Herbata liściasta czarna i jej dobroczynne właściwości
Myśląc o herbacie, najczęściej wyobrażamy sobie jej tradycyjną odmianę – czarną. To właśnie jej walory smakowe i aromatyczne powodują, że pijemy ją zarówno podczas posiłków, jak i między nimi. Niewielu z nas wie, że herbata czarna oferuje nam także właściwości prozdrowotne…
Czarna herbata – wybieraj sypaną, nie ekspresową
Nie ulega wątpliwości, że zdecydowana większość społeczeństwa wybiera czarną herbatę w torebkach. Zakup ten podyktowany jest wygodą, komfortem zaparzania, być może ceną, niemniej warto zdać sobie sprawę, że jest to produkt niskiej jakości…
Spójrzmy prawdzie w oczy. Większa część nas, konsumentów, łudzi się, że producenci herbat w poręcznych torebkach ekspresowych umieszczają wyłącznie dobre jakościowo liście, jednak tak nie jest. Wewnątrz saszetek bardzo często znajdują się zmielone, zupełnie stare liście czy tak zwany pył herbaciany… Niewiarygodne, prawda?
Zauważmy więc, że kupując herbaty ekspresowe, tak naprawdę nigdy nie możemy być pewni ich jakości. Dlatego też poruszanie wątku związanego czy to z odbiorem smaku, czy aromatu byłoby zwyczajnie bezsensowne...
Sprawa wygląda zupełnie inaczej, kiedy przyjrzymy się herbacie sypanej. Czarna herbata dostępna w formie liściastej to przede wszystkim gwarancja, że po zaparzeniu w Twojej filiżance znajdzie się więcej korzystnych dla zdrowia substancji. Mowa tu m.in. o olejkach roślinnych czy polifenolach. W przypadku czarnej herbaty sypanej mówimy także o lepszym smaku oraz mocy.
Herbata czarna sypana – odkryj jej właściwości prozdrowotne
Mimo, że herbata czarna jest bardzo popularna, to wciąż jest niedoceniania ze względu na swoje właściwości. Zazwyczaj myśląc w tych kategoriach, wybieramy raczej herbaty zielone, białe, czerwone lub ziołowe, niesłusznie spychając „królową herbat” na dalszy plan. Niesłusznie, ponieważ czarna herbata sypana, jeden z najstarszych napojów na świecie, także działa pozytywnie na zdrowie naszego organizmu. Oznacza to, że:
- Zmniejsza ryzyko cukrzycy – flawonoidy znajdujące się w czarnej herbacie sypanej pomagają w zmniejszeniu indeksu glikemicznego, a to pozwala na regulację glukozy we krwi. Oczywiście wtedy i tylko wtedy, gdy nie dodasz do niej żadnych substancji słodzących. Jedna, dwie trzy filiżanki kawy dziennie to zatem prosty sposób na zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę.
- Chroni przed nowotworami – teaflawiny występujące w czarnej herbacie liściastej to silne przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki, a tym samym wykazują działanie antynowotworowe.
- Dba o nasze serca – znajdujące się w czarnej herbacie sypanej katechiny pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL), a więc przeciwdziałają miażdżycy i minimalizują ryzyko zawału serca.
- Poprawia zdrowie układu trawiennego – czarna herbata wykazuje działanie odkażające, hamuje rozwój bakterii i grzybów. Pomoże m.in. w przypadku zatrucia pokarmowego, wspomagając procesy trawienne.
- Zwiększa wydajność umysłową – zawarta w czarnej herbacie teina wspomaga koncentrację i pamięć, przeciwdziała znużeniu i zmęczeniu, a przy tym oddziałuje pozytywnie na naszą psychikę.
- Poprawia zdrowie jamy ustnej – napar z czarnej herbaty wzmacnia zęby oraz chroni je przed rozwojem próchnicy.
Czarna herbata liściasta – bezpieczne dzienne spożycie
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, ile czarnej herbaty dziennie możesz wypić? Czy w ogóle są jakieś limity, a jeśli tak, to czemu one służą? Wydawać by się mogło, że herbaty, która wpisuje się w naszą rutynę, nie możemy w żaden sposób "przedawkować".
Tymczasem powinniśmy wiedzieć, że podobnie jak w kawie, tak i w herbacie zawiera się określona ilość kofeiny. Oznacza to więc, że zalecane dzienne spożycie czarnej herbaty liściastej to nie więcej niż 3-4 filiżanki.
Co ciekawe, herbaty czarnej nie powinno się pić na czczo, ponieważ powoduje ona zwiększone wydzielanie soku żołądkowego, przez co może wywołać zgagę czy ból żołądka. Zaskakujący jest również fakt, że polifenole hamują wchłanianie żelaza, co w przypadku nieumiarkowanego spożycia czarnej herbaty może doprowadzić do jego niedoboru w organizmie, a w konsekwencji nawet do anemii. Z tego względu odradza się picia tego rodzaju herbaty podczas spożywania posiłków. Picie czarnej herbaty nie jest zalecane również przed snem, gdyż kofeina może spowodować kłopoty z zaśnięciem oraz negatywnie wpłynąć na jakość snu.
Parzenie czarnej herbaty – zrób to poprawnie
Prawidłowe parzenie czarnej herbaty liściastej wymaga użycia wody bliskiej 100 stopni Celsjusza. To bardzo ważny czynnik, który umożliwi wydobycie z liści prawdziwy, pełny smak i głęboki, intensywny aromat.
Czas parzenia czarnej herbaty to 2-3 minuty – jeżeli zależy Ci na wzmocnieniu, pobudzeniu organizmu i redukcji uczucia zmęczenia. W przypadku gdy oczekujesz od herbaty działania relaksującego, odprężającego, sprzyjającego odpoczynkowi, to optymalny czas parzenia powinien wynosić 5 minut.