Jak wygląda uprawa i co dzieje się z ziarnami w palarni kawy?
Zanim kawa trafi do palarni, przechodzi bardzo złożony proces. Okazuje się, że ziarna muszą przebyć wiele tysięcy kilometrów, zanim zostaną poddane wypalaniu. Poprzedza to wszystko uprawa, zbiory, a także obróbka produktu, który jest jeszcze surowy. Kiedy gotowa kawa znajduje się w naszej kuchni, ma za sobą dziesiątki różnych zabiegów. Droga ziaren jest naprawdę bardzo interesująca i to nie tylko dla osób, które są zakochane w smaku i aromacie tzw. małej czarnej. Okazuje się, że już najdrobniejsze zmiany na etapie obróbki ziaren na plantacji, mają duży wpływ na to, jak prezentuje się końcowa nuta smakowa ziaren kawowca.
Uprawa kawy, a zatem zbiory i obróbka
Zanim palarnia kawy zajmie się ziarnami, te muszą zostać zebrane na plantacjach. Najlepszą kawę uprawia się zwykle na tzw. mikro plantacjach. W naturalnych warunkach, krzaki kawowca rosną w „pasie kawowca”, czy pomiędzy Zwrotnikiem Raka, a Zwrotnikiem Koziorożca w Afryce, Azji, Ameryki, a także w Australii. Lokalizacja danej plantacji może uzależniać to, jakie cechy posiada kawa, gdzie sporo warunkuje chociażby mineralizacja gleby, ukształtowanie terenu, czy też obecność innych roślin oraz klimatu. Na plantacjach, które położone są wysoko na terenach górzystych, dochodzi do ręcznego zbioru kawy i jej obróbki. Mowa tutaj o selekcji, obieraniu skórki, miąższu, czy też suszeniu pestek owoców.
Wypalanie kawy
Kolejny, bardzo ważny etap to czas, kiedy ziarna zapakowane w duże worki, transportowane są najczęściej drogą morską do portów, a następnie do magazynów przeładunkowych, skąd bezpośrednio trafiają do konkretnych palarni. Jak łatwo się domyślić, to właśnie tam poddawane są procesom wypalania. Ciekawostką jest to, iż ziarna kawowca jeszcze przed wypalaniem, posiadają lekko surowy, a wręcz owocowy aromat, przy czym mają jedynie kilkanaście związków aromatyczno smakowych. Kiedy przejdą one proces palenia, związków tych mają aż 700. Wypalanie kawy ma miejsce w specjalnych, przeznaczonych do tego piecach, w których temperatura może osiągać nawet do 250 stopni Celsjusza. Wypalanie ziaren może trwać od kilku do kilkunastu minut, w zależności od tego, jaki jest pożądany stopień wypalenia.
Mowa tutaj o procesie, który jest wręcz kluczowy dla finalnego rezultatu, którym jest uzyskanie pełnej harmonii smaku kawy. Celem jest osiągnięcie idealnego balansu, pomiędzy słodyczą, kwasowością oraz goryczą. Należy przy tym pamiętać, o bardzo ważnym aspekcie indywidualizacji, gdyż poszczególne rodzaje kawy, będą wymagać odmiennego traktowania. Otóż część z nich, będzie osiągać swój optymalny smak i aromat podczas długiego wypalania, a inne zaś przy krótszym.
Kawy wypalane są też w zależności od ich przeznaczenia. Nie tylko czas wypalania ma znaczenie, ale też wzrost temperatury w odpowiednim czasie, początkowa i końcowa temperatura oraz szybkość pracy bębna.
Niemniej istotnym etapem wypalania, jest proces schładzania ziaren, a to wszystko ze względu na to, iż po wyjęciu ich z pieca, mają bardzo wysoką temperaturę. Jeśli miałyby stygnąć samodzielnie, po pewnym czasie okazałoby się, że nie są one już zdatne do spożycia. (Będą po prostu się ciągle wypalać, jeżeli nie zostaną jak najszybciej schłodzone). Z uwagi na to, wysypuje się je na specjalną schłodzoną tacę, a tam pod wpływem przepływającego powietrza, możliwe jest odpowiednie obniżenie temperatury ziaren, a tym samym zatrzymanie procesów fizycznych oraz chemicznych.
Odgazowywanie
Warto mieć świadomość tego, że świeżo palona kawa pachnie zupełnie inaczej, niż po kilkunastu godzinach. Należy trochę poczekać na to, aby ziarna uzyskały swoje pierwsze intensywne aromaty. Kawa musi odgazować i się „ułożyć”. Jest to proces, którego długość zwykle uzależniona jest od konkretnego gatunku ziarna, a także od procesu wypalania. Zwykle trwa od kilku, do kilkunastu dni. Zdaniem specjalistów, najlepiej jest spożywać tę świeżo wypalaną kawę, czyli około 4-5 dni od daty wypalenia. Z uwagi na to, najlepszą kawę uda się nam kupić bezpośrednio w palarni kawy.
Opakowania oferowanej przez nas kawy, zaopatrzone są w specjalne wentylki, która umożliwiają prawidłowe odgazowanie kawy, a jednocześnie nie wpuszczają one do środka powietrza. Dzięki temu, nie dochodzi też do zwietrzenia produktu oraz wybuchu torebki.