Honeybush – napój, który niejedno ma imię

2021-04-15
Honeybush – napój, który niejedno ma imię

Czy kiedykolwiek słyszałeś o herbacie honeybush? Jeśli nie, to czas najwyższy uzupełnić braki z tej dziedziny. Z poniższego artykułu dowiesz się, czym jest honeybush, jakie są jego właściwości zdrowotne i czy każdy może pić napar z tej rośliny. Trzy, dwa, jeden – zaczynajmy!  

 

Honeybush – czym właściwie jest?

Honeybush inaczej miodokrzew to roślina, którą możemy spotkać na obszarze Republiki Południowej Afryki. Omawiany krzew odnajduje się tylko w tamtejszym klimacie – wszelkie próby przeniesienia uprawy miodokrzewu w inne rejony nie powiodły się. Dlatego też większość dostępnych w sprzedaży herbatek z miodokrzewu to nic innego jak dziko rosnący Honeybush, zbierany przez ludność RPA.

W skład suszu wchodzą igiełkowate liście, młode pędy, łodygi i kwiaty, z których finalnie otrzymuje się herbatę ziołową Honeybush znaną obywatelom Afryki od wielu, wielu lat!

Sama nazwa miodokrzewu nie wzięła się znikąd. To nawiązanie do miodowego aromatu, jaki wytwarzają kwiaty krzewu. Sięgając po herbatę z miodokrzewu, możemy się spodziewać, że otrzymamy napój o wyjątkowym, kwiatowo-owocowym aromacie i słodkawym smaku, przywodzący na myśl napar powstały na bazie suszonych owoców.

Co ciekawe, miodokrzew jest spokrewniony z czerwonokrzewem! Być może nie wszyscy o tym wiedzą, ale z czerwonokrzewu powstaje jedna z najbardziej popularnych herbat nie tylko w Afryce, ale i na świecie – Rooibos! Więcej na temat Rooibos dowiesz się z artykułu: Co wiemy o herbacie rooibos? Dlaczego warto ją pić?   

 

Herbata Honeybush – jakie właściwości wykazuje?

Napar powstały z miodokrzewu to nie tylko wyjątkowe doznania smakowe, ale i liczne właściwości zdrowotne. Podobnie jak herbata rooibos nie zawiera kofeiny i garbników, w związku z czym może być spożywany zarówno przez dzieci, jak i kobiety w ciąży oraz po porodzie czy osoby mające problem z nadciśnieniem.

Napój z miodokrzewu wykazuje działanie kojące i relaksujące. Zaleca się go pić zwłaszcza przed snem, ponieważ wspomaga walkę z bezsennością. Honeybush posiada ponadto właściwości przeciwbólowe i rozkurczające mięśnie, wobec czego stanowi produkt idealny dla osób cierpiących na bóle migrenowe, bóle brzucha związane z trawieniem. Napar z miodokrzewu poleca się także kobietom, którym doskwierają silne bóle menstruacyjne, jak również te związane z menopauzą.

Analizując właściwości miodokrzewu, nie można pominąć właściwości antybakteryjnych i przeciwzapalnych. Po herbatkę z honeybushu (najlepiej z dodatkiem miodu i cytryny) zdecydowanie warto sięgnąć w trakcie przeziębienia, zwłaszcza gdy towarzyszy mu uporczywy kaszel lub ból gardła.

To, o czym bezwzględnie należy wspomnieć w przypadku naparu z miodokrzewu, to pozytywny wpływ na gospodarkę węglowodanową. Regularne picie herbaty honeybush pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi.

Napój powstały na bazie miodokrzewu to prawdziwa skarbnica przeciwutleniaczy. Substancje te wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne – wspomagające organizm w walce z wolnymi rodnikami (te z kolei przyśpieszają proces starzenia i są przyczyną wielu chorób).  

Systematyczne picie herbaty honeybush to realne wsparcie w procesie odchudzania – napar z miodokrzewu posiada bowiem właściwości przyśpieszające przemianę materii. Dodatkowo napój ten polecany jest osobom chorującym na astmę oraz cierpiącym na różnego rodzaju alergie (działanie przeciwalergiczne).

Na koniec należy nadmienić, że herbata honeybush posiada w składzie sporą ilość mikroelementów. Są to między innymi: cynk, żelazo, wapń, magnez, fluor, potas, wapń, mangan i miedź. Wyżej wymienione składniki to wsparcie dla układu kostnego, układu krążenia i nie tylko.  

 

Herbata z miodokrzewu – odpowiedni sposób parzenia

Do parzenia herbaty honeybush najlepiej użyć papierowego filtra, który pozwoli na przygotowanie napoju bez fusów. Tego typu papierowe filtry znajdziesz TUTAJ.

Przejdźmy teraz stricte do przygotowania herbaty honeybush. W tym celu odmierz 1 lub 2 łyżeczki suszu, a następnie zalej susz gorącą wodą o temperaturze 95 stopni Celsjusza. Pozostaw pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie herbata z miodokrzewu  jest gotowa do spożycia.

Jeśli preferujesz herbaty z udziałem dodatków, to śmiało możesz do takiego naparu dodać łyżeczkę miodu, dzięki czemu jeszcze bardziej wzmocnisz charakterystyczny miodowy smak herbaty honeybush! Pamiętaj, że miód dodajemy do ciepłego napoju w momencie, gdy jego temperatura nie wynosi więcej niż 50 stopni Celsjusza. W przeciwnym wypadku miód straci swoje cenne właściwości zdrowotne.  

 

Przeczytaj także: Co wiemy o Earl Grey?

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2021
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel