresu kawowego. Zadbaj o czystość jego poszczególnych elementów, aby pozostałości po poprzednich parzeniach nie zaburzyły smaku i aromatu Twojego ulubionego napoju.