2021-02-26

Czy napój z kawy ziarnistej jest zdrowy?

Dla wielu osób, filiżanka tzw. „małej czarnej” to wręcz rytuał. Często dochodzi do tego jeszcze popołudniowa latte, czy też cappuccino na podwieczorek. Niektórzy jednak mają wątpliwości co do tego, jak częste picie kawy wpływa na nasze zdrowie. Otóż wiele mówi się o tym, że kawa może negatywnie wpływać na ciśnienie krwi, a także, że wypłukuje z naszego organizmu magnez. Jak jednak jest naprawdę?

Kawa i jej pochodzenie

Kawa jest napojem, który przygotowuje się z palonych, a kolejno mielonych ziaren kawowca. W Europie, kawa ziarnista pojawiła się na przełomie XVI i XVII wieku, a przywieźli ją Brytyjczycy i Holendrzy ze wschodnich Indii. Stała się ona popularna nieco później, gdyż na początku uważana była za bardzo niesmaczną i szkodliwą. Jako, że był to bardzo drogi towar, pozwolić sobie mogli na nią jedynie reprezentanci elit. Dopiero jej masowa produkcja sprawiła, że pojawiła się ona w niemal wszystkich domach. Aktualnie, kawa uprawiana jest szczególnie w Wietnamie, Ameryce Południowej, Afryce, a także w Indonezji, a aż 70% upraw stanowi odmiana o nazwie Arabica, która uważana jest chociażby za najlepszą kawę ziarnistą do ekspresu.

Kawa i jej wartości odżywcze

Można stwierdzić, że kawa to najchętniej pijany gorący napój, a zarazem najbardziej popularna, ogólnie dostępna używka. Szacuje się, że każdego roku na świecie wypija się około 400 miliardów filiżanek kawy. Na szczególną uwagę zasłużyła sobie nie tylko swym smakiem, ale też wysoką zawartością kofeiny. Z uwagi na to, ma ona stymulujący i pobudzający wpływ na nasz układ nerwowy, przez co poprawia wydolność, koncentrację, a także nasz ogólny nastrój. W kawie znajdują się też polifenole, które posiadają silne właściwości antyoksydacyjne, a także kwas kawowy, ferulowy oraz chlorogernowy. Warto wiedzieć, że wraz ze wzrostem stopnia wypalenia kawy, zawartość tych związków będzie mniejsza. Przyjemny zapach ziaren kawy bierze się z zawartych w nich związków lotnych, a to m.in. pirazyny, pirole, związki siarkowe i fenolowe, furany, czy też pirazyny.  Filiżanka kawy na pewno nie zaszkodzi osobom, które dbają o linie, gdyż jest ona bezkaloryczna. Co więcej, znajdują się w niej niewielkie ilości magnezu, sodu, potasu i wapnia.

Kawa i jej właściwości zdrowotne

Mimo tego, że bardzo często uznaje się kawę za szkodliwą używkę i to w jednym szeregu z papierosami i alkoholem, tak naprawdę może ona posiadać bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie.

Odchudzanie oraz metabolizm

Zawarta w dobrej kawie ziarnistej kofeina, bardzo pozytywnie wpływa na metabolizm tłuszczów i węglowodanów. Zmienia insulinowrażliwość tkanek, a przy tym zwiększa stężenie glukozy i insuliny. Kofeina sprawia też, że przyspiesza nasz metabolizm, a dzięki temu tłuszcze rozkładają się znacznie szybciej, co oczywiście będzie sprzyjać procesowi odchudzania. Bardzo często spotkamy się bowiem z preparatami odchudzającymi, w wypadku których, kawa jest jednym ze składników. Regularne picie dobrej kawy zmniejsza też ryzyko rozwinięcia się cukrzycy, a także marskości wątroby.

Choroba Alzheimera i Parkinsona

Dobry wpływ kawy na nasz układ nerwowy, zawdzięczamy teobrominie i teofilinie, które poprawiają koncentrację, zmniejszają zmęczenie oraz uczucie senności. Badania dowodzę, że zachodzi pewna korelacja, pomiędzy systematycznym piciem kawy, a opóźnieniem rozwoju Alzheimera i Parkinsona. Co więcej, uznaje się też, że picie kawy również chroni przed tymi chorobami, natomiast nie jest to potwierdzone naukowo.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel