Dlaczego warto pić herbatę z melisy?

2020-12-10
Dlaczego warto pić herbatę z melisy?

Ostatnio coraz częściej sięgamy po zioła, doceniając na nowo ich niezwykłe, dobroczynne właściwości. Melisa jest jednym z najbardziej znanych ziół, a herbatę z niej znajdziemy w każdym sklepie spożywczym, zielarskim czy aptece. Czy wiesz, dlaczego warto pić melisę? Jak ją parzyć, aby zachowała możliwie jak najwięcej cennych składników dla naszego organizmu?  

 

Melisa pomaga zwalczyć stres

W sytuacjach nerwowych, stanach rozdrażnienia i poirytowania zdecydowanie warto przyrządzić sobie herbatę z melisy. Zioło to wykazuje bowiem właściwości uspokajające i relaksujące. Działa rozluźniająco, przez co sprawdzi się w stanach przewlekłego zmęczenia, jak również w stanach lękowych. Wszystko dzięki substancjom zawartym w olejku eterycznym liści mięty, które zmniejszają wrażliwość ośrodkowego układu nerwowego.

Nie bez powodu po napar z melisy sięgamy również w sytuacji, kiedy nie możemy zasnąć. Melisa nie tylko ułatwia zasypianie (działanie nasenne), ale i pomaga w łagodzeniu migrenowych bólów głowy i stanach depresyjnych. Czy herbata z melisy uzależnia? Na szczęście nie! Herbata ziołowa z melisy działa łagodnie, w żadnym wypadku nie uzależnia, a co najważniejsze nie powoduje senności ani rozdrażnienia kolejnego dnia. Jest to naturalny, ziołowy środek zarówno na problemy wynikające ze stresu, chronicznego zmęczenia jak i kłopoty z zasypianiem.  

 

Napar z melisy leczy problemy trawienne

Zawarte w liściach melisy związki pomagają na problemy trawienne, ponieważ zwiększają wydzielanie soku żołądkowego i żółci, a także pobudzają apetyt. Tym samym ułatwiają i przyśpieszają trawienie nawet bardzo ciężkich posiłków, a także niwelują wzdęcia oraz gazy. Warto zatem po spożyciu ciężkich posiłków takich jak bigos, grochówka itp. wypić filiżankę herbaty z melisy. Co ciekawe, napar ziołowy z melisy doskonale sprawdzi się jako remedium na kolkę oraz przy zapaleniu dróg żółciowych.  

 

Herbata z melisy ochrania przed miażdżycą i nie tylko

Zawarte w melisie flawonoidy i kwasy fenolowe wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Z kolei antyoksydanty neutralizują działanie wolnych rodników, które są przyczyną rozwoju chorób takich jak miażdżyca, schorzenia neurologiczne czy cukrzyca. Oznacza to, że regularne picie naparów z melisy może obniżyć ryzyko zachorowania na wyżej wymienione choroby.  

 

Melisa kontra bakterie i wirusy

Melisa lekarska, a w zasadzie olejek melisowy, wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Zaleca się stosowanie oleju z melisy w formie okładów na skórę, w celu pozbycia się opryszczki, złagodzenia skutków ukąszeń owadów, a nawet w przebiegu półpaśca. Jeśli chodzi o spożywanie herbaty ziołowej z melisy, to warto ją pić prewencyjnie w stanach obniżonej odporności, jak również w przebiegu infekcji czy to bakteryjnych, czy wirusowych (przeziębienie, grypa, zapalenie oskrzeli, dolegliwości płucne).  

 

Herbata z melisy – jaką wybrać?

Melisę lekarską znajdziemy zarówno w postaci suszu, jak i torebek. W aptece czy sklepie zielarskim powinieneś znaleźć melisę pod dwiema postaciami. W sklepie spożywczym zioło to dostępne jest zazwyczaj w formie ekspresowej, a więc torebkach. Bardzo ważne jest, aby zwracać uwagę na jakość i wybierać produkty dobre jakościowo. Co to znaczy? W przypadku czystej melisy upewnij się, czy na opakowaniu występuje informacja typu „100% liści melisy”. Jeśli chodzi o herbatę z melisy, to wybieraj tę w formie sypanej, nie ekspresowej.

W sklepach stacjonarnych i internetowych możesz spotkać się z również gotowymi mieszankami, tzn. herbatami, które oprócz melisy mają w składzie inne dodatki, takie jak pigwa, pomelo, granat, malina, truskawka pomarańcza itd. W naszym sklepie internetowym znajdziesz pyszną herbatę Albert Tea Relax stworzoną na bazie mieszanki ziół z udziałem tytułowej melisy oraz hibiskusa, lawendy, rumianku itp.  

 

Herbata z melisy – sposób parzenia

Przygotowanie herbaty z melisy jest bardzo proste. Wystarczy wsypać 1 łyżeczkę suszu na specjalne sitko przeznaczone do zaparzania tego typu herbat, następnie zalać wrzątkiem i odstawić. Melisa powinna się parzyć przez około 15-20 minut. W ciągu jednego dnia możesz wypić do 3 filiżanek takiego naparu.  

 

Zastosowanie melisy w kuchni

Wiedziałeś, że melisa jest ceniona nie tylko ze względu na właściwości prozdrowotne, ale i walory kulinarne? Liście melisy posiadają delikatny cytrynowy smak i aromat, dlatego też stanowią doskonały dodatek do letnich napojów, herbat, a nawet likierów czy nalewek. Równie ciekawy efekt smakowy lub wizualny pozwala uzyskać dodanie liści melisy do sałatek, deserów i koktajli. Stricte jako przyprawa, melisa sprawdzi się idealnie do różnego rodzaju mięs, ryb, zup, sosów, a nawet kapusty i ogórków kiszonych.

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel