Święto Kawy
2020-09-24

Pierwszy Międzynarodowy Dzień Kawy świętowaliśmy pierwszego października 2015 roku w Mediolanie i była to część wystawy Expo 2015. Co nie przeszkadza w obchodzeniu święta kawy lokalnie w innym terminie. Narodowe Święto Kawy w Polsce mamy 29 września, dla odmiany, Brazylijczycy świętują 24 maja. Jednak nie data jest tutaj przecież najważniejsza. Święto Kawy to znakomity moment, by dowiedzieć się czegoś więcej o tym napoju. Skąd pochodzi, gdzie rośnie, ile potrzeba zaangażowania i pracy, by z niepozornego krzaczka gdzieś np. w Kolumbii, kawa znalazła się w naszej ulubionej kawiarni bądź sklepie.
Skąd pochodzi kawa
Wszystko zaczęło się w Etiopii, tak przynajmniej twierdzi legenda. A, że w każdej legendzie mamy ziarnko kawy, tzn. prawdy, to możemy przyjąć, że dawno, dawno temu właśnie w Etiopii pewien pasterz zauważył, że jego kozy po zjedzeniu pewnych czerwonych owoców mają dużo więcej energii. Tyle legenda, a pierwsze zmianki o kawie pochodzą z pierwszego tysiąclecia p.n.e, pierwsze plantacje kawy powstały właśnie w Etiopii w VI wieku. Za to pierwsi zaczęli ją podawać w formie znanego nam napoju Arabowie. I to właśnie oni przez wiele wieków strzegli tajemnic związanych z uprawą i wypalaniem kawy.
Do Europy kawa trafiła w XVI wieku, a pierwszym krajem, w którym się pojawiła była Anglia. Początki kawy w Europie nie były jednak łatwe. Przez wiele lat kawa była uznawana przez Europejczyków za napój szatana, z tego powodu, że pili ją Arabowie. Dopiero papież Klemens VIII doszedł do wniosku, że kawa smakuje i ma wiele walorów zdrowotnych. W Polsce kawa pojawiła się pod koniec XVII wieku i zagościła na dworach szlacheckich. Obecnie możemy cieszyć się nią w każdym domu. Jakie są więc najpopularniejsze odmiany kawy i skąd się bierze na naszych stołach?
Światem rządzi Arabika i Robusta
Arabika to około 70% upraw kawy, rośnie na dużych wysokościach, jest odmianą szlachetną, wrażliwą na choroby i szkodniki, ma zdecydowanie większe wymagania dotyczące uprawy niż Robusta, dlatego też jej uprawa jest droższa. Za to jest bogatsza w aromaty. Arabika ma kilka odmian, takich jak: Geisha, Bourbon, Typica. Robusta z kolei jest mniej wymagająca niż Arabika, stanowi 30% upraw kawy na świecie. Jest bardziej odporna na choroby i rośnie na niższych wysokościach niż Arabika. To wszystko sprawia, że jest też od niej tańsza, zawiera również więcej kofeiny.
Kraje, w których uprawiana jest kawa
Nie jest odkryciem Ameryki, że dla uprawy kawy kluczowy jest odpowiedni klimat. Dlatego raczej trudno byłoby ją wyhodować w Polsce. W uprawie kawy specjalizują się takie kraje, jak: Brazylia, Wietnam, Kolumbia, Indonezja, Etiopia, Indie, Honduras, Meksyk, Gwatemala.
Aby cieszyć się niepowtarzalnym smakiem kawy od momentu zasadzenia kawowca, do chwili jego kwitnienia plantatorzy czekają około dwa lata. Sam proces dojrzewania owoców to kolejne siedem – dziewięć miesięcy. A potem następują kolejne fazy pracy.
Po pierwsze zbiór
- maszynowy, który ma miejsce na dużych plantacjach przemysłowych,
- stripping (ściąganie), kiedy to obrywa się całe gałęzie,
- picking (zrywanie), tutaj zbiera się jedynie pojedyncze, dojrzałe owoce, to metoda najbardziej pracochłonna, ale dająca najwyższej jakości kawę.
Po drugie obróbka
Zebraną kawę, zanim wyruszy w dalszą drogę, trzeba poddać specjalnej obróbce. Tutaj mamy trzy metody: sucha, mokra, półmokra.
- metoda sucha, kiedy to ziarna suszą się na słońcu (trzeba je regularnie mieszać), wysuszone w ten sposób ziarna charakteryzują się owocową nutą i słodyczą,
- metoda mokra, owoce po zbiorze myje się, zdejmuje się z nich skórkę i umieszcza się w zbiornikach z wodą (gdzie podlegają krótkiej fermentacji), potem ziarna suszy się. Ta kawa z kolei cechuje się wyraźną kwasowością i różnorodnością aromatów,
- metoda półmokra (honey proces), tutaj z kolei na początku ziarna są potraktowane podobnie jak w metodzie mokrej, myje się je i ściąga się skórkę. Jednak później kawa nie trafia do zbiorników z wodą, tylko jest suszona na słońcu. W taki sposób otrzymujemy kawy o słodkim, owocowym smaku.
Po trzecie palenie kawy
Jak podkreślają znawcy tematu, jaki będzie końcowy efekt, czyli aromat kawy, jej smak zależy od procesu palenia. Temperatura palenia kawy wynosi pomiędzy 200 a 300oC, a czas od kilku do 20 minut, po wypaleniu kawa musi być odpowiednio schłodzona. Sam proces zależy m.in. od rodzaju pieca, gatunku kawy, sposobu obróbki. W jego wyniku otrzymujemy kawy jasno palone o łagodnym, owocowym smaku; średnio palone, gdzie pojawia się więcej goryczy i ciemno palone, gdzie redukcji ulega kwasowość, a kawa staje się bardziej gorzka. Kawy wysokiej jakości (tzw. speciality coffee) są jasno i średnio palone. Do espresso z kolei najbardziej nadaje się kawa ciemno palona.
Kopi luwak – najdroższa kawa na świecie
Warto o niej wspomnieć ze względu na co najmniej niezwykłą metodę pozyskiwania ziaren, co czyni ją rzeczywiście bardzo drogą. Kawa ta pochodzi z Azji, a jej niezwykłość wynika stąd, że otrzymuje się ją z odchodów zwierzęcia, znanego jako łaskun lub cyweta (luwak). Łaskun zjada owoce kawowca, trawi miąższ, ale nie ziarna, które po wstępnej fermentacji w przewodzie pokarmowym tego wielbiciela kawy wydalane są na zewnątrz. Kawa ta cechuje się łagodnym aromatem i zabójczo wysoką ceną.
Jasno, ciemno palona, z Gwatemali lub z Boliwii a może Kopi Luwak? Wybór dla wielbicieli kawy jest naprawdę ogromny. Wystarczy wybrać swoją ulubioną i delektować się nią, zwłaszcza z okazji Święta Kawy.
Pokaż więcej wpisów z
Wrzesień 2020