Niezawodne sposoby na czysty ekspres i smaczną kawę

2020-09-17
Niezawodne sposoby na czysty ekspres i smaczną kawęEkspres do kawy ułatwia życie jej wielbicielom, ale wymaga też odrobiny uwagi i czasu. Nieważne, czy jesteś właścicielem ekspresu kolbowego, automatycznego czy przelewowego. Regularne czyszczenie ekspresu do kawy na pewno Ci się opłaci. Pozwala urządzeniu długo i bez przeszkód parzyć ten pyszny napój. Sprawdźmy, w jaki sposób i jakimi metodami możemy dbać o ekspres do kawy.  

Dlaczego czyszczenie ekspresu jest ważne?

Osad z kawy, kamień, pozostałości po mleku, to wszystko co pozostaje w ekspresie po tym jak już przyrządzi dla nas pyszną kawę. Te pozostałości, nie tylko brzydko wyglądają, ale mogą też zepsuć smak naszej kawy, a nawet sprawić, że ekspres odmówi dalszej współpracy i konieczna stanie się naprawa. Zły smak kawy i wizyta w serwisie, jak temu zaradzić? Odpowiedź jest prosta, ekspres trzeba regularnie czyścić. Na szczęście mamy do pomocy specjalistyczne środki do czyszczenia ekspresów, a z nimi sprawa staje się całkiem prosta.  

Środki do czyszczenia ekspresów

Posiadacze ekspresu kolbowego (czyli specjalisty od espresso) powinni na bieżąco czyścić jego elementy, czyli kolbę (tam gdzie wsypujemy kawę), grupę zaparzającą, czyli miejsce, z którego na naszą kawę pod ciśnieniem płynie woda. Oprócz tego, czyszczenia wymaga również dysza do spieniania mleka, tacka ociekowa i obudowa. I te czynności najlepiej jest wykonywać codziennie.

Ekspresy automatyczne mają zintegrowany blok zaparzający i również tackę czy pojemnik na wodę, które wymagają higieny. Zdecydowanie jednak każdy z ekspresów, niezależnie od jego rodzaju, potrzebuje regularnego oczyszczania. Na elementach ekspresu kolbowego, automatycznego bądź przelewowego zawsze pozostaje osad z kawy, który nieusunięty może poważnie zagrozić jego prawidłowej pracy. Czy istnieją jakieś specjalne, najlepiej babcine, metody na czyszczenie ekspresu? Pewnie istnieją, ale w tej kwestii najlepiej jest użyć profesjonalnych środków. Proszek czyszczący do ekspresów regularnie stosowany zadba o to, by żadne osady z kawy nie zagrozi sprawności naszego ekspresu. Do czyszczenia ekspresu automatycznego świetnie sprawdzą się również Tabletki do czyszczenia ekspresów. Każdy z tych środków oczywiście trzeba stosować zgodnie z zaleceniami producenta.  

A co z kamieniem?  

Jak doskonale wiadomo każdemu, żeby przyrządzić kawę konieczna jest woda. Bariści polecają do ekspresów świeżą, filtrowaną wodę o średniej twardości. Jednak nawet najlepszej jakości woda nie uchroni w 100% naszego urządzenia przed wszędobylskim kamieniem, na który ekspresy są bardzo wrażliwe. Nieczyszczony kamień osadza się praktycznie na każdej części ekspresu i może doprowadzić do jego zepsucia. Dlatego ekspres należy odkamieniać regularnie, najlepiej zgodnie ze wskazówkami producenta i oczywiście przy użyciu specjalnych odkamieniaczy.    

Systemy spieniania mleka też potrzebują oczyszczania  

Mleko jest pyszne, kawa z mlekiem od krowy (lub rośliny) również. Ale każdy miłośnik kawy z mlekiem musi pamiętać o czyszczeniu systemu mlecznego w swoim ekspresie. Dlaczego? Biało-żółty osad na i w środku dyszy do spieniania mleka wygląda i smakuje mało apetycznie. Zaniedbana aparatura spieniająca mleko w ekspresie potrafi zepsuć smak kawy, skutecznie. Do tego nie zapominajmy, że zepsute mleko to nie tylko problem smakowo-estetyczny, może też zawierać bakterie, które z kolei mogą zaszkodzić amatorom kawy z mlekiem. Poza tym skutecznie zapchana dysza kiedyś po prostu przestanie nam to mleko spieniać.  

Wiemy już, że o ekspres trzeba dbać i czyścić go, jak podają znawcy tematu, codziennie. Po spienieniu mleka przy użyciu ekspresu kolbowego dyszę przecieramy wilgotną szmatką, a najlepiej jeszcze „przedmuchujemy” parą, by pozbyć się pozostałości po mleku. Jeżeli dysza jest mocno zabrudzona zaschniętym mlekiem, to można ją umieścić na jakieś 30 minut w naczyniu z gorącą wodą, a następnie wytrzeć. Jednak sama woda nie zawsze (a raczej rzadko) wystarczy, w tym przypadku potrzebujemy czegoś mocniejszego, do systemów spieniania mleka w ekspresach świetnie nadaje się Środek do czyszczenia systemów mlecznych.    

Podobnie można potraktować rurkę do spieniania w automatycznym ekspresie. Poza tym automatyczne ekspresy mają specjalne programy do czyszczenia również układu spieniania mleka. I naprawdę, kiedy ekspres żąda przeprowadzenia tej procedury, nie należy mu odmawiać. A najlepiej, gdy proces czyszczenia systemu mlecznego w ekspresie powierzymy profesjonaliście, czyli wspomnianemu już Środkowi czyszczącemu do systemów mlecznych lub Tabletkom czyszczącym do systemów mlecznych. Oczywiście, zawsze przy czyszczeniu systemu do spieniania mleka, trzeba stosować się do wskazówek producenta ekspresu.  

Dla amatorów kawy z mlekiem

Wiemy już jak usunąć osad z mleka, co jest bardzo ważne dla jakości naszej ukochanej mlecznej kawy. Ale jak przyrządzić idealnie spienione mleko do kawy? Sprawdźmy, co mówią profesjonaliści.  
  • Najlepiej smakuje mleko 3,2%; tak twierdzą bariści, ale dietetycy mogą mieć inne zdanie… 
  • Mleko przed spienieniem najlepiej jest schłodzić do temperatury 2-3% oC. 
  • Nie należy mleka zbyt długo podgrzewać, a najlepsza temperatura to 60-65 oC.

A potem trzeba wyczyścić ekspres…
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2020
pixelpixel