Kawa – czarne złoto Kolumbii

2020-09-25
Kawa – czarne złoto KolumbiiKolumbia jest wyjątkowa pod wieloma względami, nie ma sobie równych zwłaszcza jeśli chodzi o klimat. To w Kolumbii znajdziemy i wysokie Andy i tropikalne Karaiby, co sprawia, że występuje w niej prawdziwe bogactwo fauny i flory. Ze szczególnym uwzględnieniem kawy, rzecz jasna. Kolumbia bowiem to trzeci na świecie, po Brazylii i Wietnamie, producent kawy.  

Prawdopodobnie kawę do Kolumbii przywieźli jezuici w XVIII wieku. Klimat i warunki uprawy tak przypadły kawowcom do gustu, że od XX wieku to właśnie kawa jest najważniejszym produktem eksportowym Kolumbii. Obecnie Kolumbia jest w stanie wyprodukować rocznie ponad 700 000 ton kawy lub jak podają niektóre źródła – 10 mln worków.

W Kolumbii jest to, co kawa lubi najbardziej. Czyli ciepły klimat, żyzne gleby, świetne nasłonecznienie i duże wysokości. Ze względu na idealne warunki klimatyczne w Kolumbii uprawia się Arabikę, bardziej wymagającą od Robusty. Przede wszystkim jednak kolumbijska Arabika cechuje się wysoką jakością. Ten fakt został doceniony przez UNESCO, który umieścił region, który skupia największą ilość plantacji kawy (tzw. trójkąt kawy) na liście „Światowego dziedzictwa krajobrazu i kultury kawy”. O najwyższą jakość kawy dba w Kolumbii Narodowa Federacja Kawy.  

Tradycyjna uprawa

Większość kawy kolumbijskiej pochodzi z regionów Medellin, Armenii i Manizales. Antioquia, Chocó, Nariño, Santander, Sierra Nevada. Co wpływa na wysoką jakość kawy uprawianej w Kolumbii?

Do świetnych warunków klimatycznych dołączają ręczne metody uprawy i zbioru kawy. W wyniku czego otrzymujemy wysokiej jakości produkt. Co sprawia, że kolumbijska kawa należy do najlepszych na świecie?

  • Klimat - andyjskie zbocza, żyzne, wulkaniczne gleby i tropikalne deszcze sprawiają, że kawowiec kwitnie w Kolumbii praktycznie przez cały rok. Główne zbiory odbywają się dwa razy w roku: między kwietniem a majem i między październikiem a grudniem.
  • Zbiór - kawę w Kolumbii zbiera się ręcznie (picking), do dalszej obróbki trafiają jedynie dojrzałe owoce, w wyniku takiego zbioru powstają kawy o najwyższej jakości.
  • Obróbka – po zebraniu kawa podlega tzw. obróbce, w Kolumbii stosuje się tzw. metodę mokrą (washed), co gwarantuje intensywny, bogaty aromat kawy.   

W Kolumbii króluje Arabika

Odmiany Arabiki, jakie uprawia się najczęściej w Kolumbii to: typica, czyli najstarsza odmiana botaniczna Arabiki, wprawdzie słabo owocuje, się odwdzięcza się czystym smakiem, słodyczą; to właśnie arabikę odmiany typica znajdziemy na 1/3 kolumbijskich upraw. Kolejna odmianą Arabiki jaką możemy spotkać w Kolumbii jest Caturra, mniej słodka niż Typica, bardziej kwaskowa i orzeźwiająca; Bourbon o słodkim i delikatnym smaku oraz Supremo, w której można odnaleźć smak owoców cytrusowych.  

Nic tylko parzyć, sprawdzać i smakować. Wszystko po to, by odnaleźć swoją ulubioną kawę prosto z Kolumbii jakości Speciality.
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel