Herbata

Sojusznik naszego zdrowia – lawenda

Większości z nas lawenda kojarzy się z zapierającymi dech w piersiach pejzażami Prowansji, ale roślinę tę można spotkać także w naszym kraju. Nie musimy odwiedzać tego jakże malowniczego zakątka Francji, by cieszyć się jej wyglądem, zapachem czy właściwościami. Co takiego ma w sobie lawenda, że chcemy się nią otaczać? W jakich celach możemy ją wykorzystać? Sprawdźmy.

Czytaj więcej
Co zamiast cukru do kawy i herbaty? Syrop klonowy

Nadmiar cukru nie wpływa dobrze na nasz organizm, a mimo to wciąż nie wyobrażamy sobie kawy i herbaty bez jego dodatku. Czym zatem zastąpić biały cukier, aby napój nie był gorzki, lecz słodki, a przy tym zdrowy? Przekonaj się do syropu klonowego.

Czytaj więcej
Wanilia – dlaczego warto mieć ją w kuchennej szafce?

 

Wanilia to roślina znana niemal w każdym regionie świata. Zalicza się ją do jednych z najdroższych przypraw świata. Czy przyjemny smak i aromat to wszystko, co oferuje nam wanilia? Jakie właściwości posiada ta roślina? Czy kuchnia to jedyne miejsce, gdzie ją się stosuje?

Czytaj więcej
Świat oszalał na jej punkcie. Matcha w roli głównej

O niej się mówi, o niej się czyta, o niej się pisze! Miłośnicy herbat oraz zdrowego i świadomego stylu życia coraz częściej wybierają sproszkowaną zieloną herbatę, zwaną powszechnie matchą. Już sam jej wygląd robi oszałamiające wrażenie. Dodajmy jeszcze unikalny smak i szereg właściwości prozdrowotnych! Gotowi na krótką opowieść o matchy?

Czytaj więcej
Herbata liściasta czarna i jej dobroczynne właściwości

Myśląc o herbacie, najczęściej wyobrażamy sobie jej tradycyjną odmianę – czarną. To właśnie jej walory smakowe i aromatyczne powodują, że pijemy ją zarówno podczas posiłków, jak i między nimi. Niewielu z nas wie, że herbata oferuje nam także właściwości prozdrowotne…

Czytaj więcej
Dlaczego warto pić herbatę z melisy?
Ostatnio coraz częściej sięgamy po zioła, doceniając na nowo ich niezwykłe, dobroczynne właściwości. Melisa jest jednym z najbardziej znanych ziół, a herbatę z niej znajdziemy w każdym sklepie spożywczym, zielarskim czy aptece. Czy wiesz, dlaczego warto pić melisę? Jak ją parzyć, aby zachowała możliwie jak najwięcej cennych składników dla naszego organizmu?
Czytaj więcej
Herbata jaśminowa – wyjątkowy smak w Twojej filiżance
800 lat temu dostępna tylko dla najbogatszych. Dziś „cesarską perłą” może delektować się każdy! Herbata jaśminowa swoją popularność zawdzięcza nie tylko wybitnym walorom smakowym, ale i licznym zaletom prozdrowotnym. Zastanawiasz się, jak powstaje herbata jaśminowa? Czego możesz się spodziewać, gdy po napar jaśminowy sięgasz po raz pierwszy? Jakie właściwości zdrowotne oferuje ten napój? W jaki sposób poprawnie przygotować herbatę jaśminową, by zachować pełnie smaku i aromatu? Przekonajmy się.
Czytaj więcej
Rozgrzewająca herbata na jesień i zimę. Jak ją przygotować?

Za oknem szaro i ponuru? Temperatura z każdym dniem robi się coraz niższa? Jesienno-zimowa aura dyktuje jasne warunki… Jak przeciwstawić się niepogodzie i melancholii? Poznaj niezawodny sposób na chłodne dni. Zimowa herbata – rozgrzewająca, pyszna, aromatyczna! Gwarantujemy, że poprawi Twój nienajlepszy nastrój i wzmocni odporność. Co Ty na to?

Czytaj więcej
4 powody, dla których zaczniesz regularnie pić zieloną herbatę

Na co dzień pijesz tylko czarną herbatę? Przestań się ograniczać i sięgnij po prawdopodobnie najzdrowszą herbatę zieloną. Jej oryginalny smak i aromat zyskał uznanie wielu smakoszy herbat. Ten wyjątkowy napój zaskakuje nas jeszcze czymś – bogactwem składników odżywczych, które doskonale wpływają zarówno na nasze ciało, jak i umysł! Poznaj szczegóły, dla których wypicie minimum jednej filiżanki zielonego naparu dziennie powinno wejść Ci w nawyk.

Czytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel