Najdroższe kawy świata
Niekiedy możemy spotkać się z opinią, że drogie znaczy dobre. Istnieją kawy, których cena jest horrendalnie wysoka ze względu na trudność pozyskania ziarna lub niskonakładową produkcję. Czasem jednak sposób uprawy, jakość ziarna oraz ostateczny smak sprawiają, że warto za nie zapłacić niemal każdą kwotę. Poniżej ranking najdroższych kaw świata.
Kopi Luwak
Jedną z najdroższych kaw w Polsce jest Kopi Luwak, której cena waha się w granicach około 450 do 500 zł za 100 gram. Skąd taka cena? Jest ona generowana przede wszystkim przez trudność w jej pozyskiwaniu. Powstaje ona bowiem z odchodów zwierzątka, które nazywane jest luwakiem, łaskunem lub cywetą. Karmi się ono nasionami kawowców, a strawione owoce są wydalane. Zaletą jest, że luwak wybiera tylko te najzdrowsze i najbardziej okazałe owoce. Owoce kawowców zatracają swój gorzki smak, co sprawia, że kawa ma znacznie delikatniejszy smak.
Esmeralda Special
Ten rodzaj kawy nazywany jest kawowym Graalem. Należy do gatunku Gesha i uprawia się ją na panamskiej plantacji Hacienda La Esmeralda – stąd nazwa. Cechą, która wyróżnia ten rodzaj kawy, jest jej kwiatowo-owocowy aromat oraz słodkawy smak. Jaka cena? Właściwie nie ma jednej ceny. Kawa jest sprzedawana raz w roku w czasie specjalnie organizowanych aukcji. Jest to jednocześnie najbardziej utytułowana kawa na świecie.
Hawaii Kona
Ten gatunek kawy uprawiany jest na zboczach wulkanów na Hawajach, a swój niepowtarzalny smak zawdzięcza żyznej glebie wulkanicznej, która jest bogata w minerały. Również klimat ma znaczenie – w ciągu dnia panują tam wysokie temperatury, a nocą wilgotne i chłodne powietrze. Kawa zbierana jest ręcznie, a owoce są suszone na gorącym słońcu aż do chwili, gdy opadnie z nich skórka. Dopiero wówczas kawa jest gotowa do palenia w 200 stopniach Celsjusza.
St. Helena
Wśród ciekawostek o kawie warto zwrócić uwagę na historię kawy St. Helena. Miejscowa legenda głosi, że zakochany w tym gatunku kawy Napoleon sam podjął się jej uprawiania w czasie pobytu na Wyspie św. Heleny. Bez względu na to, że czy ta historia jest prawdziwa, to faktem jest, że to właśnie Napoleon sprawił, że smak tej wyjątkowej kawy dotarł do Paryża, a dalej do innych stolic europejskich. Kawa wyróżnia się cytrusową nutą, więc wszyscy ci, którzy lubią orzeźwiające smaki, odnajdą w tym gatunki idealny napój dla siebie.
Blue Mountain
W rankingu najdroższych kaw na świecie można wymienić Blue Mountain. Swoją nazwę kawa zawdzięcza niebiesko-zielonym ziarnom. Jej delikatny, lekko kwaskowy, pozbawiony goryczy smak z owocową nutą sprawia, że jest to jedna z najlepszych i najbardziej poszukiwanych kwa świata. Pochodzi z Jamajki, gdzie w chłodnej, wilgotnej aurze i w żyznej, przepuszczalnej glebie uprawiana jest od roku 1725. Kawa charakteryzuje się subtelnym, owocowym smakiem – uwydatnia się szczególnie w przypadku jasno palonych ziaren.
El Injero
Ten rodzaj kawy przywędrował do nas z Gwatemali. Właściciele plantacji są bardzo przywiązani do tradycji i dlatego od czterech pokoleń kawa powstaje dokładnie w ten sam sposób. Zbiera się ją ręcznie, suszy na słońcu, mieli i pakuje na miejscu. Ważne jest to, że kawa jest eksportowana wprost z farmy – to zapewnia najwyższą jakość produktu. W roku 2006 kawa El Injero została uhonorowana tytułem najlepszej kawy na świecie.