Zapoznanie z herbatą cejlońską

2021-04-27
Zapoznanie z herbatą cejlońską

Herbata cejlońska to rodzaj herbaty czarnej uznawanej za jedną z najlepszych na świecie. Nie pozostaje zatem nic innego, jak zgłębić jej historię, przybliżyć walory smakowe i właściwości zdrowotne. Gotowi wyruszyć w podróż na Sri Lankę?  

 

Herbata cejlońska – pochodzenie

Herbatę cejlońską powinniśmy kojarzyć ze… Sri Lanką! To właśnie tam uprawia się i produkuje tytułową herbatę. Klimat panujący na Sri Lance zdecydowanie sprzyja całorocznym zbiorom herbaty. Wysokie temperatury (średnia temperatura powietrza wynosząca 27 stopni Celsjusza), duża wilgotność powietrza, obecność pory mokrej stwarzają warunki idealne do uprawy najznakomitszej czarnej herbaty cejlońskiej

Jednak nie sam mikroklimat odpowiedzialny jest za wspaniałe określenia herbaty cejlońskiej. Dużą rolę w całym tym procesie odgrywają odpowiednie techniki uprawy i staranne zbiory. Regularne, a przy tym w pełni naturalne nawożenie gleby, zbiory ręczne (wszelkie metody mechaniczne zostały przez plantatorów odrzucone) powodują, że herbata cejlońska zazwyczaj określana jest jako produkt wysokiej jakości. Co do samych zbiorów, bo jest to kwestia dość interesująca, zbiera się tylko pączek i dwa górne liście. Z pączków rośliny produkuje się herbaty białe, natomiast z młodych listków herbaty czarne, czerwone i zielone. Ta wyjątkowa staranność podczas zbiorów przekłada się na wybitny smak i aromat naparów.

A jeśli już o smaku i aromacie – te mogą się od siebie zasadniczo różnić. Wynika to z faktu, że poszczególne plantacje położone są w rożnych częściach Sri Lanki. Z tego względu herbaty cejlońskie ze Sri Lanki dzieli się na 3 kategorie:

  • High grown – rosnące na wysokości ponad 1200 m n.p.m.
  • Medium grown – rosnące na wysokości 600 – 1200 m n.p.m.
  • Low grown – rosnące na wysokości do 600 m n.p.m.

Ciekawostką jest, że Ceylon to dawna nazwa Sri Lanki. Uprawy herbaty rozpoczęto tam w pierwszej połowie XIX wieku. Co ciekawe, zanim głównym produktem uprawnym Sri Lanki stała się herbata, wcześniej prym wiodła tam kawa. Obecnie Sri Lanka uznawana jest za jednego z wiodących producentów herbat na całym świecie.  

 

Herbata cejlońska liściasta – cechy charakterystyczne

Jeśli herbata z Cejlonu to tylko czarna? Odpowiedź na to pytanie brzmi: nie do końca. Na Sri Lance powstają bowiem zarówno herbaty czarne, jak i białe, zielone czy czerwone, niemniej to herbaty czarne cieszą się największą popularnością. Są one eksportowane na rynki zagraniczne, gdzie często uchodzą za absolutnie najlepsze herbaty czarne.

Przejdźmy teraz do cech charakterystycznych, jakie kryje filiżanka takiego naparu. Kolor jaki uzyskujemy po zaparzeniu herbaty cejlońskiej, można określić jako bursztynowy lub miedziany. Smak jest intensywny, wyrazisty, wyczuwalnie cierpki. Aromat zaś niesamowicie głęboki.  

 

Herbata cejlońska – właściwości

Czarna herbata to produkt, który gości w każdym polskim domu. Jesteśmy przyzwyczajeni do tego rodzaju herbaty – do tego stopnia, że nawet nie zastanawiamy się, czy posiada ona jakiekolwiek właściwości zdrowotne. A tymczasem ma ich całkiem sporo. Oto one:

  • W czarnej herbacie z Cejlonu znajdują się flawonoidy, a więc związki, które hamują procesy starzenia się organizmu. Picie herbaty tego typu wpływa więc korzystnie na ogólny stan zdrowia, stan cery, a ponadto chroni przed chorobami cywilizacyjnymi. 
  • Zawarte w herbacie czarnej katechiny obniżają poziom „złego” cholesterolu, jak również regulują ciśnienie tętnicze krwi.
  • Obecność fluoru w herbacie cejlońskiej chroni zęby przed próchnicą. Można więc powiedzieć, że wypijanie jednej, dwóch filiżanek czarnej herbaty w ciągu dnia to korzyść sama w sobie dla zdrowia jamy ustnej.
  • Na sam koniec – teina, czyli substancja odpowiadająca za pobudzenie. Dzięki niej czarną herbatę możemy traktować jako alternatywę dla kawy.  

 

Herbata z Cejlonu – gdzie kupić i jak przygotować?

Chcąc mieć pewność, że czarna herbata cejlońska zagwarantuje nam wymienione wyżej właściwości prozdrowotne, musimy zwracać uwagę na jej jakość. Bezsprzecznie wybierajmy herbaty sypane. Te zamknięte w torebkach są zazwyczaj niskiej jakości.

W naszym sklepie internetowym znajdziesz wysokiej jakości produkt – Albert Tea Ceylon OP Nuvara Eliya. To czarna herbata z nutami wiśni pochodząca z dawnego Cejlonu. Omawiana herbata pochodzi z terenów uprawnych położonych na wysokości 2100 m n.p.m., które stanowią obecnie jedynie 4% całej powierzchni Sri Lanki. Zgodnie z tą informację Albert Tea Ceylon OP Nuvara Eliya jest produktem, którym zdecydowanie warto się zainteresować. Odważysz się?

Kiedy już podejmiesz decyzję o wyborze herbaty czarnej cejlońskiej liściastej, kolejną ważną rzeczą jest sposób jej przygotowania. W tym celu odmierz 1 łyżeczkę herbaty, a następnie zalej liście gorącą wodą o temperaturze 95-100 stopni Celsjusza. Zalecany czas parzenia to 2-3 minuty. Co z dodatkami typu cukier? Naszym zdaniem herbata ta najlepiej smakuje podawana samodzielnie – bez udziału jakichkolwiek substancji słodzących.  

 

Przeczytaj także: Twarzą w twarz z czerwoną herbatą

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2021
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel