Cała prawda o kawie zbożowej

2021-01-21
Cała prawda o kawie zbożowej

Kawa zbożowa przestała już być napojem, który niejako z przymusu piją raczej dzieci i kobiety w ciąży. Po kawę w tej wersji coraz częściej sięgają osoby, których jadłospis oparty jest na zdrowych i naturalnych produktach. Przekonaj się, jaką moc kryje w sobie kawa zbożowa. Czy to produkt na miarę dzisiejszych czasów?  

 

Kawa zbożowa – podstawowe informacje

Kawa zbożowa to napój bezkofeinowy otrzymywany z prażonych ziaren żyta, jęczmienia, pszenicy lub orkiszu. Tego typu kawa urozmaicana jest różnymi dodatkami typu: burak, cukrowy, cykoriaprzyprawy korzenne w celu uzyskania właściwości smakowych i aromatycznych zbliżonych do tych, którymi wyróżnia się kawa naturalna. Co istotne, kawy zbożowe nie zawierają ani konserwantów, ani sztucznych barwników (powstają na bazie wyłącznie naturalnych składników), ale niekiedy wzbogacane są w witaminy czy minerały – przykładem może być magnez. W zasadzie listę produktów „budujących” skład tego typu kawy jesteśmy w stanie wyliczyć na palcach jednej ręki.

Jeśli chodzi o dostępność kawy zbożowej bezkofeinowej, to kupimy ją w kilku formach: granulowanej, rozpuszczalnej, ekspresowej, a nawet sypanej – niemniej ta ostatnia wymaga gotowania.  

 

Kawa zbożowa – właściwości

Główną zaletą kawy zbożowej podkreślaną przez specjalistów ds. żywienia jest duża ilość błonnika pokarmowego, który wypełnia żołądek i syci. Już kilka filiżanek kawy tego typu pokrywa dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na ten składnik.

Warto wiedzieć, że kawa zbożowa spożywana do posiłku ułatwia przyswajanie wapnia oraz wspomaga proces trawienia. Jest skarbnicą ważnych składników odżywczych – magnezu, selenu, fosforu, potasu, cynku, żelaza, jak również polifenoli, które znane są z działania przeciwutleniającego. To właśnie polifenole neutralizują wolne rodniki, przez co wpływają na spowolnienie procesów starzenia się organizmu.

Ten rodzaj napoju bogaty jest także w witaminy z grupy B. Związki te przyczyniają się do zachowania prawidłowego metabolizmu energetycznego, wspomagają działanie układu nerwowego (chronią przed depresją, ułatwiają zapamiętywanie), pomagają zachować skórę i włosy w nienagannej kondycji.

Dobra wiadomość dla osób będących na diecie redukcyjnej, walczących z nadmiarem kilogramów – kawa zbożowa jest niskokaloryczna. Dodając do tego działanie antyoksydacyjne oraz wspomagające procesy trawienne – możesz ją bez wahania włączyć do codziennego menu!

 

Kawa zbożowa – minusy   

Kawa zbożowa, podobnie jak każdy inny produkt, ma także swoje wady. Jakie? Przede wszystkim, jak sama nazwa wskazuje, jest produktem zbożowym, tak więc posiada wysoki indeks glikemiczny. Oznacza to, że nie jest wskazana dla osób z insulinoopornością oraz chorujących na cukrzycę.

Jak już wspomnieliśmy, prawdziwą kawę zbożową wyróżnia naturalny skład, niemniej na rynku dostępne są także kawy smakowe. Te mogą mieć w swoim składzie spore ilości środków słodzących, zatem wnikliwe analizuj etykiety, czytaj mały druk, by wybrać właściwy, zdrowy produkt.

Niestety, ale… kawa zbożowa jest źródłem szkodliwego akryloamidu, który to powstaje podczas obróbki termicznej ziaren zbóż. Związek ten może stanowić zagrożenie dla ludzkiego zdrowia. Eksperci twierdzą, że największe wartości akryloamidu zawierają kawy zbożowe z dodatkiem cykorii oraz prażonego buraka cukrowego.

Aż w końcu gluten… Kawy zbożowe niestety w większości przypadków to produkty zawierające gluten. Z tego powodu z klasycznych wersji kaw zbożowych powinny zrezygnować osoby ze zdrowotnymi przeciwskazaniami do spożywania tego składnika żywnościowego (chorujący na celiakię, cukrzycę). Z pomocą w takich sytuacjach przychodzi kawa zbożowa bezglutenowa posiadająca na etykiecie znak przekreślonego kłosa.  

 

Kawa zbożowa bezkofeinowa – dla kogo?

Kawa zbożowa nie zawiera kofeiny, dzięki czemu jest całkowicie bezpieczna dla kobiet w ciąży, ale także tych karmiących piersią. Kolejną grupą odbiorców są dzieci powyżej 3 roku życia, jak również osoby starsze, które zmuszone są unikać kofeiny w swojej diecie.

Z uwagi na fakt, że w kawie zbożowej brak kofeiny, nie jesteśmy w stanie się od niej uzależnić. Ciężko jednoznacznie określić, czy jest to wada, a może zaleta… Dla osób przyzwyczajonych do spożywania klasycznej czarnej kawy, której pożądanym efektem ubocznym jest siła i energia do działania, fakt ten może okazać się największą wadą tego napoju. Niech Was nie zmyli, że kawie zbożowej przypisuje się działanie pobudzające. Wierząc w słuszność tego hasła, możecie się gorzko rozczarować… Oczywiście „zbożówka” wykazuje działanie pobudzające, ale jest ono o wiele, wiele mniejsze niż to odczuwalne po spożyciu prawdziwej kawy kofeinowej.  

 

Przeczytaj także: Mleko do kawy – jakie wybrać?

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2021
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel