Tam, gdzie rośnie kawa

2021-02-03
Tam, gdzie rośnie kawa

TAM, GDZIE ROŚNIE KAWA

 

Znacie ten stan, kiedy budząc się do pracy przymykacie oczy i myślami przenosicie się, unoszony kawowym aromatem ku miejscom ciekawszym, cieplejszym i bardziej egzotycznym niż firmowy open space? My wtedy teleportujemy się ku tropikalnym wzgórzom, gdzie dojrzewają czerwone owoce coffee arabica. Kochamy podróże, nawet wtedy, gdy są sprawą niełatwą – dlatego dzisiaj zabierzemy Was na wyprawę dookoła świata – oczywiście szlakiem kawy.

PAS KAWOWY: GDZIE KAWIE JEST NAJLEPIEJ?
Jeżeli szukamy miejsc, gdzie rośnie i uprawiana jest kawa, musimy przyjrzeć się krajom tzw. Pasa Kawowego. Ten obszar, rozciągający się między Zwrotnikiem Raka i Koziorożca, to ponad 70 państw, gdzie panują najkorzystniejsze warunki klimatyczne dla uprawy Coffea arabica i Coffea robusta. Wśród krajów, gdzie krzaczki kawowe „mają dobrze” są oczywiście Brazylia, Kolumbia, Etiopia, Kenia, czy Honduras. Jednak uprawy naszej aromatycznej rośliny znajdziemy m.in. również w Wietnamie, Indiach, Kamerunie, Rwandzie czy Indonezji.

Klimat tropikalny zapewnia uprawom kawy odpowiedni, w miarę stały poziom temperatur (15 do 30 C w skali roku). Konieczna jest też obecność dwóch odrębnych pór roku: deszczowej i suchej. Umożliwia ona owocom dojrzewanie przy odpowiedniej wilgotności, a pracownikom plantacji przeprowadzanie zbiorów w czasie, kiedy opady nie utrudniają życia. Liczy się również wysokość, na której nasz krzaczek rośnie. Większość gatunków lubi być wysoko – między 1000 a 2000 m n.p.m. Sadzonki kawy cieszą się również górskim klimatem, ponieważ ostre, górskie powietrze odstrasza niszczące uprawy pasożyty i insekty.

Klimat niemal wszystkich krajów Pasa Kawowego jest zbliżony - ale małe różnice na każdej z plantacji sprawiają, że smak pochodzących z nich kawy jest bardzo odmienny. Specyfika ukształtowania terenu, zawartość różnych minerałów w glebie, rodzaj nasłonecznienia plantacji – to tylko niektóre z czynników, które o tym decydują. Dlatego przyjrzymy się teraz specyfice regionów kawowych, z których pochodzą cenione przez koneserów ziarna.

AFRYKAŃSKIE KORZENIE
Ojczyzną czarnego naparu bogów jest gorące serce Afryki. Wschodnia część kontynentu – Etiopia, Kenia, Tanzania czy Rwanda – dostarcza znakomitych mieszanek i singli. Tutejsze gatunki kawy są źródłem ziaren, z których napar charakteryzuje się wysoką kwasowością, a kwiatowe i owocowe aromaty wyczuwalne w bukiecie nadają naparowi intensywności i sprawiają, że każdy łyk jest mocno pobudzający.
Etiopia jest uznawana za mekkę przez miłośników ziarna najwyższej jakości. Nic dziwnego - 100 procent tutejszych upraw to arabica, która dojrzewa na małych, rodzinnych plantacjach. Nic też dziwnego, że etiopska kawa jest wysoko ceniona – plantacje znajdują się z reguły w górach, na wysokościach między 1500 a 2200 m n.p.m. Aby poczuć na języku siłę etiopskiego czarnego złota, wystarczy zaparzyć aromatyczną Etiopia Dhjimmah, której każdy łyk to jak zanurzenie się w gorącej Afryce...

KAWA Z SIŁĄ KOPA MARADONY: AMERYKA POŁUDNIOWA I ŁACIŃSKA
Kultura krajów Ameryki Południowej i Centralnej nieodłącznie kojarzy się z piciem kawy. Nic To tutaj od XVII w. były zakładane plantacje, z których dziś pochodzą ciekawe i popularne mieszanki. Północna część kontynentu – Kolumbia i Wenezuela – gwarantuje mocne przeżycia dla miłośników zanurzania się w świecie kawowych plantacji. Kolumbijski „Trójkąt Kawowy”, otoczony wiecznie zielonymi wzgórzami i słynna Dolina Cocora zostały nawet objęte opieką UNESCO. Jak smakuje kawa z Ameryki Południowej? Cóż, delikatne, wypełnione słodkogorzkimi nutami czekolady ziarna z roztańczonej Brazylii to jedne z naszych ulubionych. Jednak w niczym nie ustępują im kawy z Gwatemali czy Hondurasu, cenione za złożoność smaków i dymnych, karmelowych nut. Chcecie poczuć radość kontynentu w porannej filiżance? Spróbujcie delikatnie owocowej Brazylia Santos albo mistrzyni zrównoważonego smaku – Kolumbia Excelso.

AZJA – NIEOCZYWISTY SOJUSZNIK MIŁOŚNIKÓW KAWY
Podróżując wzdłuż Pasa Kawowego nie powinniśmy ominąć nieoczywistego kierunku, jeżeli chodzi o picie kawy – Azji. Dżungla Sumatry, tarasowe pola północnego Wietnamu czy południowoindyjskie wzgórza, obmywane monsunowym deszczem, to miejsca, gdzie znajdziemy gatunki, cenione przez koneserów. W smaku kawy z tych rejonów możemy spodziewać się wyrazistego, niemal wibrującego bukietu, pełnego body i łatwo wyczuwalnego posmaku ciemnej czekolady. Dowód? Nasza mieszanka Exclusive Blend prosto z Indii – podobno wysoka zawartość kofeiny oraz dymne i migdałowe aromaty pozwalają przebrnąć przez nawet najtrudniejszy dzień.

Mamy nadzieję, że ta krótka podróż do miejsc, gdzie rośnie kawa, zachęci Was do dalszych wypraw w głąb jej smaków. Dla tych, którzy chcieliby już teraz poczuć wyrazistość aromatu Etiopii czy złożoność bukietu kawy z Hondurasu przygotowaliśmy prezent – zestaw kaw z Afryki, Ameryki Południowej i Środkowej, który pomoże Wam znaleźć swój ulubiony kawowy kierunek.

 

 

ROZWIŃ SWÓJ KAWOWY BUKIET, A POWIEM CI, SKĄD JESTEŚ

Pokaż więcej wpisów z Luty 2021

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel