Cukier, miód, a może syrop? Czym słodzić herbatę, aby poprawić jej smak?

2020-08-30
Cukier, miód, a może syrop? Czym słodzić herbatę, aby poprawić jej smak?

Herbata jest doskonałym napojem posiadającym mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych. Nie ma jednak co ukrywać, że głównym powodem, dla którego raczymy się nią tak często jest oczywiście jej smak. Wiele osób lubi pić ją w najbardziej klasycznej formie. Inni preferują dodatki w postaci owoców, przypraw, a nawet ziół. A dla jeszcze innej grupy liczy się to, aby herbata była po prostu słodka. 

W tym artykule skupimy się właśnie na ostatniej grupie wielbicieli tego trunku. Jeśli zaliczasz się do nich – koniecznie przeczytaj do końca. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka ciekawych sposobów na poprawienie smaku Twojej herbaty. 

Cukier jako klasyczny pomysł na słodzenie herbaty 

Najczęstszą metodą słodzenia herbaty jest oczywiście biały cukier. Ma najbardziej tradycyjny i neutralny smak, a przede wszystkim skutecznie podnosi poziom słodkości przygotowanego napoju. Ze względu na jego wysoką kaloryczność, coraz więcej osób zaczyna rozglądać się za podobnymi, aczkolwiek zdrowszymi alternatywami.  

Najbardziej zbliżone walory smakowe, a jednocześnie nieco mniej kalorii ma cukier trzcinowy. Różnica jest jednak na tyle mała, że jeśli zależy Ci na bardziej dietetycznych sposobach słodzenia herbaty – musisz rozejrzeć się za czymś innym. 

Alternatywami dla cukru białego i trzcinowego mogą być także cukier kokosowy oraz cukier palmowy. Oba składające się głównie z sacharozy i występujące pod postacią płynów lub kryształów. 

Miód do herbaty jako zdrowy sposób słodzenia 

Jeśli zależy Ci na istotnej redukcji spożywanych kalorii – nie będzie on najlepszym wyborem. Jeżeli jednak chcesz zadbać o swoje zdrowie, w tym zwłaszcza wzmocnienie odporności i skuteczną walkę z przeziębieniem - miód będzie idealnym wyborem. 

Poza czynnikami wpływającymi na kondycję Twojego organizmu, posiada on również mnóstwo wartości odżywczych oraz bardzo ciekawe walory smakowe. To, jak dużo znajdziesz ich w swojej herbacie, zależy od rodzaju miodu, na który postawisz. Do wyboru masz m.in. miód wielokwiatowy, mniszkowy, lipowy, rzepakowy, a nawet gryczany. Dostępne w wersjach płynnej oraz skrystalizowanej. 

Ważne: aby miód zachował wszystkie swoje wartości - koniecznie musi być dodawany do herbaty, gdy ta ma odpowiednią (niezbyt wysoką) temperaturę! 

Syrop do herbaty jako kreatywne podejście do słodzenia napoju 

Jeśli szukasz innego sposobu na wzmocnienie smaku Twojej herbaty, możesz dodać do niej odrobinę ulubionego syropu. Ze swojej strony polecamy m.in.: 

  • Syrop klonowy - choć znany głównie jako dodatek do naleśników, jest również świetnym uzupełnieniem herbaty. Posiada wiele cennych witamin, minerałów, a także przeciwutleniaczy. To dzięki nim uchodzi za znacznie zdrowszą alternatywę dla białego cukru. 
  • Syrop z agawy - odrobinę słodszy od cukru, a jednocześnie posiadający ciut więcej wartościowych substancji odżywczych. Nie jest ich jednak na tyle dużo, aby stanowił długotrwały zamiennik. Radzimy traktować go jako ciekawe urozmaicenie i stosować wyłącznie od czasu do czasu. 

Dodatkowo, do swojej herbaty możesz dodać: syrop z pigwy, syrop z cytryny, jak i wielu innych owoców (wiśni, maliny, żurawiny). 

*W tym miejscu świadomie zrezygnowaliśmy z pisania o syropie glukozowo-fruktozowym, który uznaje się za substancję mającą wiele szkodliwych właściwości. 

Owoce jako składniki słodzące Twoją herbatę 

Jeżeli nie chcesz decydować się na żaden z wyżej wymienionych sposobów, a mimo wszystko zależy Ci, aby Twoja herbata była słodzona w naturalny sposób - pamiętaj, że zawsze możesz postawić na klasyczne owoce. 

W tym miejscu ogranicza Cię praktycznie wyłącznie Twoja wyobraźnia. Albowiem Twój ulubiony napój możesz dosłodzić zarówno za pomocą świeżych owoców (jagód, malin, porzeczek, jeżyn, a nawet pomarańczy), jak i z powodzeniem zrobić to przy użyciu licznych przetworów, dżemów i konfitur. 

W ten sposób Twoja herbata będzie nie tylko słodsza, ale zyska nowy, bardziej wyrazisty i owocowy posmak! 

Słodziki do herbaty jako niskokaloryczne zamienniki cukru 

Ostatnim pomysłem na słodzenie herbaty, o którym wspomnimy w tym artykule są słodziki, a konkretnie jeden z najpopularniejszych - aspartam. 

Zawiera znikomą ilość kalorii, za co doceniają go zwłaszcza osoby przebywające na diecie lub walczące z cukrzycą. Ponadto, jest blisko 200-krotnie słodszy od cukru. Dlatego należy szczególnie uważać z jego dodawaniem do herbaty 

A Ty? Czym posłodzisz swoją ulubioną herbatę? 

Nieważne, na co padnie Twój wybór. Pamiętaj, że bogaty asortyment herbat czeka na Ciebie właśnie w naszym sklepie online. Herbaty czarne, zielone, białe, czerwone, a nawet ziołowe czy owocowe. Zajrzyj, sprawdź i wybierz napój, który podbije Twoje kubki smakowe. 

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2020
pixelpixel