Jak zrobić najlepszą waniliową kawę?

2016-11-03
Jak zrobić najlepszą waniliową kawę?Kawy smakowe cieszą się coraz większą popularnością. I nic w tym dziwnego, bo co może być lepszego niż połączenie wyśmienitej kawy z ulubionym aromatem. Jedną z najczęściej spotykanych kaw smakowych jest kawa waniliowa. W jaki sposób ją przygotować? I czym różni się kawa aromatyzowana od prawdziwej kawy waniliowej?

Aromat waniliowy kojarzy się z sielskością, przytulną ciepłą babciną kuchnią, pachnącym ciastem, spokojem i relaksem. Nic więc dziwnego, że kawa waniliowa cieszy się tak dużą popularnością. Są trzy podstawowe sposoby jej przygotowania.

Pierwszy sposób to zaparzenie aromatyzowanych i zmielonych ziaren kawowych. To najprostszy sposób, jednak nie polecany dla wytrawnych kawoszy. Dlaczego? Kawa aromatyzowana powstaje poprzez spryskanie świeżo wyprażonych ziaren kawowych olejkami eterycznymi. Proces ten ma miejsce w momencie, kiedy jeszcze gorące ziarna powinny być "wygaszone" zimnym powietrzem, by zachować swoje najlepsze walory. W tym krótkim czasie są także bardzo podatne na wilgoć i obce substancje, a spryskiwanie ich olejkami zaburza naturalny proces "zamykania się" ziaren.

Drugi sposób to zaparzenie klasycznej czarnej kawy (lub espresso) z ziaren kawowych dowolnej mieszanki lub odmiany. Do przygotowanego naparu dodaje się następnie smakowy (waniliowy) syrop smakowy oraz opcjonalnie mleko i cukier. Zalety to przede wszystkim zawartość wysokiej jakości kawy, wśród wad można wymienić nieco sztuczny - zwykle dosyć słodki i intensywny - aromat waniliowy.

Trzeci sposób - zdecydowanie najbardziej "naturalny" - to zaparzenie czarnej kawy i dodanie do niej gorącego mleka z dodatkiem prawdziwej wanilii. Powstaje aromatyczna wyśmienita kawa o delikatnym smaku. Taką właśnie kawę polecamy.
Pokaż więcej wpisów z Listopad 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel