Slow coffee, czyli o tym, jak obchodzić się z kawą

2020-12-21
Slow coffee, czyli o tym, jak obchodzić się z kawą

Kto z nas nie kocha kawy? Jej cudowny smak i aromat budzi do życia i pozwala lepiej wykonywać codzienne obowiązki. Chwila z „małą czarną” to nasza mała chwila luksusu i relaksu, czas na złapanie oddechu podczas zabieganego dnia czy rozmowę z osobą z najbliższego otoczenia. Czy rzeczywiście tak jest? Możesz powiedzieć, że masz czas na delektowanie się filiżanką kawy, i że nie pijesz jej przy okazji robienia czegoś innego lub w między czasie, pośpiechu? Na ile faktycznie wcieliliśmy w swoje życie kulturę picia i przyrządzania kawy określoną jako „slow coffee”? Dlaczego powinniśmy się zainteresować wspomnianym nurtem? Co tak naprawdę się pod nim kryje? Sprawdźmy.  

 

Rutyna, która nas ogranicza i nie sprzyja delektowaniu się kawą

We współczesnym świecie, gdzie pośpiech, zabieganie, nerwowość jest na poziomie dziennym, każda wolna chwila jest na wagę złota. Niestety krajobraz naszej rzeczywistości to w przeważającej części obowiązki zawodowe, a kolejno te związane z domem, rodziną.

Gdy myślimy o kawie, to jest ona zaledwie uzupełnieniem, niejako dodatkiem do czynności, na których akurat się skupiamy. Pijemy ją po to, by dodała nam potrzebnej do działania energii. Parzymy w pośpiechu, zanim wyjdziemy z domu do pracy, zaś w pracy mamy czas tylko na jej szybkie przygotowanie i picie łyk po łyku pomiędzy jedną, a drugą wykonywaną czynnością. Nie ma w tym wszystkim miejsca na delektowanie się smakiem czy aromatem swojej ulubionej kawy.

Szybkie tempo życia nałożyło na nas jasne reguły, którym musieliśmy się podporządkować. Aby „przeciwdziałać” nieubłaganym zasadom dnia codziennego, zrodziła się filozofia „slow coffee”, która zatacza coraz większe kręgi wśród tych osób, dla których czas wolny, chwila tylko dla siebie to coś bardzo ważnego.  

 

Kawa jest okazją do odpoczynku

Zgodnie z nurtem „slow coffee” powinieneś traktować kawę jako coś, co pozwoli Ci oderwać się od rzeczywistości, to znaczy pobyć z nią sam na sam. Może to być 5, 10, 15, a nawet 30 minut. To czas na delektowanie się walorami smakowymi i zapachowymi Twojej ulubionej kawy. Dzięki tak prostej czynności, a więc wygospodarowaniu czasu na „małą czarną”, nabierzesz dystansu do spraw, które zakrzątają Ci głowę oraz z większą ochotę będziesz przeżywać dzień. Tak niewiele potrzeba, aby wyciszyć swój umysł i odetchnąć od pogoni za codziennością. Po prostu zadbaj o siebie i swój komfort psychiczny.  

 

Przygotowanie kawy odpręża

„Slow coffee” mówi „Zwolnij tempo i celebruj chwilę z kawą!”. Jednak zanim to nastąpi, musisz przecież tę kawę sobie przygotować. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że parzenie kawy może być równie relaksujące jak samo jej picie.

Do tej pory kupowałeś kawę mieloną? Przerzuć się na świeżo paloną kawę ziarnistą, kup młynek do kawy i przed każdym parzeniem kawy, miel ziarna. Taki rytuał zagwarantuje Ci satysfakcję z innej niż dotychczas czynności przygotowywania kawy, dając jeszcze większą przyjemność podczas jej spożywania. Jeśli masz w zwyczaju dodawać mleko do kawy, zacznij spieniać je ręcznie na przykład przy pomocą ręcznego spieniacza do mleka. To pozwoli Ci cieszyć się gęstą, kremową i aksamitną pianką przygotowaną własnoręcznie. Masz wątpliwości, czy przygotowanie kawy w rytmie „slow” będzie dla Ciebie odprężającym rytuałem? Przynajmniej spróbuj.  

 

Słyszysz „dobra kawa”, myślisz: „Blueberry Roasters”

Bylibyśmy przeszczęśliwi, gdyby każdy miłośnik kawy na hasło „dobra kawa” myślał o naszej palarni. W tej oto skróconej formie przedstawiliśmy właśnie najlepszy scenariusz pod słońcem (!), ale co chcemy przez to powiedzieć?

W nurt „slow coffee” wpisuje się delektowanie kawą… dobrej jakości! Tak jak wspomnieliśmy kilka zdań wcześniej, zdecydowanie lepiej jest wybierać kawę ziarnistą niż mieloną. Tylko kawa w tej formie jest w stanie oddać maksimum swojego smaku i aromatu. Ponadto kawa ziarnista nie absorbuje tak bardzo zapachów z otoczenia jak kawa mielona, a jak dobrze wiemy, ten czynnik potrafi negatywnie wpłynąć na jakość „małej czarnej”. Więcej na temat właściwego przechowywania kawy przeczytasz we wpisie pt. „Gdzie przechowywać kawę, by cieszyć się jej smakiem na dłużej”.  

Kawa wysokiej jakości to fraza, którą coraz częściej wpisują do wyszukiwarki nie tylko prawdziwi kawosze, ale i te osoby, którym zależy na poznaniu nowych smaków i aromatów, a więc odkryciu wartościowych produktów, które ciężko znaleźć na półkach supermarketów.

W ofercie naszej palarni znajdziesz kawy z ponad 11 krajów. Jeśli dopiero rozpoczynasz przygodę z kawą wysokiej jakości i chcesz rozkoszować się jej walorami, to zamów Zestaw powitalny składający się z 10 różnych kaw ziarnistych pakowanych po 100 g. Spraw sobie prezent w klimacie „slow coffee”. Decydując się na tego typu zestaw testowy, w końcu znajdziesz swoją ulubioną kawę. Czeka Cię niesamowita – odprężająca, a zarazem ekscytująca podróż po smakach i aromatach z najdalszych zakątków świata…

Znajdź chwilę dla siebie, bo jak nie teraz, to kiedy?

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel