Pomysł na prezent? Kawa aromatyzowana
2018-03-11
Prezent – dla obdarowywanego coś oczywiście przyjemnego, dla obdarowującego niekiedy koszmar wyboru. Bo co dać teściom na prezent z okazji imienin albo koleżance w pracy, gdy otrzyma awans? W co zainwestować, gdy idziemy na parapetówkę do znajomych, a jednocześnie nie chcemy wydawać całych naszych oszczędności? Odpowiedź jest prosta – kawa. Nie taka zwyczajna, tylko kawa aromatyzowana.
Kawa, czyli coś całkiem niezwyczajnego
Choć może nie zdajemy sobie z tego sprawy, kawa stanowi nieodłączny element naszego codziennego życia. Dlaczego więc nie miałaby by być najlepszym prezentem, który wręczamy bliskim nam osobom? Zwłaszcza takim, które za kawą wprost przepadają. By kawa zachwyciła jeszcze bardziej, można postawić na kawę ziarnistą aromatyzowaną, czyli taką, która oprócz podstawowego smaku i kuszącego zapachu, została wzbogacona o dodatkowe walory pobudzające nasze kubki smakowe i zmysł węchu. I nie trzeba sięgać tu po specjalne przyprawy lub syropy.
Na sklepowych półkach i w internetowych sklepach online można spotkać kawy w najróżniejszych smakach i najbardziej egzotycznych zapachach. Czekolada, toffi, wanilia, orzechy, pomarańcza – to tylko nieliczne przykłady tego, jak kawa może smakować.
Jak sprawić, by kawa pachniała truskawką?
Do produkcji kaw aromatyzowanych wybiera się arabikę – jest ona wyrazista w smaku, bardzo aromatyczna, więc stanowi idealną bazę dla innych zapachów. Ziarna kawy zostają schłodzone, a następnie poddawane są procesowi suszenia. Ten, jak wiemy, jest bardzo ważny, bo wówczas kawa nabiera ostatecznego „kształtu” smakowego. W czasie suszenia kawa jest spryskiwana olejkami zapachowymi – nie są to jednak takie same olejki zapachowe, które wykorzystuje się do aromaterapii. Kompozycje, które są wchłaniane przez kawę, to bezpieczne olejki, które są ekstraktem z różnych ziół, kwiatów oraz owoców.
Najczęściej kawy aromatyzowane sprzedaje się na wagę – można je również spotkać pod nazwą „kawy smakowe ziarniste”. Kolekcje smaków są ogromne, ale do najpopularniejszych należą: czekolada, kokos, orzech, wanilia, toffi, whisky, advocat, rum, malina. Ciekawostką może być również to, że kawy tego typu można mieszać ze sobą, tworząc swoje ulubione kompozycje smakowe. Kawy aromatyzowane zaparza się w dokładnie taki sam sposób jak kawy tradycyjne. Choć kawa tego typu smakuje wyśmienicie solo, to można z niej uczynić podstawę dla wielu deserów.
Kawa aromatyzowana – tak, ale tylko od sprawdzonych dostawców
Uwaga! Kawa aromatyzowana tylko wówczas jest smaczna, gdy pochodzi od sprawdzonego producenta i jest przechowywana we właściwy sposób. Szukając więc kawy ziarnistej aromatyzowanej na prezent dla bliskiej osoby, najlepiej zwrócić się do profesjonalnego sklepu, w którym asystent sprzedaży pomoże w wyborze odpowiedniego smaku, da kilka rad dotyczących parzenia i przechowywania. Bardzo często kawy aromatyzowane są pakowane w specjalne ozdobne opakowania, które już same w sobie stanowią prawdziwą przyjemność dla oczu. A przecież to, co najważniejsze znajduje się w środku. Zapach kawy wzbogacony o kwiatową lub owocową nutkę spodoba się każdemu.
Kawa, czyli coś całkiem niezwyczajnego
Choć może nie zdajemy sobie z tego sprawy, kawa stanowi nieodłączny element naszego codziennego życia. Dlaczego więc nie miałaby by być najlepszym prezentem, który wręczamy bliskim nam osobom? Zwłaszcza takim, które za kawą wprost przepadają. By kawa zachwyciła jeszcze bardziej, można postawić na kawę ziarnistą aromatyzowaną, czyli taką, która oprócz podstawowego smaku i kuszącego zapachu, została wzbogacona o dodatkowe walory pobudzające nasze kubki smakowe i zmysł węchu. I nie trzeba sięgać tu po specjalne przyprawy lub syropy.
Na sklepowych półkach i w internetowych sklepach online można spotkać kawy w najróżniejszych smakach i najbardziej egzotycznych zapachach. Czekolada, toffi, wanilia, orzechy, pomarańcza – to tylko nieliczne przykłady tego, jak kawa może smakować.
Jak sprawić, by kawa pachniała truskawką?
Do produkcji kaw aromatyzowanych wybiera się arabikę – jest ona wyrazista w smaku, bardzo aromatyczna, więc stanowi idealną bazę dla innych zapachów. Ziarna kawy zostają schłodzone, a następnie poddawane są procesowi suszenia. Ten, jak wiemy, jest bardzo ważny, bo wówczas kawa nabiera ostatecznego „kształtu” smakowego. W czasie suszenia kawa jest spryskiwana olejkami zapachowymi – nie są to jednak takie same olejki zapachowe, które wykorzystuje się do aromaterapii. Kompozycje, które są wchłaniane przez kawę, to bezpieczne olejki, które są ekstraktem z różnych ziół, kwiatów oraz owoców.
Najczęściej kawy aromatyzowane sprzedaje się na wagę – można je również spotkać pod nazwą „kawy smakowe ziarniste”. Kolekcje smaków są ogromne, ale do najpopularniejszych należą: czekolada, kokos, orzech, wanilia, toffi, whisky, advocat, rum, malina. Ciekawostką może być również to, że kawy tego typu można mieszać ze sobą, tworząc swoje ulubione kompozycje smakowe. Kawy aromatyzowane zaparza się w dokładnie taki sam sposób jak kawy tradycyjne. Choć kawa tego typu smakuje wyśmienicie solo, to można z niej uczynić podstawę dla wielu deserów.
Kawa aromatyzowana – tak, ale tylko od sprawdzonych dostawców
Uwaga! Kawa aromatyzowana tylko wówczas jest smaczna, gdy pochodzi od sprawdzonego producenta i jest przechowywana we właściwy sposób. Szukając więc kawy ziarnistej aromatyzowanej na prezent dla bliskiej osoby, najlepiej zwrócić się do profesjonalnego sklepu, w którym asystent sprzedaży pomoże w wyborze odpowiedniego smaku, da kilka rad dotyczących parzenia i przechowywania. Bardzo często kawy aromatyzowane są pakowane w specjalne ozdobne opakowania, które już same w sobie stanowią prawdziwą przyjemność dla oczu. A przecież to, co najważniejsze znajduje się w środku. Zapach kawy wzbogacony o kwiatową lub owocową nutkę spodoba się każdemu.
Pokaż więcej wpisów z
Marzec 2018