2021-02-26

Herbata czarna – pochodzenie, produkcja, właściwości i sposób parzenia

Herbata to zaraz po wodzie, najczęściej spożywany napój na świecie. Podczas jednego dnia, 60 % ludności świata, pije nawet 20 miliardów filiżanek naparu. Pod względem produkcji herbacianego suszu, dominuje oczywiście czarna odmiana, gdyż to właśnie ta jest najczęściej wybierana. Mimo tego, że to zieloną herbatę uznaje się za najzdrowszą okazuje się, że czarna w niczym jej nie ustępuje. 

Czarna herbata – skąd pochodzi?

Herbaty czarne otrzymuje się z liści, a także nierozwiniętych pąków krzewów Camellia sinensis. Spora część gatunków tej rośliny, najlepiej czuje się w ciepłym oraz wilgotnym klimacie we wschodniej i południowo-wschodniej części Azji, co potwierdza fakt, że kraje z tych regionów dominują na herbacianym rynku. Czarna herbata produkowana jest z liści, które pochodzą z Chin, z Jawy, Sumatry oraz Sri Lanki. Od niedawna, jest też uprawiana w Afryce, a to chociażby w Kenii, Ruadzie, RPA, czy w Tanzanii.

Produkcja

Na samym początku, w wypadku herbaty wysokiej jakości, produkcja oznacza zerwanie świeżych listków z krzewu – pierwszych dwóch oraz pączka herbacianego. Kolejno następuje proces więdnięcia, co ma na celu zredukować wodę w liściach, a także większych ich elastyczność, przez co łatwiej będzie je rolować i pozwoli na utlenianie. Kiedy uda się uzyskać pełną oksydacje, możliwe jest suszenie liści, aby usunąć nadmiar wody. Zanim czarna herbata będzie mogła być zaparzona, konieczne jest jej posortowanie i oczyszczenie. Ważnym etapem jest także ocena sensoryczna. Dopiero po tym, możliwe jest jej zapakowanie i transport.

Właściwości czarnej herbaty

Herbaty czarne, a dokładniej mówiąc napar z nich uzyskiwany, do naszego organizmu nie dostarcza żadnych substancji odżywczych, ani też tłuszczów i białka. To jednak bardzo bogate źródło polifenoli i to właśnie dzięki nim, czarna herbata zawdzięcza swe właściwości. Otóż polifenole wykazują mocne działanie przeciwutleniające oraz przeciwzapalne, co zostało już udowodnione. Co więcej naukowcy wskazują, że istnieje korelacje pomiędzy spożywaniem czarnej herbaty, a redukcją ryzyka pojawienia się chorób sercowo-naczyniowych. Wszystko to z uwagi na to, iż polifenole zapobiegają utlenianiu cholesteroli frakcji LDL,  a także mają przeciwzapalne działanie. Ma to spore znaczenie, podczas rozwoju miażdżycy, czy też nadciśnienia tętniczego. Co więcej, istnieją również badania, które dowodzą, że picie czarnej herbaty działa przeciwnowotworowo.

Obecna w niej teina działa pobudzająco i wpływa na koncentrację, przez co oddziałuje na nasze poznawcze zdolności. Dodatkowo, w liściach czarnej herbaty znajduje się sporo fluoru, co z kolei wpływa na zdrowie naszej jamy ustnej. Zagłębiając się bardziej, natrafimy również na ciekawą informację, jakoby czarna herbata korzystnie oddziaływała na gęstość mineralną kości, u kobiet w okresie menopauzalnym.

Czy można powiedzieć, że czarna herbata jest zdrowa?

Jeśli czarną herbatę pijemy w rozsądnych ilościach, może być ona dobry uzupełnieniem prozdrowotnej profilaktyki. Znajdujące się w niej przeciwutleniacze mają na nas dobry wpływ, jednak ich nadmiar może być szkodliwy. Polifenole mogą hamować wchłanianie żelaza, co w konsekwencji może doprowadzić do jego niedoboru i anemii. Z uwagi na to, czarnej herbaty nie powinniśmy spożywać w trakcie posiłku.

Metoda parzenia czarnej herbaty

Przygotowanie naparu z herbaty czarnej jest o wiele prostsze, niżeli w wypadku zielonej, a to z uwagi na fakt, że po prostu nie da się jej zepsuć. Susz zalewamy wrzącą wodą, parząc przez od 2 do 5 minut. Ekspresowe herbaty parzą się krócej, zaś te liściaste nieco dłużej, aby mogły uwolnić swój aromat. Do czarnej herbaty doskonale pasuje miód lub cytryna, natomiast warto pić ją bez dodatków, gdyż posiada ona bogaty smak.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel