Krótka historia Chemexa
2016-10-03

Ojcem Chemexa był amerykański chemik dr Peter Schlumbohm. Mimo, że dr Peter Schlumbohm posiadał około 3000 różnych patentów w swojej dziedzinie, sławę zdobył dopiero po opatentowaniu i wyprodukowaniu Chemexa.
Skąd u chemika pomysł na ekspres przelewowy?
Jeśli dobrze przyjrzymy się urządzeniu to przypomina on kolbę chemiczną. Dr Peter Schlumbohm był specjalistą od filtracji i ekstrakcji. Któregoś dnia wpadł na pomysł, że zmodyfikuje kolbę chemiczną (by wygląd był atrakcyjniejszy) i doda materiał filtracyjny (obecnie stosuje się specjalistyczne filtry) i tak powstał prototyp Chemexa. Z czasem wynalazca udoskonalił urządzenie dając mu ?dziubek? do nalewania oraz drewnianą nakładkę, która nie tylko byłą ozdobą, ale również chroniła ręce przed poparzeniem gorącą kawą. Sprawdź tutaj: Chemex w naszym sklepie
Urządzenie to w krótkim czasie zdobyło wielką popularność i zagrało nawet w kilku sławnych produkcjach filmowych np. Dziecko Rosemary. Popularność urządzenia zobligowała właściciela do założenia firmy Chemex w Pittsfield. W roku 1943 Muzeum Sztuki Nowoczesnej uznało Chemex za jeden z najlepiej zaprojektowanych produktów.
Parzenie kawy w Chemexie jest bardzo proste. Musisz zaopatrzyć się w gorącą wodę, dobrą mieloną kawę z naszego sklepu i filtr. Choć sam proces parzenia zbliżony jest do parzenia w ekspresie przelewowym, to jakość zaparzanej kawy w Chemexie jest jedyna w swoim rodzaju.
Urządzenie przypomina kolby używane w laboratorium chemicznym, jednak jest zdecydowanie bardziej eleganckie. Chemex to naczynie jednoczęściowe w kształcie klepsydry. Wykonane jest z wysokiej jakości szkła żaroodpornego z drewnianym kołnierzem i skórzanym ozdobnikiem. Kołnierz znajduje się w środkowej części urządzenia i służy jako uchwyt oraz zabezpiecza przed oparzeniem. Filtry stosowane w Chemexach nie absorbują zapachów i nie przepuszczają osadów są one o 20 ? 30% grubsze od standardowych filtrów kawowych. Proces parzenia przypomina powolną infuzję spadających kropel kawy do szklanego zbiorniczka. Dzięki temu smak i aromat tak zaparzanej kawy to delikatna rozkosz dla podniebienia. Jeżeli masz ochotę na kolejną porcję świeżej kawy, to po prostu powtarzasz całą procedurę parzenia.
Pokaż więcej wpisów z
Październik 2016