Herbata jaśminowa – wyjątkowy smak w Twojej filiżance

2020-11-23
Herbata jaśminowa – wyjątkowy smak w Twojej filiżance

800 lat temu dostępna tylko dla najbogatszych. Dziś „cesarską perłą” może delektować się każdy! Herbata jaśminowa swoją popularność zawdzięcza nie tylko wybitnym walorom smakowym, ale i licznym zaletom prozdrowotnym. Zastanawiasz się, jak powstaje herbata jaśminowa? Czego możesz się spodziewać, gdy po napar jaśminowy sięgasz po raz pierwszy? Jakie właściwości zdrowotne oferuje ten napój? W jaki sposób poprawnie przygotować herbatę jaśminową, by zachować pełnie smaku i aromatu? Przekonajmy się.  

 

Herbata jaśminowa – jak powstaje?

Słynny kwiat, jakim jest jaśmin, swoje korzenie ma w Persji. Dopiero stamtąd około III wieku n.e. został przywieziony do Chin. Pierwszy kontakt Chińczyków z jaśminem nie wywołał w nich większej euforii… Zmieniło się to w V wieku, kiedy po raz pierwszy jaśmin połączono z herbatą!

Sam jaśmin należy do rodziny oliwkowatych. Na świecie występuje niemal 200 jego odmian. Co ciekawe, do herbaty wykorzystuje się tylko jeden rodzaj jaśminu – wielkolistny. Możemy go spotkać przede wszystkim w Indiach, Chinach, Filipinach i Sri Lance.

Piękne, białe kwiaty jaśminu zamykają się w dzień, natomiast otwierają nocą, uwalniając przy tym najsilniejszy, obłędny aromat. Ten „rytm” wyznacza z kolei zbiory rośliny, które odbywają się wyłącznie wczesnym rankiem. Następnie kwiaty jaśminu przechowuje się w chłodnych pomieszczeniach, by całkowicie nie rozkwitły. Kolejny etap to umieszczenie jaśminu przy wysuszonych liściach herbaty. Proces ten ma na celu przeniknięcie przez herbaciany susz cudownego aromatu jaśminu. Trwa on z reguły kilka godzin i jest powtarzany kilkukrotnie, po to, by herbata całkowicie „przejęła” aromat rośliny. Na sam koniec łączy się odrobinę wysuszonych kwiatów jaśminu z liśćmi herbaty.  

 

Odmiany herbaty jaśminowej i ich właściwości

Najpopularniejszą odmianą jest zielona herbata jaśminowa. Jak sama nazwa wskazuje, ten rodzaj herbaty tworzą liście zielonej herbaty i kwiaty jaśminu. Po zaparzeniu napar ma lekko pomarańczową barwę i jest niezwykle przyjemny, subtelny w smaku. Dzięki zawartości polifenoli zielona herbata jaśminowa wykazuje działanie przeciwnowotworowe, opóźnia procesy starzenia się organizmu, a ponadto działa odprężająco i rozluźniająco.

Kolejną odmianą jest biała herbata jaśminowa. Przez wielu uważana za najsmaczniejszą herbatę świata. Już sama herbata biała jest niezwykle delikatna i przyjemna w smaku. Połączona z jaśminem, tworzy absolutnie nadzwyczajną kompozycję smakową. Jest w zupełności pozbawiona goryczki, co przesądza o jej wyjątkowości. Biała herbata jaśminowa dostępna jest w nietypowej, poruszającej wyobraźnie formie. Listki herbaty zwinięte są w maleńkie kuleczki, w których to znajdują się płatki jaśminu. Oprócz subtelnego smaku i wyjątkowego aromatu to właśnie forma białej herbaty jaśminowej dodaje jej wizualnego uroku, a przy tym niesamowicie intryguje. Napar z białej herbaty jaśminowej przybiera bardzo jasną, niemal przezroczystą barwę. Dzięki temu, że biała herbata produkowana jest z najmłodszych liści i pączków, uznawana jest za najzdrowszą – posiada najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. Połączenie białej herbaty z kwiatami jaśminu to bezapelacyjnie prawdziwy eliksir młodości i naturalny lek na wiele problemów zdrowotnych. Więcej o białej herbacie przeczytasz w artykule pt. „Biała herbata – czy wiesz o niej wystarczająco dużo”.

Pora na czarną herbatę jaśminową. To świetna propozycja dla tych, którzy przepadają za smakiem tradycyjnej, czarnej herbaty. W tym przypadku to właśnie jej smak wyraźnie dominuje, natomiast posmak jaśminu jest  mało wyczuwalny. Ta wersja jaśminowego napoju, dzięki dużej zawartości teiny, dodaje energii i pobudza do działania. Jeśli czarna herbata jest Twoją ulubioną, to może warto spróbować nowej odmiany o delikatnym, kwiatowym smaku?  

 

Przygotowanie herbaty jaśminowej

Herbatę jaśminową, podobnie jak każdą inna herbatę, trzeba zaparzać wyjątkowo starannie. Tylko odpowiednio przygotowany napar pozwoli na wykorzystanie bogactwa składników dostępnych w herbacie jaśminowej i wydobycie jej smaku. Jakich zasad powinniśmy zatem przestrzegać, przygotowując zieloną, białą oraz czarną herbatę jaśminową?

  • Zielona herbata jaśminowa powinna być parzona w temperaturze 80 stopni Celsjusza przez około 3 minuty.
  • Białą herbatę jaśminową należy parzyć w temperaturze 70 stopni Celsjusza przez 5-7 minut.
  • Czarną herbatę jaśminową można parzyć w temperaturze nawet 100 stopni Celsjusza przez około 2-3 minuty.

Herbata jaśminowa nie potrzebuje żadnych dodatków, tj. substancji słodzących. Oczywiście możesz dodać do niej odrobinę cukru, miodu, syropu jabłkowego, plaster pomarańczy, kilka kropel cytryny, jednak jaśmin sprawia, że jest ona wystarczająco słodka. Delektowanie się herbatą jaśminową w czystej postaci bez dodatków, to jedyny sposób, aby uchwycić jej oryginalny, a zarazem ceniony od wieków smak.

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel