Kawa na ławę - zawody baristów

2021-04-19
Kawa na ławę - zawody baristów

Po co sprawdzać, kto szybciej parzy kawę?


Zawody kawowe to specyficzny wycinek rzeczywistości. W mistrzostwach, podczas których
zmagają się fachowcy od małej czarnej, nie chodzi, paradoksalnie, o to, kto szybciej zaparzy
kawę, ale o to, kto ją zaparzy dokładniej. Sprawdzane są więc umiejętności ludzi, pracujących
na co dzień z kawą, a wymagające w swojej prostocie zadania polegają m.in. na zaparzeniu
kilku perfekcyjnych shotów espresso , w którego kolejnych łyczkach sędziowie wyczują te
same nuty zapachowo-kawowe, takie samo body, gorycz i kwasowość.
Zorganizować zawody może teoretycznie każdy, jednak od lat największą renomą cieszą się
te, których zasady ustala SCA (Speciality Coffee Association). Aby nie mieszać ludziom w
głowach, organizacja ta wyodrębniła aż osiem różnych typów zawodów, w których mogą się
zmagać specjaliści od latte  - chociaż nie tylko. I tak co roku można obserwować
współzawodniczących między sobą baristów (World Baristas Championship), mistrzów
sztuki latte (World Latte Art. Championship), baristów robiących za barmanów (World
Coffee in Good Spirits Championship), Q Graderów (World Cup Tasters Championship),
ponownie baristów (World Brewers Cup Championship), roasterów (World Coffe Roasting
Championship), a nawet profesjonalistów parzenia kawy w tygielku (Cezve/Ibrik
Championship)

 

Nasza na pudle


My, miłośnicy dobrze zaparzonej kawy, jesteśmy zapalonymi obserwatorami każdych z
wymienionych wyżej mistrzostw. Zwłaszcza jeżeli wygrywają je...nasi - a tak stało się w
2018 roku, kiedy WBC (Światowe Mistrzostwa Baristów) wygrała Agnieszka Rojewska.
Czym Polka urzekła jurorów? Nie tylko fachowością i sprawnością w wywiązywaniu się z
kolejnych zadań - przygotowania napoju mlecznego, espresso i tzw. signature beverage, czyli
napoju autorskiego, ale przede wszystkim - indywidualnym podejściem do sędziów i
bezpośrednim, ciepłym sposobem na nawiązanie bezpośredniego kontaktu. Tak, "gadka"
zawodnika również podlega ocenie - barista to w końcu spowiednik, który zamiast pokuty
serwuje pocieszające latte.

Nie tylko zresztą "Rojes" Rojewska wygrała, stawiając na umiejętności interpersonalne.
Kawowy guru, James Hoffman, również przyznaje, że kontakt z sędziami to (oprócz
zabrania dodatkowych filiżanek do espresso i kubków do smakowania kawowych
wynalazków ) klucz to uzyskania wysokiej punktacji, twierdząc, że... "Barista to zawód
polegający na sprawianiu, że ludzie czują się dobrze w naszym towarzystwie" - i z tym
zwyczajnie nie da się zgodzić, prawda?

Wracając do mistrzyni Agnieszki Rojewskiej - trudno dziwić się zachwytom jury nad jej
wystąpieniem - autorski napój, który im podała, był spełnieniem wszelkich kawowych
fantazji: syrop z marakui, sklarowane mleko i espresso, którego ziarna przywędrowały z
gorącej Etiopii i podbiłby kubki smakowe każdego...

 

Nuda. Nic się nie dzieje?

Zmagania baristów i twórców latte art są najbardziej spektakularne w serii zawodów SCA.
Krzątanie się między ekspresem a filiżankami, potrząsanie shakerem czy obserwowanie
drgania dłoni podczas tworzenia fantazyjnych mlecznych obrazków przyciągają nasze nosy
do ekranu komputera i powodują, że prawa ręka na bieżąco pisze komentarze pod filmikiem
na YT. Tak, bariści i latte tworzą emocje - a co z innymi konkurencjami?
Niestety - zawody, które pokazują prawdziwe mistrzostwo w parzeniu kawy i cuppingu,
oglądane w internecie, nie należą do ekscytujących. Wyobraźcie sobie stream z czyszczenia
gogli przez Żyłę i otrzymacie mniej więcej ten sam poziom emocji. Nie znaczy to, jednak, że
same zmagania są nudne! World Cup Tasters Championship, czyli zawody cuppingowe,
polegają np. na przeniuchaniu na czas ośmiu próbek kawy i wyodrębnieniu z każdej grupy
kilku filiżanek jednej, która się różni jednym detalem - stopniem wypalenia lub...datą
otwarcia paczki. 

Zawody kawowe okazją do zobaczenia kawowych mistrzów w akcji - ale również sposobem
na zorientowania się w trendach w świecie kawy (również tych modowych – tak, mówimy np.
o kolorowych skarpetkach ). Niektóre z nich mogą przypominać egzaminy z eliksirów w
Hoghwarcie (jak choćby mistrzostwa roasterów - World Coffee Roasting Championship)
lub sesje parzenia kawy na Saharze (tak, jest coś takiego, jak Mistrzostwa Parzenia Kawy w
Tygielku - Cezve/Ibrik Championship). Jeżeli jesteście – lub właśnie stajecie się – fanami
niektórych z nich, koniecznie o tym napiszcie lub…wpadnijcie o nich porozmawiać z
naszymi baristami w murach Café Borówka :D.

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2021
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel