Domowa kawa jak z kawiarni? To możliwe

2021-06-15
Domowa kawa jak z kawiarni? To możliwe

Czy aby cieszyć się pyszną i aromatyczną kawą, musisz zawsze udawać się do kawiarni? Niezupełnie… Jeżeli wyposażysz się w odpowiednie produkty i narzędzia, a ponadto udoskonalisz technikę przygotowania „małej czarnej”, caffe latte itp., to przepis na domową kawę jak z kawiarni masz w zasięgu ręki. Zainteresowany? Sprawdźmy zatem, jak krok po kroku przygotować mistrzowską kawę jak z kawiarni w zaciszu własnego domu.  

 

Dobra kawa to podstawa

Kupujesz kawę w pobliskim sklepie spożywczym lub supermarkecie? Nie dziw się więc, że jakość kawy, jaką pijesz na co dzień, zdecydowanie odbiega od tej, którą podają w Twojej ulubionej kawiarni. Świadomość na temat zakupu dobrej jakości kawy to kwestia pierwszorzędna. Bez wysokiej jakości kawy nie uzyskasz ani smacznej, ani aromatycznej „małej czarnej”.

Myśląc o kawie jak z kawiarni, powinieneś zainteresować się ziarnami pochodzącymi z wyspecjalizowanych miejsc, takich jak palarnie kawy czy sklepy (stricte) z kawami. Tam znajdziesz przede wszystkim kawy świeżo palone, wytwarzane w niewielkich partiach, dzięki czemu nie są one magazynowane przez długi czas. Ich zaletą są także mocno rozbudowane profile smakowe. Oznacza to, że każdy może wybrać kawę dostosowaną pod własne preferencje, upodobania.

Wspomniane palarnie kawy współpracują zazwyczaj z plantacjami z całego świata – od Ameryki, poprzez Afrykę, aż po Azję. To właśnie z tych kontynentów docierają do naszego kraju najznakomitsze kawy świata.

Czy wiesz, jaki kraj jest największym producentem kawy na świecie? To… Brazylia! Może warto więc wypróbować (na start) kawy z tego zakątku świata? Kawa ziarnista Brazylia Santos 100% Arabica to tzw. klasyk na rynku kawowym. To produkt o niskiej zawartości kofeiny, charakteryzujący się delikatnym słodkawym smakiem (mango, melon, cytrusy) oraz aromatem czarnej herbaty. Jest idealna na rozpoczęcie prawdziwej przygody z kawą.  

 

Czas na mielenie

Druga istotna kwestia, która powinna wejść Ci w nawyk to… mielenie kawy. Sugerujemy więc podczas zakupów kawy w sprawdzonym sklepie wrzucić (przy okazji) do koszyka dobry młynek do kawy. Najlepszym wyborem są żarnowe młynki renomowanej firmy Hario. Są one dostępne w kilku wersjach (jak również cenach) w naszym sklepie internetowym TUTAJ.

Dlaczego w ogóle tak ważne jest mielenie kawy zaraz przed jej przygotowaniem? Otóż w ziarnach kawy kryją się olejki eteryczne, które uwalniają się w ciągu kilkunastu minut po zmieleniu. Oznacza to, że gotowa kawa mielona nie będzie tak aromatyczna jak ta, którą zmielisz tuż przed parzeniem. Jeżeli zależy Ci na przygotowaniu domowej kawy z jak kawiarni, to sprawa jest prosta – kupuj kawę ziarnistą i miel ją kilka chwil przed parzeniem.  

 

Urządzenia do przygotowania (mistrzowskiej) kawy jak z kawiarni

To nie czas na zrealizowanie marzenia o własnym domowym ekspresie do kawy? Spokojnie, i bez tego jesteś w stanie przygotować doskonałą kawę czarną, a nawet efektowne i pyszne caffe latte.

Tutaj z pomocą przychodzą alternatywne akcesoria do parzenia kawy, takie jak AeropressChemex czy kultowe kawiarki. Co wybrać? Znaczna część osób nieposiadających ekspresu do kawy upodobała sobie kawiarki, zwane też kafieterkami czy makinetkami.

W tym małym czajniczku kryje się niezwykła moc! Z jego pomocą możesz przygotować naprawdę wyborną kawę – niczym z prawdziwego ekspresu ciśnieniowego. Kompaktowość, cena, łatwość i intuicyjność przygotowania kawy to główne zalety produktu, które (swoją drogą) wpłynęły na jego popularność w Polsce i nie tylko.

Pozostając w temacie sprzętu do przygotowania kawy jak z kawiarni, warto wspomnieć także o czajniku do kawy. Takie urządzenie sprawdzi się przy zaparzaniu kawy metodami alternatywnymi, takimi jak Drip, Chemex czy Aeropress. Jest ono wyposażone w specjalnie wyprofilowane dno i długi dzióbek, przy pomocy którego można precyzyjnie zalać kawę – kontrolując zarówno tempo, jak i miejsce w które kierujemy wodę.

Czas na mleko, a właściwie na przygotowanie puszystej i aksamitnej pianki. Tutaj z pomocą przychodzą ręczne lub elektryczne spieniacze do mleka. Dla uzyskania efektownej konsystencji warto użyć mleka o zawartości tłuszczu na poziomie 3,2%, a nawet 3,9%. Im wyższa zawartość procentowa tłuszczu w mleku, tym będzie ono podatniejsze na spienianie. Podobnie sprawa ma się z zawartością białka w mleku. Wiedziałeś o tym?

Przeczytaj także: Mleko do kawy – jakie wybrać?   

 

Dodatki do kawy

Zamawiając kawę w kawiarni – flat white, cappuccino, caffe latte czy latte macchiato, nierzadko odkrywamy w nich zaskakujące dodatki, takie jak syrop smakowy do kawy, czekoladowe wiórki, kakao, różnego rodzaju przyprawy typu cynamon, kurkuma i inne dekoracje znajdujące się na powierzchni spienionego mleka.

Przeczytaj także: 3 zdrowe dodatki do kawy –  z czym warto pić czarny napar?

Zauważmy, że wyżej wymienione produkty możemy z łatwością nabyć czy to w e-sklepie, czy udając się do stacjonarnego sklepu spożywczego. Nie rezygnujcie z nich, sądząc, że to niewiele wnoszące składniki do kawy… To właśnie one budują pożądany, luksusowy wizerunek kawy jak z kawiarni.

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2021
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel