Kawy Zielone - Blueberry Roasters

( ilość produktów: 8 )

Czym jest zielona kawa?

Zielona kawa nadal stanowi dla niektórych osób sporą nowość, chociaż coraz częściej trafia do filiżanek Polaków. Chociaż nazwa, jak i kolor wskazują, że może to być jakaś nietypowa odmiana, to tak naprawdę zieloną kawę pozyskuje się z tych samych ziaren, co kawę czarną. Innymi słowy są to niepalone ziarna, pozyskiwane bezpośrednio z kawowca. Kawa ta jest niezwykle zdrowa i charakteryzuje się wyjątkowym smakiem - ziarna zachowują pełnię wartości odżywczych, ponieważ nie są poddawane żadnym dodatkowym procesom obróbczym. W przypadku kawy zielonej ten sam kolor zachowuje również napar. W zależności od stopnia zaparzenia czy jakości ziaren gotowy napój może przybierać różne odcienie zieleni.

Właściwości zielonej kawy

Zielona kawa, w odróżnieniu od palonych ziaren, zawiera kwas chlorogenowy (ACG) – substancję, która ulega utlenieniu w trakcie wypalania. Wykazuje on szereg prozdrowotnych właściwości. Do tych z pewnością najistotniejszych z punktu widzenia zdrowia należy działanie antyoksydacyjne, czyli niwelujące wolne rodniki. Kwas chlorogenowy działa również moczopędnie, a także detoksykacyjnie – bierze udział w procesie usuwania metali ciężkich z organizmu. Równie ciekawym zjawiskiem jest wzmacnianie układu immunologicznego poprzez stymulację produkcji przeciwciał.

Regularne spożywanie zielonej kawy spowalnia procesy starzenia się komórek. W pewnym stopniu może również zapobiegać nowotworom. Działanie to wspiera także kwas kawowy, który wykazuje właściwości przeciwzapalne. Znajdujący się w ziarnach kwas ferulowy chroni natomiast komórki przed degeneracją DNA.

Badania prowadzone nad tym, jakie właściwości zdrowotne wykazują ziarna zielonej kawy potwierdzają, że regularnie przyjmowany napar zmniejsza wchłanianie glukozy, co sprzyja zapobieganiu cukrzycy, ale też wiąże się z niwelowaniem tkanki tłuszczowej. Ponadto spożywanie zielonej kawy poprawia samopoczucie i koncentrację – w tym wypadku działa niczym tradycyjna kawa palona.

Kwas chlorogenowy - czy kawa może odchudzać?

Kwas chlorogenowy wykazuje właściwości antyoksydacyjne, ale wskazuje się także na to, jak wspomaga odchudzanie. W jaki sposób substancja ta wpływa na redukcję masy ciała? Czy faktycznie przyspiesza przemianę materii?

Zielona kawa, oczywiście poparta zdrową dietą, w znacznym stopniu wpływa na ograniczenie poczucia łaknienia. To oznacza, że jej spożywanie ułatwia walkę z tak zwanym wilczym głodem, który często dopada wieczorami i jest w stanie zniwelować procesy odchudzania. Dzięki zawartości kwasu chlorogenowego ogranicza także wchłanianie cukrów prostych, wyrównując parametry gospodarki węglowodanowej.

Właściwości odchudzające przypisywane zielonej kawie najlepiej potwierdzić możesz wprowadzając napar do swojej codziennej diety - bo to właśnie od niej, jak i od aktywności fizycznej, zależy spadek masy ciała.

Jakie wartości odżywcze ma zielona kawa?

W składzie zielonej kawy znajduje się wiele korzystnych dla człowieka wartości odżywczych. 100 gramów ziaren zawiera jedynie 14 kalorii i nieco ponad 3 gramy węglowodanów. Do tego, poza wspomnianymi wyżej antyoksydantami wpływającymi na zwalczanie wolnych rodników czy wspomagającymi odchudzanie, w jej składzie znajdują się składniki mineralne i odżywcze różnego rodzaju.

Składniki zielonej kawy to wspomniane kwasy, ale też polifenole o działaniu antyoksydacyjnym, kwas salicylowy czy witaminy takie, jak kwas foliowy, B12, B1 czy szereg minerałów – wapń, magnez, żelazo czy miedź.

Chociaż zielone ziarna nie za bardzo przypominają kawę paloną, to wykazują podobne działanie pobudzające. Zielona kawa zawiera kofeinę o dokładnie takich samych właściwościach, jak w przypadku czarnej kawy. Z tego względu nie zawsze zalecana jest osobom uskarżającym się na wysokie wartości ciśnienia tętniczego czy z chorobami serca – o tym, czy możesz pić zieloną kawę zapytaj swojego lekarza!

Proces zaparzania ma znaczenie

W ofercie naszego sklepu internetowego znajdziesz bogaty wybór kawy zielonej. Klientom dostarczamy zarówno całe, jak i zmielone ziarna. Każdy wariant oferowany jest w dwóch gramaturach: 250 i 1000 gramów.

Swoje właściwości zielona kawa wykazuje przede wszystkim przy zachowaniu odpowiedniego procesu jej parzenia. A ten nie jest specjalnie skomplikowany! Kawę zieloną (zmieloną) w ilości około dwóch łyżeczek na filiżankę należy zalać gorącą wodą, której temperatura oscyluje w granicach 85-90 stopni Celsjusza. Kawa powinna przed spożyciem parzyć się mniej więcej 10 minut. Gotowy napar możesz posłodzić, ale wielu osobom smakuje również "na surowo" - bez charakterystycznej goryczki, za to z lekką kwaskowatością. Możesz też zaparzać bezpośrednio ziarna kawy zielonej. W tym przypadku nadają się one do kilkukrotnego wykorzystania, podobnie jak liście herbaty zielonej czy yerba mate.

Zieloną kawą delektować można się do dwóch filiżanek dziennie – nie wolno zapominać, że nadal jest w niej kofeina, zatem spożywanie jej wieczorem nie jest wskazane, jeśli masz problemy ze snem. Chociaż ze względu na swoje właściwości kawa zielona uznawana jest za bardzo zdrową, nie powinny jej pić kobiety karmiące piersią i dzieci przed 16 rokiem życia. Do drugiej grupy przeciwwskazań zalicza się wymienione już schorzenia kardiologiczne.

Kawa zielona w naszym asortymencie pakowana jest do specjalnych, ekologicznych torebek papierowych. Wszystko po to, żeby nie straciła swoich właściwości prozdrowotnych czy smakowych. Surowe ziarna, które nie są poddawane procesowi palenia, mogą też stanowić ciekawy prezent dla osoby, która jeszcze nie miała okazji rozsmakować się w zielonej kawie.

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel