Rodzaje herbat: przewodnik po odmianach, smakach i właściwościach herbaty

2020-08-30
Rodzaje herbat: przewodnik po odmianach, smakach i właściwościach herbaty

Herbata jest jednym z najbardziej podstawowych napojów, którym raczymy się każdego dnia i praktycznie o każdej jego porze. Wiele osób zaczyna od niej dzień - pijąc ulubiony trunek np. do śniadania. Część cieszy się jej smakiem przy okazji innych posiłków (obiadu oraz kolacji), a liczne grono osób wykorzystuje herbatę w przerwach od pracy. Herbata jest również doskonałym sposobem na spędzenia wolnego czasu. Towarzyszy nam w chwilach na relaks, a nawet podczas spotkań w gronie rodziny czy najbliższych. 

Czy jednak wiemy o niej wystarczająco dużo? W tym artykule zapoznamy Cię z najbardziej popularnymi rodzajami herbat. Opowiemy o ich pochodzeniu, sposobie wytwarzania, no i oczywiście nie zapomnimy wspomnieć o smaku oraz aromacie ! 

Klasyka nad klasykami, czyli (niekoniecznie mała) czarna herbata 

Początki jej uprawy sięgają daleko, bo aż do Chin, jednak w obecnych czasach największą popularnością, zwłaszcza na zachodzie, cieszy się czarna herbata uprawiana w Indiach i na Sri Lance. 

Cechuje się głębokim smakiem, który idealne komponuje się ze wszelkiego rodzaju posiłkami (od dań wytrawnych aż do deserów). Zawarta w niej kofeina ma również właściwości pobudzające. Wbrew swojej nazwie, po zaparzeniu zabarwia ona wodę na kolory w odcieniach brązu i czerwieni.  

Ze wszystkich rodzajów herbat, to właśnie czarna jest najbardziej neutralna smakowo. Właśnie dlatego często wykorzystuje się ją do komponowania herbacianych mieszanek (w tym popularnych herbat owocowych). 

Poza doznaniami smakowymi i zapachowymi, regularne spożywanie czarnej herbaty niesie za sobą również inne, cenne korzyści. Ze względu na swoje właściwości zdrowotne, jest ona doskonałym sposobem na ukojenie bólów głowy, walkę z próchnicą na zębach, a nawet aktywne przeciwdziałanie zawałom serca.  

A jeśli już o czarnej herbacie mowa, nie sposób pominąć jednego z jej wariantów, czyli... 

Earl Grey – czarna herbata aromatyzowana 

Ten rodzaj herbaty oferuje praktycznie to samo, co wspomniana wyżej - klasyczna czarna herbata. Elementem, który ją wyróżnia jest natomiast smak oraz aromat. 

Skład Earl Grey stanowi bowiem mieszanka herbaty czarnej oraz skórki bergamotki. Obecność tego drugiego elementu dodaje herbacie nie tylko wyjątkowego smaku oraz aromatu, ale niesie za sobą wiele wartości zdrowotnych. Na podkreślenie zasługują takie dobroczynne właściwości, jak: wpływ na wzmocnienie koncentracji, poprawa kondycji i wyglądu skóry czy zwiększenie odporności całego organizmu. 

Ciekawostka: jej nazwa pochodzi od nazwiska premiera Wielkiej Brytanii (Charles Grey), który miał być nią obdarowany przez jednego z chińskich mandarynów.  

Biała herbata – delikatny napój o charakterystycznym smaku 

Skoro już powiedzieliśmy sobie o herbacie czarnej, nie sposób pominąć trunku o nieco innym zabarwieniu. W przeciwieństwie do powyższej - herbata biała nie jest aż tak popularna, jak jej czarna odpowiedniczka. Wynika to chociażby ze sposobu jej uprawy - pozwalającej na zbiór wyłącznie przez kilka dni w roku. 

Bazą białej herbaty są bowiem jedynie najmłodsze listki, zbierane bezpośrednio z wierzchołków herbacianych krzewów. To wpływa zarówno na ograniczony czas jej pozyskiwania, jak i w istotny sposób przekłada się na sam rozmiar zbiorów. 

Jej regularne spożywanie pozwala aktywnie przeciwdziałać powstawaniu nowotworów, zmian reumatycznych, chorób układu krążenia, a także walczyć z bakteriami i wirusami. 

Wbrew samej nazwie, po jej zaparzeniu napój uzyskuje jasnożółty kolor, o delikatnym, choć charakterystycznym smaku. 

Zielona herbata – aromatyczna o cennych właściwościach zdrowotnych 

Zaliczana do tej samej rodziny, co herbata biała. Choć w tym przypadku jej nazwa jak najbardziej odpowiada barwie uzyskiwanego z niej napoju. Zawiera w sobie mnóstwo cennych przeciwutleniaczy, których obecność pozwala na zapobieganie powstawaniu nowotworów. Dodatkowo, wspiera koncentrację i pozwala na odprężenie, a przede wszystkim odpowiada za regulowanie poziomu ciśnienia krwi oraz cholesterolu. 

Choć występuje wiele rodzajów zielonej herbaty, największą popularność zarówno w Polsce, jak i zagranicą, zyskała sobie pochodząca z Japonii - sencha. To zielona herbata o charakterystycznej goryczy oraz lekko trawiastej nucie smakowej. Oczywiście, istnieje również wiele wariantów tzw. zielonych herbat chińskich.   

Czerwona herbata – nieoczywisty napój dla wymagających 

Będąc przy omawianiu rodzajów herbat, nie sposób pominąć kolejnego wariantu kolorystycznego, jakim jest czerwona herbata często nazywana Roiboos. 

Trzeba przyznać, że nazwa nie do końca oddaje charakterystykę tego napoju. Albowiem, w przeciwieństwie do wcześniej omówionych, liście tej pozyskiwane są nie z krzaków herbaty, a z tzw. czerwonokrzewu, który nie jest z nimi bezpośrednio spokrewniony. 

Czerwona herbata różni się od poprzedniczek nie tylko sposobem pozyskiwania, ale również zawartością. W porównaniu do pozostałych, nie ma bowiem kofeiny. To, co łączy je z innymi tego typu napojami to przede wszystkim pozytywne właściwości zdrowotne, pośród których na czele znajduje się wzmacnianie odporności i regeneracji, a także aktywne przeciwdziałanie chorobom krążenia czy cukrzycy. 

Yerba Mate, czyli napój dla potrzebujących dodatkowej energii 

Podobnie, jak w przypadku wymienionej już czerwonej herbaty, także Yerba Mate stanowi jeden z nieoczywistych rodzajów tego napoju.  

Poczciwą Yerbę pozyskuje się bowiem z liści ostrokrzewu paragwajskiego - słynącego z bardzo intensywnego i specyficznego smaku, a przede wszystkim – ze swoich właściwości pobudzających. Nie brakuje opinii, że dobra Yerba Mate działa znacznie mocniej niż kawa. 

Kolejną różnicą pomiędzy tą “herbatą”, a innymi tego typu napojami jest sposób przygotowywania i spożywania. O ile w przypadku herbat czarnych, białych, zielonych czy czerwonych, wystarczy wsypać liście do szklanki, kubka lub filiżanki i zalać je wodą o odpowiedniej temperaturze. O tyle, w przypadku Yerba Mate proces ten jest bardziej złożony i “ceremonialny”. Klasycznie do jej przygotowania wykorzystuje się specjalne naczynia wykonane ze stali, drewna lub wydrążonej tykwy. Samo spożywanie powinno się odbywać natomiast przy użyciu odpowiedniej rurki (słomki) - zrobionej ze stali bądź drewna. 

Herbata w wielu odsłonach, czyli mieszanki herbaciane 

W ich przypadku nie mamy bezpośrednio do czynienia z klasycznym podziałem herbat. Warto jednak wspomnieć, że herbata może przyjąć postać mix’u złożonego nie tylko z liści tej tradycyjnej rośliny. Najbardziej popularnymi odmianami są: 

  • Herbaty ziołowe - jak sama nazwa wskazuje, stanowiące mix liści herbaty oraz precyzyjnie skomponowanych ziół. W zależności od rodzaju tych dodatków - mogą przejawiać różne właściwości (od smakowych, poprzez kojące, na oczyszczających i odpowiadających za detoksykację kończąc).   
  • Herbaty owocowe – w tym przypadku nazwa również mówi wszystko. Tego rodzaju napoje to kompozycje złożone z liści herbaty oraz suszonych owoców.  

Odmiany herbaty: na jaki rodzaj Ty masz ochotę? 

Jeśli po przeczytaniu tego artykułu naszła Cię ochota na spróbowanie czegoś nowego i odkrycie zupełnie innych smaków i aromatów - koniecznie udaj się do naszego sklepu. Znajdziesz w nim niezliczone rodzaje herbat, spośród których bez kłopotu odnajdziesz propozycję, która zaskoczy Twoje kubki smakowe. 

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel