nowe specialty
detox
newsletter
zestaw startowy
early bird
tabletki do systemów mlecznych
zawsze swiezo palona kawa
syropy do kawy

Blog Zobrazit všechny

Czysta chemia - naukowa twarz wypalania kawy

Czysta chemia - naukowa twarz wypalania kawy

Chociaż w XXI w. mocno wzbraniamy się przed wszystkim, co „chemiczne”, nie da się ukryć, że proces powstawania kawy to…czysta chemia. A dokładniej – zaawansowany kurs chemii organicznej dla tych, którym niestraszna jest piroliza, degradacje Streckera czy reakcja Maillarda - czyli procesy chemiczne, które zachodzą w ziarnie podczas wypalania i mają decydujący wpływ na jego profil sensoryczny.
Přečtěte si více
Sztuka dripa

Sztuka dripa

Dziś parę słów o jednej z najdoskonalszych w swojej prostocie technik parzenia kawy – czyli o popularnym od ponad dekady dripie. Czego będziemy potrzebowali do idealnego porannego dripa? Jak sprawić, by kawa zaparzona w tym prostym urządzeniu była jak najbardziej złożona w smaku? Czytajcie, a dowiecie się sami…
Přečtěte si více
Espresso - magia mocy

Espresso - magia mocy

Espresso to sztuka sama w sobie i esencja wszystkiego, czym kawa jest. To prawdziwy #coffeporn: wypełniony aromatami płyn o konsystencji śmietany, barwie mrocznej jak przeszłość Kuby Rozpruwacza i smaku głębokim jak filozofia niemieckich neoromantyków. Po prostu: wszystko, co najlepsze, zamknięte w maleńkiej, mieszczącej zaledwie 50ml naparu filiżance.
Přečtěte si více
Zawód: Barista

Zawód: Barista

Praca baristy, wbrew mylącej nazwie, niewiele ma wspólnego z pracą za barem i podawaniem drinków. Barista, owszem, serwuje, ale kawę – w 1001 postaci, kilkadziesiąt/kilkaset razy dziennie. Barista to zawód, który wymaga od człowieka wiele – bo i na kawie trzeba się znać, i na sprzęcie, którym ją parzymy, a w dodatku – warto znać się na…ludziach. Bo barista to taki barman, tylko zamiast promili serwuje kofeinę – i nie robi tego w godzinach nocnych, a raczej – nieludzko porannych. Uśmiech baristy o 7 rano to zastrzyk optymizmu, a kawa, którą nam podaje, to często najlepsze lekarstwo na poniedziałek. Na czym więc tak naprawdę polega jego praca?
Přečtěte si více
Mała czarna w podróży – Parzenie dobrej kawy w nienajlepszych warunkach

Mała czarna w podróży – Parzenie dobrej kawy w nienajlepszych warunkach

Czujecie już wakacyjne klimaty? Pakujecie się na weekendowy (a może, farciarze, tygodniowy…) wypad nad jezioro, w góry – gdziekolwiek, byle z dala od cywilizacji? Super, cieszymy się razem z wami, ale… pamiętajcie – bycie na urlopie nie zwalnia nas z obowiązku parzenia dobrej, dostarczającej odpowiedniej dawki kofeiny kawy! Jak jednak przyrządzić idealnie zbalansowaną w smaku małą czarną z dala od zostawionej w domu elektronicznej wagi, filtra do wody i ekspresu? Czytajcie dalej, a dowiecie się, jak zaparzyć idealną kawę w najbardziej ekstremalnych wakacyjnych warunkach…
Přečtěte si více
Jak na tureckim kazaniu…parzyć kawę

Jak na tureckim kazaniu…parzyć kawę

Kawa „po turecku”, czyli najprawdopodobniej najczęściej (i najbardziej niewłaściwie) przyrządzany w domach naszych rodziców napój, jest według niektórych filarem tureckiej kultury. Kto był w tłocznym, wielobarwnym Istambule, ten wie, jak trudno jest przejść obojętnie obok rozsiewających kofeinowy aromat kawiarni rozlokowanych wygodnie po obu stronach Bosforu. Kultura kawy w Turcji jest tak mocno zakorzeniona w codziennym życiu tego kraju i z taką łatwością podbiła kulturę Zachodu, że UNESCO umieściła ją nawet na liście Światowego Niematerialnego Dziedzictwa. W czym tkwi więc magia kawy po turecku
Přečtěte si více
Zimna kawa - orzeźwienia podstawa!

Zimna kawa - orzeźwienia podstawa!

Nie ma nic bardziej pożądanego latem, niż łyk czegoś, co pozwoli nam się szybko schłodzić i doprowadzić organizm do stanu termicznej równowagi. Wtedy z pomocą przychodzą kawy na zimno – w najróżniejszych postaciach, dopasowanych do naszego indywidualnego smaku.
Přečtěte si více
Pokaż mi swoje ziarno, a powiem Ci skąd jesteś

Pokaż mi swoje ziarno, a powiem Ci skąd jesteś

Jakie jest ziarno kawy – każdy widzi. Mała, brązowa kuleczka, przesycona głębokim aromatem, który przenosi nas na kenijskie plantacje. Kiedy jednak obok siebie położymy dwa, lub trzy ziarnka kawy, które będą pochodzić nie tylko z kenijskiej sawanny, ale również z wiecznie zielonych kolumbijskich lasów czy sumatrzańskich wysp okaże się, że niby wszędzie kawa, ale surowiec podstawowy, czyli ziarno – zupełnie inne. Wielkość, kształt, barwa czy wreszcie – smak i zapach naparu zaparzonego z konkretnego ziarna – są specyficzne dla konkretnych odmian, varietali, a czasami – regionów. Z czego jednak tak naprawdę wynikają różnice i dlaczego ziarna tej samej rośliny mogą być tak bardzo od siebie odmienne?
Přečtěte si více
Jakich akcesoriów potrzebuje profesjonalny barista?

Jakich akcesoriów potrzebuje profesjonalny barista?

Od dawna marzysz, by zostać profesjonalnym baristą? Kawa to cały Twój świat? Prawdziwy barista oprócz szerokiej wiedzy dotyczącej kawy musi także posiadać odpowiednie akcesoria, przy pomocy których przyrządzi pyszną i aromatyczną kawę. Przekonajmy się, bez jakich narzędzi praca baristy jest niemożliwa!
Přečtěte si více
Kawa Kostaryka – 25% zniżki na kawę miesiąca przez cały listopad

Kawa Kostaryka – 25% zniżki na kawę miesiąca przez cały listopad

Kawa z Kostaryki uznawana jest przez wielu za najlepszą na świecie. W listopadzie 2020 r. to właśnie ta kawa – Kostaryka SHB staje się w sklepie internetowym Blueberry Roasters produktem miesiąca! Oznacza to, że czeka na Was duża zniżka na zakupy! Zanim jednak oddamy na Wasz użytek specjalny kupon rabatowy do wykorzystania w sklepie online, poświęćmy krótką chwilę na omówienie kwestii związanych z kawą Kostaryka. Czyż nie dobrze byłoby wiedzieć – jak odbywa się uprawa kawy w tej części globu? Co odpowiada za jej wyjątkowy smak i aromat? Czym jest skrót SHB przy nazwie kawa Kostaryka? Zapraszamy do odkrycia tych i wielu innych, cennych informacji!

Přečtěte si více

Aktuality Zobrazit všechny

Tam, gdzie rośnie kawa

Tam, gdzie rośnie kawa

Znacie ten stan, kiedy budząc się do pracy przymykacie oczy i myślami przenosicie się, unoszony kawowym aromatem ku miejscom ciekawszym, cieplejszym i bardziej egzotycznym niż firmowy open space? My wtedy teleportujemy się ku tropikalnym wzgórzom, gdzie dojrzewają czerwone owoce coffee arabica. Kochamy podróże, nawet wtedy, gdy są sprawą niełatwą – dlatego dzisiaj zabierzemy Was na wyprawę dookoła świata –  oczywiście szlakiem kawy.
 
 
Přečtěte si více
pixelpixel