Trendy kawowe, które musisz znać – cz.1

2020-12-21
Trendy kawowe, które musisz znać – cz.1

Moda obejmuje praktycznie każdy aspekt naszego życia. Mówi się o aktualnych trendach w branży modowej, wnętrzarskiej, a nawet żywieniowej. Czas pochylić się nad trendami kawowymi, bowiem w obecnych czasach – roku 2020 – możemy już o nich śmiało rozmawiać. Zastanawiasz się, czy trendy kawowe są Ci dobrze znane? Czy przypadkiem nic Cię nie ominęło? Sprawdźmy to.  

 

Picie kawy ze swojego kubka – kubki wielokrotnego użytku

Czy wiesz, że zaledwie 0,25% jednorazowych opakowań trafia do recyklingu? To oznacza, że każda kawa czy herbata podawana na wynos w kawiarniach przyczynia się do tego, że góra odpadów rośnie! Aby przeciwdziałać temu narastającemu problemowi, Polskie Stowarzyszenie Zero Waste nawołuje do wzięcia udziału w akcji #zwłasnymkubkiem. Celem akcji jest zwiększenie świadomości zarówno klientów, jak i właścicieli kawiarni w zakresie oddziaływania jednorazowych opakowań na środowisko oraz krzewienie praktyk, które przyczynią się do tego, że ilość produkowanych opadów zmniejszy się.

Jeśli trend „eko”, „zero waste” jest Ci bliski i chcesz przyczynić się do budowania zdrowszej planety, to koniecznie zainwestuj w kubek wielorazowego użytku. W naszym sklepie internetowym możesz kupić kubki Huskee, które wytwarzane są wyłącznie z ekologicznych surowców (powstały na bazie łusek kawowych)! To jak?! Wpadasz do nas po kubek? Wybierz ten o odpowiedniej dla siebie pojemności i kolorze, a następnie idź po kawę na wynos #zwłasnymkubkiem.  

 

Mleko zwierzęce czy roślinne – masz wybór

Kawa czarna czy biała? Mówi się, że ile ludzi, tyle gustów i upodobań. I choć espresso wydaje się najzdrowszą wersją kawy, to mimo wszystko kawy mleczne takie jak latte, latte macchiato, cappuccino cieszą się niesłabnącą popularnością. W końcu kto z nas od czasu do czasu nie ma ochoty wypić delikatnej kawy z mleczną pianką?

Niemniej, występujące u wielu ludzi alergie, nietolerancja laktozy czy też wegański tryb życia spowodowały, że coraz częściej rezygnujemy z mleka krowiego na rzecz roślinnych alternatyw. Mówiąc o roślinnych alternatywach dla mleka zwierzęcego, mamy na myśli mleko sojowe, migdałowe, owsiane, ryżowe, kokosowe i jeszcze kilka innych. Na rynku obserwujemy rosnącą liczbę marek, które posiadają w ofercie tego typu produkty. Dlatego też dzisiaj już nikogo nie dziwi, gdy stojący przed nami w kolejce klient prosi baristę o dolanie do zamówionej kawy na przykład mleka sojowego.

Co ciekawe, każde z roślinnych odmian mleka charakteryzuje się innymi smakiem, a także właściwościami. Więcej na temat mleka roślinnego do kawy przeczytacie w artykule blogowym pt. „Mleko do kawy – jakie wybrać”.  

 

Cold brew – niezwykle modna kawa na zimno

Jeszcze do niedawna niewielu z nas wiedziało, czym jest Cold Brew. Dziś każdy miłośnik kawy wie, że jest to kawa macerowana na zimno. Szczególnie sięgamy po nią w okresie letnim, kiedy potrzebujemy zarazem wzmocnienia i orzeźwienia.

Technika przygotowania Cold Brew polega na zalaniu wodą o temperaturze pokojowej świeżo zmielonych ziaren i pozostawieniu ich na kilka lub kilkanaście godzin (maksymalnie 12), po to, by napój nabrał mocy.

Parzenie kawy na zimno stało się trendem światowym. Profesjonalni bariści dodają nawet do Cold Brew nietypowe dodatki, takie jak tonik czy sok z rabarbaru. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji próbować tego typu kawy, to dodanie do niej tego typu dodatków być może jest dla Ciebie podwójnym zaskoczeniem. Mamy nadzieję, że tylko w pozytywnym tego słowa znaczeniu, bowiem Cold Brew to napój, który koniecznie musisz wypróbować!  

 

Jak zrobić idealne Cold Brew w domu? To bardzo proste:

  1. Potrzebujesz świeżo paloną kawę ziarnistą (najlepiej sprawdzą się kawy ziarniste z Kenii, Etiopii lub Kolumbii ze względu na cytrusowe, orzeźwiające nuty – znajdziesz je w naszym sklepie internetowym)
  2. Ziarna kawy należy zmielić grubo (tutaj niezbędny jest młynek do kawy – produkt także znajdziesz w ofercie naszego sklepu)
  3. Do karafki wsyp odpowiednią ilość kawy*, a następnie zalej ją wodą o temperaturze pokojowej (*przyjmijmy proste, a zarazem łatwe do zapamiętania proporcje – na jedną szklankę wody przypada jedna łyżka zmielonej kawy).
  4. Całość mieszamy i odstawiamy na około 12 godzin.
  5. Po upływie czasu należy przefiltrować kawę. Możesz to zrobić przy pomocy gazy, a najlepiej filtra papierowego do Chemexu (produkt dostępny w naszej ofercie).
  6. Twoja Cold Brew jest gotowa!
  7. Przelej ją do wysokich szklanek, dodaj kostki lodu, opcjonalnie mleko i cukier.
  8. Smacznego!  

 

Kawa bezkofeinowa – najchętniej wybierany zamiennik dla klasycznej kawy

„Kawa bezkofeinowa – cóż to takiego? Słyszałem o kawie zbożowej, ale bezkofeinowa?” Śpieszymy z odpowiedzią: Ona naprawdę istnieje i ma się bardzo dobrze!

Kawa bezkofeinowa to idealne rozwiązanie dla tych, którzy uwielbiają smak prawdziwej kawy, lecz ze względów zdrowotnych, problemów z zasypianiem itp. muszą zrezygnować z napojów zawierających kofeinę. Ten rodzaj kawy polecany jest również tym osobom, które nie wyobrażają sobie dnia bez kawy, ale spożywają ją w nadmiarze. Współczesne metody produkcji kawy bezkofeinowej pozwalają na usunięcie aż 95% kofeiny zawartej w ziarnach kawowca.  

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2020
pixelpixel