Czerwone złoto faraonów, czyli o działaniu herbaty z hibiskusa
Herbata z udziałem hibiskusa odznacza się intensywnym, czerwonym kolorem, kwaskowatym smakiem i delikatnym aromatem. Warto ją spożywać nie tylko z uwagi na wyjątkowe właściwości sensoryczne, ale i liczne korzyści zdrowotne. Jakie? Przekonajmy się.
Hibiskus – co o nim wiemy?
Zwany najczęściej kwiatem malwy sudańskiej oraz ketmią – hibiskus – to roślina wywodząca się z Chin oraz Tajwanu. Ten niezwykle piękny krzew rośnie naturalnie przede wszystkim w Afryce oraz Azji, ale można go spotkać również w Brazylii, Australii, a także na Florydzie, Hawajach i Filipinach, czyli wszędzie tam, gdzie panuje klimat tropikalny lub subtropikalny.
Warto wiedzieć, że napar z hibiskusa znany był już w starożytnym Egipcie, gdzie do dziś określa się go czerwonym złotem faraonów lub karkade. Jego smak znany jest w zasadzie większości z nas, ponieważ to właśnie hibiskus jest częstym składnikiem herbat owocowych. Dzięki niemu napoje zyskują wyrazisty, orzeźwiający i kwaskowaty smak, a przy tym intensywną, czerwoną barwę i subtelny aromat. Niemniej herbata z hibiskusa zasługuje na uznanie także, a może przede wszystkim z uwagi na właściwości lecznicze. Przejdźmy zatem do ich omówienia.
Hibiskus – jakie są jego właściwości lecznicze?
Hibiskus to roślina, którą stosowano już w medycynie ludowej. Już wtedy roślinę wykorzystywano jako środek o właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybiczych, rozkurczających oraz moczopędnych. Napar z hibiskusa był ponadto pomocny w leczeniu chorób układu krążenia, przy dolegliwościach ze strony wątroby, jak również tych powiązanych z wydzielaniem żółci.
Jak widać, hibiskus nie tylko zachwyca nas swoim wyglądem, ale i skutecznie wspiera nasze zdrowie. Właściwości, jakie wykazuje są podyktowane bogatym składem, w którym to znajdziemy: flawonoidy, polifenole, antocyjany, kwasy organiczne, witaminę C, wapń, błonnik roślinny oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. To właśnie dzięki tak rozbudowanej gamie cennych związków, suszony kwiat hibiskusa znalazł zastosowanie w leczeniu wielu dolegliwości ludzkiego organizmu.
Hibiskus i jego działanie – dlaczego warto się nim zainteresować?
Spożywanie naparów z hibiskusa nie jest przemijającym trendem czy też chwilową modą żywieniową. Hibiskus obecny jest w medycynie od wieków, wpływa pozytywnie nie tylko na stan naszego zdrowia, ale i wygląd.
Pozostaje zatem pytanie, czego konkretnie możemy się spodziewać, jeżeli regularnie będziemy pić herbatę z hibiskusa? Oto korzyści:
- solidne wsparcie układu odpornościowego w walce z wirusami i bateriami, dzięki dużym ilościom witaminy C (wzmocnienie układu immunologicznego),
- obniżenie ryzyka wystąpienia chorób wątroby wynikających np. z nieprawidłowego diety (regulacja pracy wątroby),
- wsparcie w odchudzaniu poprzez przyśpieszenie metabolizmu oraz oczyszczanie organizmu z toksyn,
- obniżenie poziomu „złego” cholesterolu, a tym samym obniżenie ryzyka wystąpienia chorób serca oraz układu krążeniowego,
- obniżenie ciśnienia krwi, a więc wsparcie w leczeniu nadciśnienia tętniczego,
- neutralizacja działania wolnych rodników w organizmie,
- obniżenie ryzyka rozwoju nowotworów,
- korzystny wpływ na kondycję skóry,
- łagodzenie bólów menstruacyjnych,
- regulacja trawienia oraz eliminacja zaparć.
Herbata z hibiskusa – czy są jakieś przeciwskazania?
Faktem jest, że herbata z hibiskusa oferuje nam wiele korzyści prozdrowotnych, jednak nie oznacza to, że może ją pić każdy. Naparów z tej rośliny nie powinny spożywać przede wszystkim kobiety w ciąży ze względu na potencjalne ryzyko dla rozwoju płodu oraz ryzyko poronienia. Odradza się picia naparów z hibiskusa także kobietom przyjmującym leki antykoncepcyjne. Ponadto zmagający się ze zgagą, refluksem czy wrzodami żołądka ze względu na kwaśny smak jaki wytwarza hibiskus, powinni obserwować, czy wysoka zawartość witaminy C nie nasila nieprzyjemnych dolegliwości związanych z tymi chorobami. Szczególną ostrożność powinny zachować także osoby z niskim ciśnieniem tętniczym.
Herbata z hibiskusa – w jaki sposób ją parzyć?
Czas na przygotowanie herbaty z hibiskusa! Jak właściwie podejść do tego zadania? Aby zachować jak najwięcej dobrych dla naszego zdrowia związków, postępuj w następujący sposób:
- Odmierz 1 łyżeczkę suszonego hibiskusa.
- Zalej przegotowaną wodą o temperaturze 90-95 stopni Celsjusza.
- Przykryj talerzykiem kubek / szklankę / filiżankę i odczekaj 5-10 minut.
- Po upływie tego czasu wyjmij fusy z naparu.
- Dodaj do herbaty 1 łyżeczkę miodu / niewielką ilość cytryny lub pomarańczy (tylko wtedy, gdy chcesz poprawić jej smak).
- Smacznego!
Herbata z hibiskusem – gdzie kupić?
Na temat hibiskusa wiemy sporo, ponieważ jakiś czas temu stworzyliśmy własną herbatę z jego udziałem. Albert Tea Relax, bo o niej mowa, to herbata, w której oprócz tytułowego hibiskusa znajdziesz wiele innych cenionych od wieków ziół, m.in. melisę, miętę pieprzową czy lawendę. Ta mieszanka gwarantuje relaks dla ciała i zmysłów oraz niezapomniane wrażenia dla kubków smakowych, każdego kto po nią sięga. Odważysz się jej spróbować?