zestaw startowy
syropy do kawy
nowe specialty
detox
newsletter
early bird
zawsze swiezo palona kawa

   INTERNETOWY SKLEP Z KAWĄ - PALARNIA KAWY

Blog Zobacz wszystko

Czysta chemia - naukowa twarz wypalania kawy

Czysta chemia - naukowa twarz wypalania kawy

Chociaż w XXI w. mocno wzbraniamy się przed wszystkim, co „chemiczne”, nie da się ukryć, że proces powstawania kawy to…czysta chemia. A dokładniej – zaawansowany kurs chemii organicznej dla tych, którym niestraszna jest piroliza, degradacje Streckera czy reakcja Maillarda - czyli procesy chemiczne, które zachodzą w ziarnie podczas wypalania i mają decydujący wpływ na jego profil sensoryczny.
Czytaj więcej
Sztuka dripa

Sztuka dripa

Dziś parę słów o jednej z najdoskonalszych w swojej prostocie technik parzenia kawy – czyli o popularnym od ponad dekady dripie. Czego będziemy potrzebowali do idealnego porannego dripa? Jak sprawić, by kawa zaparzona w tym prostym urządzeniu była jak najbardziej złożona w smaku? Czytajcie, a dowiecie się sami…
Czytaj więcej
Espresso - magia mocy

Espresso - magia mocy

Espresso to sztuka sama w sobie i esencja wszystkiego, czym kawa jest. To prawdziwy #coffeporn: wypełniony aromatami płyn o konsystencji śmietany, barwie mrocznej jak przeszłość Kuby Rozpruwacza i smaku głębokim jak filozofia niemieckich neoromantyków. Po prostu: wszystko, co najlepsze, zamknięte w maleńkiej, mieszczącej zaledwie 50ml naparu filiżance.
Czytaj więcej
Zawód: Barista

Zawód: Barista

Praca baristy, wbrew mylącej nazwie, niewiele ma wspólnego z pracą za barem i podawaniem drinków. Barista, owszem, serwuje, ale kawę – w 1001 postaci, kilkadziesiąt/kilkaset razy dziennie. Barista to zawód, który wymaga od człowieka wiele – bo i na kawie trzeba się znać, i na sprzęcie, którym ją parzymy, a w dodatku – warto znać się na…ludziach. Bo barista to taki barman, tylko zamiast promili serwuje kofeinę – i nie robi tego w godzinach nocnych, a raczej – nieludzko porannych. Uśmiech baristy o 7 rano to zastrzyk optymizmu, a kawa, którą nam podaje, to często najlepsze lekarstwo na poniedziałek. Na czym więc tak naprawdę polega jego praca?
Czytaj więcej
Mała czarna w podróży – Parzenie dobrej kawy w nienajlepszych warunkach

Mała czarna w podróży – Parzenie dobrej kawy w nienajlepszych warunkach

Czujecie już wakacyjne klimaty? Pakujecie się na weekendowy (a może, farciarze, tygodniowy…) wypad nad jezioro, w góry – gdziekolwiek, byle z dala od cywilizacji? Super, cieszymy się razem z wami, ale… pamiętajcie – bycie na urlopie nie zwalnia nas z obowiązku parzenia dobrej, dostarczającej odpowiedniej dawki kofeiny kawy! Jak jednak przyrządzić idealnie zbalansowaną w smaku małą czarną z dala od zostawionej w domu elektronicznej wagi, filtra do wody i ekspresu? Czytajcie dalej, a dowiecie się, jak zaparzyć idealną kawę w najbardziej ekstremalnych wakacyjnych warunkach…
Czytaj więcej
Jak na tureckim kazaniu…parzyć kawę

Jak na tureckim kazaniu…parzyć kawę

Kawa „po turecku”, czyli najprawdopodobniej najczęściej (i najbardziej niewłaściwie) przyrządzany w domach naszych rodziców napój, jest według niektórych filarem tureckiej kultury. Kto był w tłocznym, wielobarwnym Istambule, ten wie, jak trudno jest przejść obojętnie obok rozsiewających kofeinowy aromat kawiarni rozlokowanych wygodnie po obu stronach Bosforu. Kultura kawy w Turcji jest tak mocno zakorzeniona w codziennym życiu tego kraju i z taką łatwością podbiła kulturę Zachodu, że UNESCO umieściła ją nawet na liście Światowego Niematerialnego Dziedzictwa. W czym tkwi więc magia kawy po turecku
Czytaj więcej
Zimna kawa - orzeźwienia podstawa!

Zimna kawa - orzeźwienia podstawa!

Nie ma nic bardziej pożądanego latem, niż łyk czegoś, co pozwoli nam się szybko schłodzić i doprowadzić organizm do stanu termicznej równowagi. Wtedy z pomocą przychodzą kawy na zimno – w najróżniejszych postaciach, dopasowanych do naszego indywidualnego smaku.
Czytaj więcej
Pokaż mi swoje ziarno, a powiem Ci skąd jesteś

Pokaż mi swoje ziarno, a powiem Ci skąd jesteś

Jakie jest ziarno kawy – każdy widzi. Mała, brązowa kuleczka, przesycona głębokim aromatem, który przenosi nas na kenijskie plantacje. Kiedy jednak obok siebie położymy dwa, lub trzy ziarnka kawy, które będą pochodzić nie tylko z kenijskiej sawanny, ale również z wiecznie zielonych kolumbijskich lasów czy sumatrzańskich wysp okaże się, że niby wszędzie kawa, ale surowiec podstawowy, czyli ziarno – zupełnie inne. Wielkość, kształt, barwa czy wreszcie – smak i zapach naparu zaparzonego z konkretnego ziarna – są specyficzne dla konkretnych odmian, varietali, a czasami – regionów. Z czego jednak tak naprawdę wynikają różnice i dlaczego ziarna tej samej rośliny mogą być tak bardzo od siebie odmienne?
Czytaj więcej
Jakich akcesoriów potrzebuje profesjonalny barista?

Jakich akcesoriów potrzebuje profesjonalny barista?

Od dawna marzysz, by zostać profesjonalnym baristą? Kawa to cały Twój świat? Prawdziwy barista oprócz szerokiej wiedzy dotyczącej kawy musi także posiadać odpowiednie akcesoria, przy pomocy których przyrządzi pyszną i aromatyczną kawę. Przekonajmy się, bez jakich narzędzi praca baristy jest niemożliwa!
Czytaj więcej
Kawa Kostaryka – 25% zniżki na kawę miesiąca przez cały listopad

Kawa Kostaryka – 25% zniżki na kawę miesiąca przez cały listopad

Kawa z Kostaryki uznawana jest przez wielu za najlepszą na świecie. W listopadzie 2020 r. to właśnie ta kawa – Kostaryka SHB staje się w sklepie internetowym Blueberry Roasters produktem miesiąca! Oznacza to, że czeka na Was duża zniżka na zakupy! Zanim jednak oddamy na Wasz użytek specjalny kupon rabatowy do wykorzystania w sklepie online, poświęćmy krótką chwilę na omówienie kwestii związanych z kawą Kostaryka. Czyż nie dobrze byłoby wiedzieć – jak odbywa się uprawa kawy w tej części globu? Co odpowiada za jej wyjątkowy smak i aromat? Czym jest skrót SHB przy nazwie kawa Kostaryka? Zapraszamy do odkrycia tych i wielu innych, cennych informacji!

Czytaj więcej

Aktualności Zobacz wszystko

MENU CAFE BORÓWKA

Zapraszamy do sprawdzenia naszego aktualnego menu. Espresso za 2,99zł, doskonałe kawy mrożone oraz lody na gorące dni!
Czytaj więcej
Tam, gdzie rośnie kawa

Tam, gdzie rośnie kawa

Znacie ten stan, kiedy budząc się do pracy przymykacie oczy i myślami przenosicie się, unoszony kawowym aromatem ku miejscom ciekawszym, cieplejszym i bardziej egzotycznym niż firmowy open space? My wtedy teleportujemy się ku tropikalnym wzgórzom, gdzie dojrzewają czerwone owoce coffee arabica. Kochamy podróże, nawet wtedy, gdy są sprawą niełatwą – dlatego dzisiaj zabierzemy Was na wyprawę dookoła świata –  oczywiście szlakiem kawy.
 
 
Czytaj więcej

Blueberry Roasters to palarnia i sklep z kawą, o  bardzo długiej tradycji i starannie pielęgnowanymi zwyczajami z zakresu rzemiosła. Ziarna, pochodzące z najlepszych plantacji z całego świata, dostarczane są przez zaufanych dostawców, dzięki czemu proces (kończący się w momencie zaparzenia aromatycznego naparu w domowym zaciszu lub przy firmowym biurku ) już od samego początku obiera właściwy kierunek. Długa droga kawy Po długiej podróży, docierają do nas w końcu zielone, surowe ziarna. Doskonale wiemy, co należy zrobić, aby wydobyć z nich pełnię aromatu. Zanim ziarna zostaną poddane odpowiednim procesom, posiadają zaledwie kilkanaście substancji odpowiadających za walory smakowe – finalnie stawka ta zostaje podbita kilkaset razy, dzięki czemu każda z mieszanek staje się niepowtarzalna. Trzeba jednak pamiętać o tym, że nawet drobne zmiany w doborze czasu wypalania lub poziomu temperatury potrafią wpłynąć na ostateczny efekt. Poświęcenie uwagi wszelkim detalom, ma więc decydujące znaczenie - im więcej doświadczenia i wiedzy posiada zespół palarni kawy, tym lepsze kompozycje jest w stanie uzyskać. Dlaczego właśnie my? Palarnia kawy jest miejscem, w którym tworzy się smak i aromat. Dlatego warto wybrać markę cieszącą się uznaniem na lokalnym rynku, szanującą każdego Klienta i skupiającą wokół siebie osoby, które charakteryzują się prawdziwą pasją do swojej pracy. Blueberry Roasters spełnia wszystkie te wymagania. Nasza kawa, dociera do setek domów i firm, stając się częścią zarówno codziennych, jak i wyjątkowych wydarzeń. Ponadto, od lat gościmy Wrocławian w kawiarni w centrum miasta, zyskując ich sympatię i uznanie, co jest dla nas niezmiennie dużym wyróżnieniem. Internetowy sklep z kawą najwyższej jakości Ze swojej strony gwarantujemy, że zawsze dostarczamy świeżo paloną kawę, poddaną procesom prażenia – maksymalnie dwa tygodnie wcześniej. Jesteśmy niedużą firmą, co przekuliśmy w jeden ze swoich największych atutów. Otóż tym sposobem, możemy lepiej dopasować się do oczekiwań odbiorców, a także osobiście koordynować wszystkie działania związane z wypalaniem ziaren i ich wysyłką. Zawsze wypalamy małe partie kawy, które na bieżąco trafiają do Klientów, omijając tym samym etap magazynowania. Większość naszej oferty, stanowią kawy 100% Arabica, ale posiadamy również mieszanki z Robustą. Wszystkie produkty pakujemy w szczelne opakowania, aby jak najdłużej zatrzymać ich wyjątkowy smak i zapach. Nasza palarnia kawy jest w pełni profesjonalna, staramy się usatysfakcjonować Klientów w zakresie jakości produktów i najwyższych standardów obsługi. Chętnie odpowiemy na dodatkowe pytania związane z zamówieniem. Nie tylko kawa… Warto wiedzieć, że w naszej ofercie znajduje się nie tylko kawa. Blueberry Roasters to także sklep z herbatą wysokiej jakości. Naszym klientom, oferujemy zatem herbaty zielone, czarne, białe, czerwone, ale też ziołowe oraz rooibos. Miłośnicy wyjątkowych doznań smakowych, z pewnością zainteresują się oferowanymi przez nas, specjalnymi syropami do kawy. Ponadto, posiadamy również szeroki wybór ekspresów do kawy, a to zarówno tych dla gastronomii, jak i do użytku domowego.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel