Latte art – sztuka zdobienia kawy

2016-11-02
Latte art – sztuka zdobienia kawyLatte art to mówiąc najprościej - sztuka malowania obrazów mlekiem po kawie. Mimo, że to jedna z dziedzin sztuki baristycznej i wymaga nie lada umiejętności, to każdy miłośnik kawy może się jej nauczyć. Tworzenie podstawowych wzorów wcale nie jest takie trudne. Wystarczy odrobina praktyki :)

"Sztuka mleczna", bo tak w dosłownym tłumaczeniu określa się latte art, miała swój początek w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku. Pomysł szybko zdobył uznanie, a od tego momentu bariści mogą wykazywać się nie tylko w umiejętności zaparzenia idealnej filiżanki kawy, ale też w artystycznym jej ozdobieniu. W latte art najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie mleka, a potem umiejętne go wykorzystanie. Wymaga to nieco treningu, zręczności i odrobiny zmysłu artystycznego.

Są dwa podstawowe sposoby dekorowania kawy. Pierwszy (tzw. freepourlatte art) to tworzenie obrazów i wzorów przy pomocy strumienia spienionego mleka lanego z dzbanka. Drugi z nich (tzw. etching) polega na rysowaniu na kawie przy użyciu specjalnego rysika lub sosu. W sztuce tej wykorzystuje się czasami także syropy smakowe, rozmaite posypki i inne przyrządy, jak np. wykałaczki. Te najtrudniejsze wzorki na kawie powstają przy połączeniu obu metod, ale to wymaga już nie lada umiejętności. Najczęstsze rysunki na kawie to serce, jabłko lub rozeta.

Co będzie potrzebne?

1. napar z ulubionej kawy, najlepiej jeśli będzie to espresso,doppio (podwójne espresso) lub lungo (espresso przedłużone), przygotowane w ekspresie ciśnieniowym lub kawiarce; nie zaleca się używania w latte art kawy przygotowanej w ekspresie przelewowym lub kawy rozpuszczalnej, ponieważ brakuje w nich naturalnej pianki, tak ważnej przy tworzeniu rysunków
2. zimne, tłuste (najlepiej 3,4%) mleko o wysokiej zawartości białka - takie pozwala na uzyskanie pianki o konsystencji jogurtu; chude mleko nie jest dobre do latte art, ponieważ skutkuje powstaniem sztywnej piany lub dużych bąbli podczas spieniania
3. spieniacz do mleka lub ekspres ciśnieniowy z dyszą do spieniania mleka
4. dzbanek z dzióbkiem na mleko
5. wykałaczka lub rysik
6. czekolada, kakao, brązowy cukier do posypania (opcjonalnie)

Wykonanie

Pierwszym - bardzo ważnym - etapem jest odpowiednio spienione mleko. Można to zrobić przy pomocy spieniacza, ekspresu lub ręcznie. Do dzbanka należy wlać nieco mniej mleka niż potrzebujemy. Dlaczego? Podczas spieniania zwiększy swoją objętość o prawie 1/5. Rozpoczynamy z głęboko zanurzoną dyszą, stopniowo wynurzając ją przy ściance, aż poczujemy, że dzbanek zaczyna parzyć w ręce. Wówczas mleko powinno mieć temperaturę około 60°C. Gdy spieniamy ręcznie, najpierw podgrzewamy mleko do wymienionej temperatury i ubijamy ręcznie.

Jak malować wzorki? Wypełniamy filiżankę kawą do 1/3 jej głębokości i lekko ją pochylamy. Ze stałą prędkością, ostrożnie wlewamy mleko w najgłębsze miejsce kawy. Gdy naczynie jest prawie pełne, wówczas zwiększamy strumień i rozpoczynamy malowanie poprzez manipulowanie dzbankiem. Przykładowo rozetę otrzymamy poprzez robienie zygzaków zakończone pociągnięciem od dołu do góry. Rysikiem, wykałaczką lub sosem wykańczamy dzieło. Gotowe!
Pokaż więcej wpisów z Listopad 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel