Picie kawy i błędy, jakich należy unikać

2020-12-21
Picie kawy i błędy, jakich należy unikać

Kubek lub filiżanka kawy to pierwsza rzecz, jaką robimy zaraz po przebudzeniu, i bez której większość z nas nie potrafi normalnie funkcjonować. Często jednak popełniamy rażące błędy – parzymy kawę w niewłaściwy sposób, pijemy ją zimną czy też kupujemy produkt w pierwszym lepszym supermarkecie. Wszystkie te nieprawidłowości psują nam przyjemność delektowania się „małą czarną”, a przecież tak łatwo ich uniknąć. Jakich błędów powinien wystrzegać się każdy miłośnik kawy? Dowiedz się i koniecznie zapamiętaj.  

 

Picie kawy zbyt późno

Masz do wykonania jakieś ważne obowiązki wieczorem, ale czujesz, że bez filiżanki kawy na pewno nie dasz rady? Potrzebujesz zastrzyku energii i skupienia? Dobra rada to: ODPUŚĆ tę kawę... Naukowcy sugerują, aby nie pić kawy minimum 6 godzin przed snem. Zatem jeśli planujesz swój sen na godzinę 23, to ostatnią kawę najlepiej wypić o godzinie 17. Dlaczego?

Skutkiem wypicia kawy o zbyt późnej porze może być utrzymujący się stan pobudzenia, uniemożlwiający zaśnięcie. Nawet jeśli uda Ci się zasnąć, zaraz po tym jak położysz się w łóżku, to kofeina zawarta w kawie może wpływać negatywnie na jakość Twojego snu. W konsekwencji następnego dnia nie będziesz ani wyspany, ani wypoczęty. Dzieje się tak dlatego, że kofeina, której główny zadaniem jest pobudzenie organizmu, zaburza wydzielanie melatoniny. Melatonina zwana jest także „hormonem snu” – to właśnie ona reguluje nasz dobowy rytm, a więc czuwa nad porami snu i czuwania.  

 

Zbyt duża ilość dodatków w kawie

O tym, że nadmiar kawy szkodzi naszemu zdrowiu, nikogo nie trzeba przekonywać. Ale czy zdajemy sobie sprawę, jak wpływają na nas dodatki do kawy, na które często się decydujemy? Mamy tu na myśli zarówno cukier, mleko, bitą śmietanę, jak i różnorodne syropy smakowe, a nawet alkohol. Wszystkie wymienione wyżej składniki niestety nie należą do kategorii produktów „zero kalorii”…

Trzeba wiedzieć, że najzdrowszą wersją kawy jest espresso. Oczywiście dodając mleko do kawy krowie lub roślinne, nie musimy się obawiać, że nasza kawa jest niezbyt zdrowym napojem czy „bombą kaloryczną”. Dodatek mleka do kawy, nawet tego o wysokiej zawartości tłuszczu, nie spowoduje, że pozbawimy jej cennych właściwości. Warto jednak zachować umiar i zdrowy rozsądek, decydując się na dodatki do kawy. Od czasu do czasu kawa z dużą ilością syropu smakowego, puszystą pianką i wiórkami czekolady nie będzie niczym złym, jednak nie wprowadzajmy tego w nawyk… Pamiętajmy, że istnieją także naturalne, zdrowe dodatki do kawy, takie jak cynamon, imbir czy kurkuma. Więcej na temat przeczytasz we wpisie blogowym pt. „3 zdrowe dodatki do kawy – z czym warto pić czarny napar?”.  

 

Podgrzewanie kawy w mikrofalówce

Sięgasz po przygotowaną przez siebie kawę, a ta jest już zimna? Chyba każdemu z nas nie raz przytrafiła się taka sytuacja. Co zrobić, zaparzyć nową kawę, a może podgrzać ją w mikrofalówce?! Jeśli jesteś prawdziwym kawoszem, to zapewne uznasz, że kawa i mikrofalówka to dwie sprzeczności, a podgrzanie zimnej kawy w tym urządzeniu to wręcz profanacja czarnego naparu. Uważamy podobnie. Podgrzanie kawy w mikrofalówce najzwyczajniej w świecie pozbawia jej walorów smakowych i zapachowych, co więcej staje się ona zdecydowanie bardziej gorzka. Poza tym, chyba każdy z nas wie, że częste korzystanie z tego urządzenia nie jest zdrowe dla naszego organizmu…

Jak zabezpieczyć się przed zimną kawą w filiżance? Mamy dla Ciebie dwie propozycje. Pierwsza, ogrzej naczynie przed zaparzeniem w nim kawy. Wlej do filiżanki / kubka wrzątek, pomieszaj chwilę, a następnie wylej gorącą wodę. Teraz Twoje naczynie jest ciepłe i dłużej utrzyma wyższą temperaturę kawy. Druga opcja, także prosta, lecz na pewno bardziej efektywna – kubek termiczny. Jeśli potrzebujesz pomocy w wyborze kubka termicznego, to przejdź do wpisu blogowego pt. „Kubek termiczny na kawę – jaki wybrać?”.  

 

Kupowanie kawy mielonej zamiast ziarnistej

Dla osób, które nie posiadają ekspresu do kawy, o wiele wygodniejszym produktem jest kawa mielona. Brzmi znajomo? Tymczasem kawę powinniśmy kupować w postaci ziarnistej i mielić ją tuż przed jej zaparzeniem za pomocą młynka do kawy. Dlaczego to tak ważne? Ponieważ właśnie podczas mielenia wydobywają się cenne olejki eteryczne, którym to zawdzięczamy wyjątkowy smak i aromat naszej kawy. Oprócz tego kawa ziarnista nie pochłania tak bardzo zapachów z zewnętrz, jak kawa mielona. Ponadto, w przypadku kawy mielonej wystarczy, że nie zapewnisz jej właściwych warunków przechowywania, a wtedy utraci ona swój aromat w bardzo krótkim czasie.

Jeśli poważnie podchodzisz do kawy, chcesz czerpać z niej to, co najlepsze to kupuj tylko kawę ziarnistą najlepiej w palarniach kawy lub sklepach specjalizujących się w ich sprzedaży. Jeżeli nie posiadasz młynka do kawy, to koniecznie dopisz go do listy zakupów, a zakupy zrealizuj możliwie jak najszybciej. W tym celu zapraszamy Cię do naszego sklepu internetowego z kawą, akcesoriami kawowymi, herbatą i naturalnymi syropami do kawy. Gwarantujemy, że znajdziesz tam wszystko, czego potrzebujesz.    

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel