Kawa z chili – jakie ma właściwości i jak ją przygotować?

2016-11-07
Kawa z chili – jakie ma właściwości i jak ją przygotować?Kawa z chili to napój "z charakterem" - ostry, pobudzający, rozgrzewający, idealny na długie zimne wieczory. Dodanie do kawy aromatycznych przypraw nie tylko urozmaica jej smak, ale także nadaje jej nowe właściwości. Chili wzmacnia odporność, pomaga w walce z nadwagą i rozgrzewa zmarznięte ciało. Dlaczego warto sięgnąć po kawę z chili? Jak ją przygotować?

Kawa z chili to idealny napój dla kawoszy, którzy cenią sobie intensywne smaki - nie boją się jej ostrości i charakterystycznego pieczenia w język. Ale kawa z chili to coś więcej - dzięki dodatkowi przyprawy napój nabiera nowych właściwości. Chili - a przede wszystkim zawarta w nim kapsaicyna - stymuluje produkcję ciepła w organizmie, przez co przyspieszają metabolizm, a więc pośrednio - pomaga w spalaniu komórek tłuszczowych i redukcji nadwagi. Kapsaicyna ma działanie zbliżone do witamin A, C i E, ma właściwości bakteriobójcze, zmniejsza apetyt oraz stymuluje naturalne procesy odpornościowe w organizmie. Podsumowując -rozgrzewa, pomaga zrzucić zbędne kilogramy i wzmacnia odporność.

Przepis na kawę z chili

Ważna uwaga! Zanim zabierzesz się za przygotowanie swojej ulubionej kawy z dodatkiem chili, pamiętaj, aby stopniowo przyzwyczajać organizm do tej ostrej przyprawy. Chili bardzo łatwo podrażnia błonę śluzową żołądka, ponadto może uczulać. Dlatego zacznij od małych porcji chili i zwiększaj je dopiero, kiedy zyskasz pewność, że są one dobrze tolerowane przez Twój organizm.

Składniki:
  • espresso zaparzone z ulubionych ziaren kawy
  • mielone chili
  • pełnotłuste mleko (opcjonalnie, gdy wolisz kawę z mlekiem, ponadto jego dodatek nieco złagodzi ostrość chili)
  • opcjonalne dodatki: cukier, imbir, cynamon, czekolada
Przygotowanie:

Zmielić świeżo palone ziarna kawy i zaparzyć espresso. Przelać do filiżanki i poprószyć szczyptą chili. W wariancie z mlekiem - na espresso delikatnie dodać gorące spienione mleko i udekorować (opcjonalnie) posypując startą czekoladą, kakao lub cynamonem.

Kawa z chili i czekoladą

To jeden z wariantów, również warty przetestowania. Najpierw w kąpieli wodnej rozpuszczamy kilka kostek mlecznej lub gorzkiej czekolady w około 50 ml słodkiej śmietanki. Dodajemy szczyptę chili i ewentualnie cukier do smaku, szczególnie, gdy dodaliśmy gorzkiej czekolady. Taką płynną gorącą czekoladę wlewamy do filiżanki, następnie dodajemy zaparzone espresso. W zależności od upodobań można udekorować bitą śmietaną z posypką z czekolady, cynamonu lub kakao.

Kawa z chili i imbirem

Imbir ma podobne właściwości co chili - rozgrzewa, dodaje energii i stymuluje odporność. Jednak to wariant dla tych, którzy nie stronią od ostrych, intensywnych smaków. Ten rodzaj kawy przygotowuje się tak jak podstawową wersję z chili, jedynie do espresso dosypujemy dodatkowo odrobinę sproszkowanego imbiru. Wersja dla zaawansowanych kawoszy zakłada dodanie do espresso posiekanej ostrej papryczki chili i świeżo startego imbiru. W podobny sposób można przygotować kawę z chili i cynamonem.


fot. by Andrew Brown via flickr.com, creative common licence
Pokaż więcej wpisów z Listopad 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel