Niesłodka, lecz słona: herbata tybetańska

2021-07-07
Niesłodka, lecz słona: herbata tybetańska

Spoglądając na listę podstawowych produktów tworzących prawdziwą herbatę po tybetańsku, podejrzewamy, że znaczna część z Was może być zszokowana takową „propozycją smakową”. Zaryzykujemy jednak i krok po kroku omówimy fenomen herbaty tybetańskiej. Odstawmy zatem na moment wszelkie upodobania i przyzwyczajenia smakowe. Czas dowiedzieć się, na jakich produktach bazuje napar herbaciany z Tybetu zwany jako Po Cha lub Butter Tea i nie tylko! Zapraszamy do lektury.  

 

Herbata tybetańska – z czego się składa?

Bazą herbaty po tybetańsku jest herbata czerwona Pu-erh, zaś pozostałymi składnikami masło jaka oraz sól. Właściwie przygotowana Butter Tea zakłada, że liście Pu-erh gotuje się przez niemal pół dnia, po to, aby uzyskać pożądany ciemnobrązowy kolor. W kolejnym etapie wlewa się ją do naczynia, w którym znajdują się już sól i masło jaka, a następnie ubija w specjalnym naczyniu o nazwie chandong. Konsystencję, jaką końcowo uzyskuje ta mieszanka, można określić jako bardzo gęstą.

Wracając na moment do masła jaka – składnik ten jest trudnodostępny w naszym kraju (i nie tylko), dlatego jego alternatywą uczyniono zwykłe masło lub śmietanę. Te sprawdzą się w Po Cha równie dobrze.  

 

Jak przygotować herbatę po tybetańsku w zaciszu własnego domu?

Przygotowanie Butter Tea jest bardzo proste. Aby cieszyć się unikalnym smakiem herbaty prosto z Tybetu, postępuj według następujących wskazówek:

  1. Zagotuj około 1 litr wody. Następnie dodaj 2 łyżki herbaty Pu-erh (opcjonalnie herbaty czarnej) do gotującej się wody (!) w celu zaparzenia.
  2. Dodaj odrobinę soli – zaledwie 1/4 łyżeczki.
  3. Kolejno oddziel liście herbaty od naparu.
  4. Do powstałego napoju dodaj 1/3 szklanki mleka pełnotłustego.
  5. Zdejmij miksturę z gazu.
  6. Do pojemnika z pokrywką wlej napój i dodaj 1-2 łyżki masła. Całość wstrząśnij pod przykryciem przez około 2-3 minuty (możesz także użyć blendera). Tak naprawdę, im dłużej Butter Tea jest ubijana, tym jej smak jest lepszy.
  7. Tak przygotowaną herbatę tybetańską polecamy spożywać na gorąco. Wtedy smakuje najlepiej! Dlatego podawaj ją od razu po przygotowaniu.  

 

Herbata Pu-erh – gdzie ją kupić?

Herbata, która posłuży nam do przygotowania Po Cha, najlepiej by pochodziła ze sklepu specjalizującego się w sprzedaży herbat z różnych zakątków świata. W ofercie naszego e-sklepu znajdziesz czerwoną herbatę Pu-erh, która dzięki częściowej fermentacji i długiemu okresowi leżakowania zyskuje wyjątkowy smak i charakterystyczny aromat, a także lecznicze działanie. Dostępna w najlepszej z możliwych form, tzn. w wersji sypanej.

Susz pod taką postacią to 100% gwarancji, że zarówno klasyczna herbata czerwona, jak i herbata po tybetańsku stworzą napój o nieprzeciętnych właściwościach (smakowych, aromatycznych i leczniczych). Sprawdź pełen opis herbaty Albert Tea Pu-erh.  

 

Herbata po tybetańsku – co oferuje?

Co takiego kryje w sobie Po Cha, że mieszkańcy Tybetu piją ją tak chętnie – nawet kilka razy dziennie? Punktem wyjściowym jest wysoka kaloryczność Butter Tea, a co za tym idzie potężna dawka energii, która pozwala Tybetańczykom egzystować w niełatwych warunkach (surowy, uciążliwy klimat, duże wysokości). Taki napój, oprócz energii, doskonale rozgrzewa, dostarcza szereg ważnych i potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania składników (błonnik, witaminy i minerały). Istotną rolę odgrywa tutaj sól, która pozwala zachować wodę w organizmie. Z kolei masło zapobiega pękaniu ust od niskich temperatur i wiatru. O pozytywnym działaniu Po Cha mówi się także w kontekście trawienia, pracy mózgu czy układu sercowo-naczyniowego, a nawet utrzymania wewnętrznej równowagi.

Przy okazji korzyści, jakie daje spożywanie herbaty tybetańskiej, warto wspomnieć o tradycji, która niejako nakazuje rdzennym mieszkańcom Tybetu kultywowanie czy też propagowanie picia Po Cha. Odmowa spożycia napoju tego typu odbierana jest przez nich bardzo negatywnie… Odwiedzając „tybetański dom”, nie zdziw się, jeżeli gospodarz będzie chciał uzupełniać Twoje naczynie kolejną porcją Butter Tea.  

 

Herbata tybetańska – odmiany

Jak się okazuje, herbata po tybetańsku niejedno ma imię. Wiele zależy od tego, jakiej herbaty oraz pozostałych składników użyjemy. Opierając się na powyższym stwierdzeniu, wyodrębniamy:

  • Butter Tea – wersję najsłynniejszą, określaną również jako Po Cha, a więc z udziałem masła jaka i solą,
  • Sweet Tea – wersja ta cieszy się największym zainteresowaniem w gronie młodszych pokoleń, a jej wyróżnikiem jest: ograniczona ilość przypraw, jak również inna metoda przyrządzania,
  • Black Tea – wersja z udziałem klasycznej czarnej herbaty i kawałkami masła,
  • Mang Jha – wydanie specjalne herbaty tybetańskiej – podawana podczas ważnych wydarzeń religijnych,
  • Milk Tea – wersja przeznaczona dla dzieci, z uwagi na dużą ilość mleka.  

 

Przeczytaj także: Herbata różana: smaczna, zdrowa i dla każdego

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2021
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel